Poučno

3 moćna načina da savladaš strah od promene

„Promeni se pre nego što to postane neophodno.”
Džek Velč

Da li se plašiš promene u životu, bilo da je ona iznenadna ili planirana? Nisi jedina. Mnogi ljudi imaju strah od promene i od nepoznatog i to je nekada sasvim razumljivo. Međutim, veoma je važno da razmisliš o tome kako reaguješ na promenu. Da li te plaši nepoznato koje te očekuje ili je to u stvari tvoj strah da nećeš imati kontrolu nad samim strahom? Kada izgubiš kontrolu, strah može da probudi u tebi uverenje ili emociju koju ignorišeš. Što više odlažeš promenu koja je neminovna, strah postaje veći i sve te više kontroliše.
Primer za ovo može biti savladavanje vožnje. Kada razmišljaš o nepoznatim ulicama i putevima kojima još uvek nisi vozila, obuzima te strah i nelagoda i čini ti se da je veoma teško da ih pređeš. Zbog toga možda i nesvesno odlažeš vožnju tim ulicama i biraš već poznate rute. Međutim, kada se jednom osmeliš i kreneš rutom koju do tada nisi prešla, shvatiš da to nije strašno kao što je izgledalo. Dok voziš, ne razmišljaš o strahu, jer si skoncentrisana na saobraćaj oko sebe i na svoju vožnju.

Dakle, strah veoma često može da zamagli tvoje rasuđivanje i da povezuje promenu sa negativnim iskustvima iz prošlosti. Ali ako prepoznaš situacije i prihvatiš ih kao izazove, češće ćeš izlaziti iz svoje zone komfora i doživljavaćeš rast na svim životnim poljima.
Ukoliko se plašiš promena, u nastavku teksta pronaći ćeš tri provereno uspešna načina da prevaziđeš svoj strah i hrabro zakoračiš u nepoznata i nova iskustva koja će obogatiti i unaprediti tvoj život.

Istraži svoj strah

„Uvek kažu da vreme menja stvari, ali zapravo vi sami morate da ih promenite.”
Endi Vorhol

Strah od promene i nepoznatog retko kada se javlja na svesnom nivou. On se nalazi mnogo dublje, u nesvesvim delovima uma.
Uvek kada osetiš da se nečega plašiš, razmisli šta leži u korenu tog straha? Da li on nečemu služi ili se javlja samo kao reakcija na neizvesnost? Možda ćeš u prošlosti pronaći situaciju i iskustvo koje je stvorilo otpor prema promeni.
Strah je fasada koju tvoj nesvesni um postavlja da bi te zaštitio. Međutim, razmisli dobro da li promene predstavljaju pretnje ili mogućnosti za napredovanje. Suoči se sa svojim strahom, pronađi njegove uzroke, stani mu na put i budi spremna da ga prevaziđeš, kako bi napravila još jedan skok ka boljem životu.

 

Preformuliši ono čega se plašiš

„Svim velikim promenama prethodi haos.”
Dipak Čopra

Razmisli – šta bi uradila da znaš da ne možeš da doživiš neuspeh? Ako pretpostaviš da nema više straha i strepnje – da li će tvoj uspeh biti jednako velik i motivišuć? Bez straha ne bi mogla da napreduješ na pravi način, jer bi sve vreme bila na sigurnom i poznatom. Uspeh bi bio izvestan. Zato je strah koji te sprečava da prihvatiš promenu u stvari tvoj savezinik, jer te motiviše da ga pretvoriš u osnažujuće osećanje koje ti pomaže da se krećeš ka svojim ciljevima i najvišim ambicijama. Dakle, kada preformulišeš svoje strahove, pretvorićeš ih u saveznike na putu ka sopstvenom ostvarenju.

Ukroti svoj strah

„Juče sam bio pametan pa sam hteo da menjam svet. Danas sam mudar pa menjam sebe.”
Rumi

Jednostavan i provereno uspešan način da prevaziđeš strah od promene je da počneš od malih koraka. Pristupaj svojim strahovima polako i pažljivo. Na primer, probaj da započneš razgovor sa prodavcem iz marketa u komšiluku, saznaj nešto novo o ljudima koje viđaš svakog dana; izađi iz poznatog i sutra poruči sasvim drugačiju kafu u kafiću; kupi sebi košulju u boji koju do sada nisi nosila. Sve su ovo mali ali važni koraci za jačanje tolerancije prema strahu i za navikavanje na situacije koje su izvan tvoje zone udobnosti.
Ostani otvorena i spremna za male promene, jer ćeš na taj način lako i bez straha prihvatiti nešto veliko što dolazi da podigne lestvicu tvog života.

Naravno, uvek možeš da potražiš pomoć i podršku koja će ti sigurno najviše značiti u savladavanju straha od promene i prihvatanju neizvesnosti.
Prijave za mentorski individualni program su u toku. Kroz 12 različitih terapijskih i coaching metodologija i rad na određenoj temi, transformisaćeš svoja uverenja, obrasce ponašanja i programe usvojene u detinjstvu. Bićeš spremna da doneseš i prihvatiš promenu o kojoj oduvek sanjaš.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *