Poučno

10 karakteristika koje definišu toksičnu osobu

Mnogi od nas su nekad bili u kontaktu ili u vezi sa toksičnom osobom. Takvi ljudi su manipulativni i uvredljivi. Izazivaju negativna osećanja i izvlače iz nas loše osobine, reči koje ne želimo da izgovaramo ili misli koje nam nisu svojstvene. Svaljuju krivicu na druge ljude, drame često bez potrebe i sve što se dešava okreću u svoju korist. Susret i kontakt sa toksičnim osobama iscrpljuje, guši i može ozbiljno da ošteti zdravlje na svim nivoima.

Ukoliko imaš problem sa toksičnom osobom u svom okruženju i ne možeš lako da se rešiš tog odnosa, vreme je da preduzmeš ozbiljne korake kako bi zaštitila svoj život i sačuvala stabilnost koja ti je preko potrebna u ovom odnosu. Trebalo bi da znaš da će toksična osoba uspevati da te kontroliše sve dok ti sama ne doneseš odluku da promeniš tu vezu, ako nisi u mogućnosti da je u potpunosti prekineš. Toksična osoba gubi svoj uticaj onda kada shvati da ne može da te kontroliše. Zbog toga je važno da je na vreme prepoznaš i preuzmeš kontrolu nad vašim odnosom, jer ćeš u suprotnom dozvoliti da te obuzmu negativne emocije i misli koje mogu loše da utiču na sve oblasti tvog života.

U nastavku teksta saznaćeš koje su to osnovne karakteristike po kojima možeš da zaključiš da je neko toksičan i da će pokušati da manipuliše tobom.

1. Toksična osoba uvek krivi druge za ono što joj se dešava

Ako neko smatra da si odgovorna za svaku grešku i sve što se dešava i ti počinješ da se osećaš loše zbog toga, budi sigurna da se radi o toksičnoj osobi. U bilio kom odnosu – porodičnom, partnerskom, prijateljskom ili poslovnom, ne bi trebalo u potpunosti svaljivati krivicu na drugog kada nešto krene po zlu. Ovo je glavna osobina toksične osobe i pre nego se zapitaš da li si ti možda zaista kriva za nešto što se dešava, obrati pažnju na to ko te krivi i zbog čega to čini.

2. Ne priznaje svoje greške

Šta god da se desi, toksična osoba neće priznati da je kriva, a još manje će joj pasti na pamet da se izvini i iskupi zbog svojih grešaka. Retke su situacije kada se ovakve osobe izvinjavaju, a kada to i čine, uvek postoji razlog – nešto im treba ili žele da se ti osećaš loše. Toksična osoba neće iskreno priznati da je pogrešila i izvinjenje koje izgovara samo je još jedan alat za manipulaciju tobom.

3. Zanemaruje tvoje granice

Poštovanje tuđih granica pre svega je znak razumevanja, ljubavi i poštovanja same osobe. Međutim, kada neko bezobzirno prelazi preko tvojih granica koje si otvoreno postavila, to nije osoba koju želiš da imaš pored sebe. Ako zna da ti nešto ne prija, da te plaši ili da te uznemirava, a i dalje pokušava da te uvuče upravo u takve situacije, potrudi se da izbegneš bilo kakav kontakt sa takvom osobom ili da vašu komunikaciju svedeš na minimum.

4. Nema poštovanja za druge i laže bez pardona

Svaka veza treba da se zasniva na poštovanju i poverenju. Ovo važi za sve međuljudske odnose. Međutim, kada je neka osoba toksična i manipulativna, neće imati problem da lažima i nepravdom dobije ono što joj treba. Naravno, nekada je teško u samom startu otkriti da neko laže bez pardona i da nema poštovanja prema tebi i drugima. Ali kada to shvatiš, sve što treba da uradiš je da zauvek prekineš takav odnos i izvučeš lekciju za naredna iskustva i veze.

5. Toksična osoba stavlja sebe u poziciju žrtve

Ovo je jedna od glavnih karakteristika toksičnih ljudi. Bez obzira na to da li su krivi ili ne, oni nikada neće preuzeti odgovornost za svoje postupke. Umesto toga, uvek će sebe predstavljati kao žrtve i navoditi druge da se osećaju loše zbog njih. Ukoliko shvatiš da određena osoba konstatno sebe stavlja u ulogu žrtve i pokušava da izazove samilost i sažaljenje drugih, najbolje bi bilo da odmah postaviš jasne granice u vašem odnosu.

6. Obezvređuje tvoja osećanja

Kada izraziš ili pokažeš svoja osećanja u vezi sa nečim što se dešava ili tek treba da se desi, tvoj partner, član porodice, prijatelj ili kolega treba da pokaže da je čuo i razumeo te u potpunosti ili makar delimično. Međutim, ukoliko te neko na suptilan način ubedi da tvoja osećanja nisu važna i da nije pažljivo slušao o čemu si govorila, vreme je da reaguješ i da se zauzmeš za sebe u ovom odnosu.

7. Gruba je i neljubazna u kontaktu sa drugima

Ako je neko ljubazan prema tebi, ali ne i prema drugima, sama možeš da zaključiš da se ne radi o iskrenoj osobi. U stvari, ona možda maskira svoju pravu ličnost jer u odnosu sa tobom vidi neki interes. Retko kada je to za tvoje dobro. Ovakvo ponašanje je manipulativno i toksično i zato budi sigurna da odnos sa osobom koja ga ispoljava neće pozitivno uticati na tvoj život.

8. Navodi te da sumnjaš u sebe i svoj razum

Pošto ne uvažava tvoja osećanja i kompetencije, toksična osoba vremenom će te navesti da počneš da sumnjaš u sebe i da se preispituješ. Iako si svesna svojih vrednosti, znanja, veština i inteligencije, u društvu toksične osobe ili nakon kontakta sa njom imaćeš osećaj da gubiš kontrolu nad ličnim kvalitetima. Razmisli koliko te uznemiravaju i remete ovakvi kontakti i daj sve od sebe da ih promeniš ili prekineš.

9. Nedosledna je igra se tvojim osećanjima

Nedoslednost i emotivno povređivanje posebno se odnose na emotivne partnere. U jednom trenutku pokazuju zaljubljenost, ljubav i pažnju, a u drugom se ponašaju kao da ne žele da imaju bilo šta sa tobom. Ovakav odnos je loš u svakom smislu i nema potrebe da ostaneš u njemu. Ni jednoj osobi ne smeš da dozvoliš da se igra tvojim osećanjima i da ih omalovažava. Partnerski odnosi su vrlo složeni, a vezu sa toksičnim partnerom treba prekinuti pre nego što uđe u fazu koja ozbiljno narušava tvoje emotivno, psihičko i fizičko stanje.

10. Toksična osoba je sebična i arogantna

Osoba koja je toksična i negativno deluje na svoje okruženje misli da se svet vrti samo oko nje. Baciće senku na svaku tvoju svetlost i neće ti dozvoliti da u njenom prisustvu ispoljiš sve svoje potencijale i vrednosti. Umesto da ti pruži podršku i oslonac u ključnim životnim momentima, ponašaće se sebično i biće fokusirana samo na svoje ciljeve. Ovakvu osobu prepoznaćeš po arogantnom stavu i omalovažavanju svega što nije u vezi sa njom.

 

Ukoliko si nakon ovog teksta svesna da u svom okruženju imaš toksičnu osobu, sigurno želiš da je se rešiš ili da umanjiš njenu moć nad tobom. To možda neće biti lako, posebno ako je već uspela da preuzme kontrolu i ostavi trag koji je poremetio tvoje blagostanje.

Međutim, ne moraš kroz ovaj proces da prolaziš sama. RESET program ličnog razvoja provereno je efikasan u postavljanju svih životnih vrednosti na pravo mesto i u kreiranju života kakav zaista zaslužuješ. Informiši se o programu na vreme i budi spremna da ove godine eliminišeš sve toksične odnose koji narušavaju tvoj život i odvode te sa puta kojim želiš da ideš.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *