Poučno

23 ideje za bolju i lepšu brigu o sebi u 2023. godini

Saveta i predloga za brigu o sebi danas ima na svakom koraku. Međutim, pitanje je da li je sve moguće primeniti i da li saveti prijaju svima u istoj meri. Treba imati u vidu da je briga o sebi lično iskustvo i svako od nas doživljava je na svoj način.

Briga o sebi predstavlja svaki korak koji preduzmeš za svoje dobro. Da li je to celodnevni odmor u krevetu, čitanje knjige, gledanje filmova, spa dan, odlazak na masažu, vežbanje, druženje ili nešto sasvim drugo – stvar je ličnog izbora. Ono što prija tebi, ne mora da prija drugima i obrnuto.

Važno je da te briga o sebi dovodi u stanje opuštenosti, smanjuje stres, poboljšava fizičko zdravlje i čini zadovoljnom.

Kada shvatiš koliko je važno da s vremena na vreme sebi priuštiš trenutke u kojima zaista uživaš, jačaćeš svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Fokusiraćeš se na stvari koje te čine srećnom i opuštenom, a to je veoma važno danas, kada je čitav svet užurban, napet i preopterećen.

Upravo zbog toga te u nastavku teksta očekuju 23 ideje za brigu o sebi u 2023. godini. Sigurno ćeš pronaći neke koje ti prijaju i stvaraju ravnotežu u haosu svakodnevnih obaveza i životnih izazova.

Naravno da ove ideje neće rešiti neke probleme, ali će ti pomoći da usporiš, da se odmoriš, pronađeš svoj tempo života i shvatiš da sreća počinje od tebe.

1. Zakaži redovne lekarske preglede

Zdravlje je zaista na prvom mestu. Ne odlaži redovne lekarske preglede i već na početku godine napravi plan šta sve treba da proveriš i kada ćeš to učiniti. Ukoliko neke preglede ne možeš da obaviš u državnim domovima zdravlja, potrudi se da uštediš i odvojiš novac za provere u privatnim klinikama. Razmisli samo koliko se život menja kada se pojavi neki zdravstveni problem i ne dozvoli da do toga dođe. Ne čekaj i ne odlaži preglede i kontrole, jer to je nešto najvažnije što možeš da učiniš za sebe.

2. Budi ljubazna prema sebi

Iz nekog čudnog razloga, većina žena nije ljubazna prema sebi. Imaju razumevanja i dovoljno ljubaznosti za druge, ali su veoma stroge kada su u pitanju one same. Ukoliko se pronalaziš u ovome, vreme je da shvatiš da su tvoja sreća i zadovoljstvo podjednako važni. Ako možeš da budeš ljubazna prema drugima i da za njih uvek pronađeš reči hvale i podrške, učini to i za sebe. Videćeš da ćeš se osećati sigurnije i samopouzdanije.

3. Priušti sebi SPA dan

Zaslužila si da se makar na jedan dan isključiš iz realnosti i da se potpuno prepustiš uživanju. Zakaži kompletan ugođaj za sebe. Termalna voda, masaža, đakuzi, pedikir, manikir, sauna i sve što voliš pokloni sebi na jedan dan. Osećaćeš se poželjnije, sigurnije i opuštenije nakon što svom telu pružiš ono što zaslužuje.

4. Radi ono što voliš

Razmisli – šta je to što voliš, a nisi radila dugo? Odlazak na ručak sa prijateljicama, čitanje časopisa, gledanje starih serija, duge šetnje kroz nepoznate delove grada ili celodnevni šoping sa pauzama za kafu i slatkiš? Uradi ono što voliš. Videćeš da ćeš u tim aktivnostima pronaći neke delove sebe koje si zaboravila, a veoma su važni za ljubav prema sebi i samopouzdanje.

5. Definiši jutarnju rutinu

Kakva su tvoja jutra? Ako su užurbana, stresna i haotična, potrudi se da ih promeniš. Za početak, čaša tople vode sa limunom, istezanje, čaj i doručak. Pokreni hormone sreće na poćetku dana i imaćeš energije za sve aktivnosti koje si planirala.

6. Piši dnevnik

Vođenje dnevnika je veoma važna i zdrava navika koju bi trebalo da praktikuje svako ko želi da kontinuirano radi na sebi. Svakodnevno ili često zapisivanje onoga što osećaš i što ti se dešava neće ti značiti samo zbog kasnijih uvida u to gde si bila i gde si sada. Pisanje dnevnika veoma je važno za emocionalno i mentalno opuštanje. Lični dnevnik je odličan način da osvestiš kako provodiš dane i da li je vreme da nešto promeniš.

7. Shvati ozbiljno vreme spavanja

Žene se prve bude, a poslednje odlaze na spavanje. Možda je vreme da to konačno promeniš. Shvati ozbiljno važnost sna i odmora i ne odlaži odlazak na spavanje. Kada primetiš koliko ti znači nekoliko sati više sna, živećeš kvalitetnije i lepše.

8. Nauči da kažeš ne

Ništa strašno se neće desiti ako nekada kažeš ne. Kada nešto ne možeš da uradiš, kada znaš da će to biti preko tvojih granica, jednostavno reci ne. Prijaće ti i cenićeš sebe, svoju snagu i vreme koje si uštedela.

9. Ne izvinjavaj se zbog svojih postupaka

Ako si umorna od objašnjavanja i od izvinjavanja zbog svojih izbora i odluka – prestani to da radiš. Kada znaš da su tvoji postupci ispravni, nema potrebe da se pravdaš i da objašnjavaš svoje razloge.

10. Oprosti sebi neke situacije iz prošlosti

Prošlost je ono što te sprečava da uživaš u sadašnjosti. Ukoliko postoji nešto zbog čega se kaješ i teško zaboravljaš, potrudi se da oprostiš sebi. Smiri se, prođi kroz to ponovo i pusti da ostane tamo gde se desilo. Budi srećna zbog onoga što te čeka.

11. Napravi listu omiljenih pesama

Ovo možeš vrlo lako i sa zadovoljstvom da uradiš. Nije važno koliko će pesama biti. Nije bitan žanr niti izvođač. Ako se tebi dopada neka pesma – samo je ubaci na svoju listu i slušaj kad god poželiš.

12. Uživaj u tišini

Lepo je slušati muziku, ali je ponekad lepše uživati u tišini. Naučićeš da ceniš svoje okruženje i da budeš prisutna u sadašnjem trenutku.

13. Upiši časove onoga što želiš da naučiš

Kuvanje, pletenje, pevanje, slikanje, fotografija, keramika ili šta god želiš da naučiš – upiši. Danas je lako pronaći časove bilo čega i nema razloga da propustiš priliku da se konačno oprobaš u nečemu što ti se dopada.

14. Praktikuj majndfulnes

Majndfulnes je svesnost. Nauči da budeš svesna svakog svog pokreta, osećaja, misli, postupka i svake reči. Kada praktikuješ svesno življenje, znaćeš koliko je tvoje prisustvo važno za ono što te okružuje.

15. Budi nedostupna za neke ljude

Ako si često obuzeta brigom za druge, odluči da ćeš jedan dan uzeti samo za sebe. Ništa strašno se neće desiti kada se nekome ne javiš na poziv, ne odgovoriš na poruku ili odložiš susret, ako ti više prija da budeš sama sa svojim mislima.

16. Kupaj se i tuširaj duže nego inače

Povremeno odustani od brzinskog tuširanja. Potrebno ti je duže opuštanje i masaža vodom. Ako imaš kadu, napuni je, dodaj mirisnu penu i eterična ulja i uživaj što duže možeš. Bićeš kao nova nakon ovakvog opuštanja.

17. Unosi dovoljno tečnosti

Nije slučajno što svi koji brinu o zdravlju pričaju o hidrataciji. Ako zaboraviš da svom telu pružiš dovoljno tečnosti, ono neće imati dovoljno energije da ostvari sve tvoje dnevne zamisli. Dakle, vodi računa o unosu vode, koja je izuzetno važna.

18. Budi turista u svom gradu

Koliko dobro poznaješ svoj grad? Isplaniraj da na jedan dan budeš turista u svom gradu. Obiđi znamenitosti, muzeje, parkove, šetališta i sve po čemu je poznat i lep. Iznenadiće te koliko toga nisi videla ili nisi saznala o svom gradu.

19. Gledaj smešne video snimke na internetu

Smeh je lek i smej se kad god budeš imala priliku. Pronađi na internetu ili televiziji nešto što te od srca zasmejava i gledaj koliko god želiš. Sigurno ćeš posle toga biti raspoloženija i srećnija.

20. Idi na izlete

Kad god imaš malo slobodnog vremena, iskoristi ga da odeš u prirodu i da napraviš piknik. Još bolje bi bilo da odeš van grada, u neko zanimljivo mesto u blizini. Svaki izlazak i zaborav svakodnevnih putanja prija i rešava neke unutrašnje dileme.

21. Budi ponovo dete

Deca vrlo dobro praktikuju brigu o sebi i treba ih pratiti u tome. Ona uvek prvo misle na sebe pa onda na druge. Dakle, ako imaš omiljeni sport ili fizičku aktivnost, izađi u obližnji park i praktikuj je. Igraj se, skači, trči i uživaj u zabavi.

22. Radi zabavne stvari

Jasno je da pored svakodnevnih obaveza nemaš mnogo vremena za izlaske, hobije ili neku drugu vrstu zabave. Ali potrudi se da je u ovoj godini sebi priuštiš. Zabava podiže energiju, jača samopouzdanje, usrećuje i čini svakodnevicu lepšom i lakšom.

23. Sredi dom po svojoj meri

Veoma je važno u kakvom okruženju živiš i provodiš veći deo dana. Međutim, ovde ne treba da obraćaš pažnju na trendove i skupocenost, već na to da li je prostor uređen onako kako tebi prija. Donesi odluku da ti se ove godine dopada sve što te u životnom prostoru okružuje.

 

Razmisli koja od ideja sa liste ti sigurno prija i napravi plan kako ćeš da je realizuješ. Ako misliš da neki predlozi nisu za tebe, probaj da ih zameniš drugim aktivnostima. Važno je da sve što radiš bude dobro za tvoje mentalno, emotivno i fizičko zdravlje.

Briga o sebi i svojim potrebama može te dovesti do potpune transformacije. Ukoliko želiš da 2023. zaista bude godina promene i znaš da ti za to treba iskrena podrška, RESET program ličnog razvoja je nešto najbolje što možeš da pokloniš sebi.

1 komentar na “23 ideje za bolju i lepšu brigu o sebi u 2023. godini

  1. Marija Stevanovic kaže:

    Hvala ti za ovaj podsetnik. Meni je služio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *