Poučno

10 knjiga koje će ti pomoći da razumeš zdrav partnerski odnos

Bez obzira na to koliko si dugo u partnerskoj vezi i kako trenutno funkcionišete, važno je da znaš da svaki odnos prolazi kroz uspone i padove i da na njemu treba raditi, kako bi ostao zdrav i stabilan. Ljubav, razumevanje, poštovanje i intimnost jesu najvažniji u partnerskom odnosu, ali oni ne dolaze sami od sebe i ne mogu se jačati bez truda i ulaganja. Zbog toga je neophodno da odnos sa svojim partnerom neguješ tako što ćeš se razvijati na ličnom planu, a samim tim motivisati i partnera da radi na sebi.

S obzirom na to da je danas u svetu stopa razvoda, rastanaka i nezdravih partnerskih odnosa veoma visoka, logično je da pored terapija i programa postoji i veliki broj knjiga na ovu temu. Neke su izuzetno korisne i važne kako za jačanje partnerskih odnosa, tako i za lični rast. U nastavku teksta pronaći ćeš deset preporuka svetski poznatih naslova koji će ti pomoći da razumeš ljubav na najdubljem nivou i da shvatiš suštinu zdravog i ispunjavajućeg partnerskog odnosa.

1. Teški razgovori

Brus Pejton, Daglas Stoun, Šejla Hin

Jedan od najčešćih problema u partnerskom odnosu je komunikacija. Samim tim, povremeno je jako komplikovano voditi teške razgovre o nekoj temi. Partneri obično izbegavaju teške razgovore, jer nisu sigurni da li su u pravu i zabrinuti su da će na taj način ugroziti svoju vezu. Međutim, ako par želi da odnos traje, treba da nauči kako da otvoreno razgovara o svemu što nije lako.

Ako si primetila da ti i tvoj partner imate problem u vođenju teških razgovora, ovo je knjiga koju treba da pročitaš. U njoj ćeš pronaći jednostavan vodič koji će ti pomoći da se lakše krećeš kroz svaku vrstu teškog razgovora. I ovo nije knjiga koju ćeš primenjivati isključivo za partnerski odnos. Pomoći će ti i u odnosima sa članovima porodice, prijateljima i kolegama na poslu.

2. Pet jezika ljubavi

Geri D. Čepmen

Da li postoji jedan univerzalni jezik koji razume svako, bez obzira na poreklo, kulturu i navike?

Ova knjiga ima jedinstven pogled na to šta je ljubav i pomaže ti da je razumeš na dubok način. Prema knjizi, način na koji dajemo i primamo ljubav može se podeliti na pet delova. Iako pružamo ljubav sa ovih pet „jezika“, jedan ili dva od njih su dominantniji. Uspećeš da identifikuješ jezik ljubavi, kako svoj, tako i partnerov i pronaći ćete novi način pokazivanja međusobne ljubavi.

3. Veza – ljubav kao emocionalno vezivanje

Amir Levin, Rejčel Heler

Knjiga zasnovana na nauci sa drugačijim pristupom potrebi za ljubavlju. Istraživanje iz ove knjige govori o „teoriji privrženosti” koja navodi zašto moramo da budemo povezani u svakom trenutku i kako da se ponašamo u partnerskim odnosima.

Teorija objašnjava stilove privrženosti, a kroz studije i objašnjenja naučnika i neuropsihologa čitaoci dobijaju jedinstvenu perspektivu za učvršćivanje partnerskih odnosa.

Ovo je knjiga koja će ti pomoći da ljubav ponovo otkrivaš kao emocionalno vezivanje, drugačije od zaljubljivanja.

4. I živeli su srećno do kraja života

Vendi Paris

Nada da će neka veza biti srećna do kraja života sa godinama polako bledi i pretvara se u opšte mesto iz bajke. Ova knjiga namenjena je onima koji su verovali isključivo u srećan kraj. Međutim, umesto razočaranja i beznađa, ponudiće ti opcije da sa nekim zaista provedeš srećan i ispunjen život.

Autor knjige predstavlja godine svog istraživanja i analize o tome kako da tražiš partnera sa kojim bi živela „srećno do kraja života“. Koristeći scenarije iz stvarnog života, ova knjiga prikazuje put koji će te voditi do tvoje prave druge polovine.

Možeš je čitati i sa partnerom, jer pruža jedinstvene perspektive o tome kako neko može da pronađe trajnu i zdravu ljubav.

5. 7 principa za srećan brak

dr Džon M. Gotman, Nan Silver

Ova knjiga predstavlja revolucionaran način razmišljanja i popravljanja brakova i partnerskih veza. Autor je sproveo opsežnu višegodišnju studiju i pronašao navike koje učvršćuju ili ruše brakove. Iz tih navika stvorio je sedam principa koji pomažu bračnim partnerima da ostvare jaku i dugotrajnu vezu.

Ovi principi otkrivaju supružnicima i partnerima nove pristupe razrešavanju sukoba i stvaranju zajedničke osnove na kojoj će moći da dosegnu više nivoe bliskosti.

Autori predstavljaju strategije i sredstva koja pomažu parovima da efikasnije sarađuju u cilju rešavanja najrazličitijih problema koji se tiču seksa, novca, religije, posla, porodice.

6. Postavite granice, pronađite mir: Kako da se vratite sebi

Nedra Glover Tavab

Za sklad u privatnom i poslovnom životu treba postaviti granice, jer je samo na taj način moguće izaći na kraj sa toksičnim ljudima i uživati u kvalitetnim odnosima. Međutim, šta u stvari zaista podrazumeva postavljanje granica, kako da znaš kada treba da kažeš „ne”, a da ne uvrediš drugu osobu.

Autorka predstavlja jednostavne i efikasne načine za postavljanje zdravih granica na svim životnim poljima. Na taj način ćeš odrediti i izraziti svoje potrebe jasno i bez izvinjavanja i rešiti glavne blokade koje se kriju iza problema u vezi i izgaranja na poslu.

U knjizi ćeš pronaći jasna uputstva kako da otvoreno govoriš o svojim potrebama i uživaš u slobodi koju ti pruža prirodno ponašanje.

7. Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere

Džon Grej

Knjiga koja traje decenijama i jednako je aktuelna, uprkos smeni generacija i promenama u društvu. Suština je shvatanje i prihvatanje različistosti. Nakon što je pročitaš, moći ćeš da razumeš svog partnera i da budeš blaža prema njemu. Kada protumačiš konfliktnu situaciju iz pravog ugla, videćeš da sve deluje jednostavnije od onoga što ti je ranije padalo na pamet. Mnogi parovi imaju probleme koji su veoma često slični i mogu se rešiti lakše nego što misliš.

Knjigu je pisao nekadašnji bračni savetnik, tako da je svoje iskustvo i znanje uspeo da prenese na izuzetan način.

8. Veština slušanja

Kejt Marfi

Iako živimo u svetu u kome nam tehnologija omogućava neprekidnu digitalnu komunikaciju i prilike za povezivanje, čini se da niko nikog zapravo ne sluša i ne čuje, čak ne zna ni kako se to radi.

Inspirativna knjiga, koja će ti pomoći da razmisliš o tome kako da postaviš pitanja i daš odgovore ako želiš da ostvariš i zadržiš bliskost.

Prihvatićeš bolji pristup razgovoru i slušanju partnera i shvatićeš da si usvojila izuzetno korisnu tehniku u za lični i poslovni život.

9. Zagrli me čvrsto

Su Džonson

Ovo je jedna od najznačajnijih knjiga za ostvarenje uspešne veze.

Autorka dr Su Džonson je pre više od dvadeset godina razvila emocionalno fokusiranu terapiju (EFT) koja je u početku osporavana, ali kasnije je postala najuspešnija terapija za parove.

Cilj ove terapije je da partneri priznaju da su međusobno emocionalno povezani i da zavise jedan od drugog.

Knjiga je korisna svim parovima, bez obzira na to koliko godina imaju i koliko dugo su u vezi. Ako želiš da tvoja ljubav traje i da veza bude čvrsta, svakako treba da pročitaš ovu knjigu.

10. Voli bez zadrške

Fajt Lindau

Prinčevi iz snova, dvorac iz bajke i idealni partnerski odnosi ne postoje. Za sve što radiš i u šta ulaziš presudna je tvoja spremnost da se celim srcem i bistrog uma upustiš u odnos sa drugom osobom i da vezu sa njom pretvoriš u nešto što te jača.

Ova knjiga ohrabriće te da se upustiš u dublje i iskrenije odnose ne samo sa partnerom, već i sa drugim ljudima.

Budi hrabra i voli bez zadrške!

 

Ne zaboravi da knjige mogu da pomognu i inspirišu u nekim situacijima, ali bez jake volje i ozbiljnig rada na sebi ne možeš izgraditi zdrav i dugotrajan partnerski odnos. Zato se, pored knjiga, možeš odlučiti za RESET program ličnog razvoja koji provereno dovodi do ostvarenja ciljeva i želja u svim životim poljima.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *