Poučno

4 stvari koje možeš da uradiš kada osetiš da si umorna od života

Život ponekad može biti veoma naporan. Izgleda da živimo u društvu koje normalizuje preopterećenost i veliča zauzetost i izgaranje od obaveza. Ženama je u savremenom dobu posebno teško. Od njih se zaista očekuje da se ostvare na svim životnim poljima i da u svemu budu među najboljima. Upravo zbog toga dolazi do takozvanog burnout-a, odnosno sagorevanja zbog pokušaja da se postigne i uradi sve.

I na kraju se dešava da sagori žena od koje se očekivalo da bude dobra majka, domaćica, supruga, uspešna u poslu, besprekornog izgleda, dobrog zdravlja i uvek sa osmehom na licu. Previše očekivanja dovodi do prevelikog umora, a nema ničeg pogubnijeg nego kada neko oseti da je umoran od sopstvenog života.

Ako si na ivici iscrpljenosti ili poznaješ nekoga ko izgara na svim nivoima bez predaha, onda je važno da znaš šta možeš da uradiš ili da to predložiš dragoj osobi. Možeš već sada, jer je uvek pravi trenutak da daš prednost brizi i ljubavi prema sebi. Ko će to učiniti umesto tebe?

Ponovo prođi kroz svoje obaveze i prestani da se upoređuješ

Biti prepoznata kao prezauzeta žena koja uvek negde žuri i juri danas je glavni trend i novo normalno stanje. Ukoliko se i kod tebe svako slobodno vreme mora popuniti ili se u suprotnom osećaš beskorisnom ili nedovoljno produktivnom, trebalo bi ozbiljno da se preispitaš i sagledaš svoju svakodnevicu.

Za početak, proveri svoj raspored obaveza. Da li postoji neko ko od tebe traži da završiš sve dnevne zadatke koje imaš ili se u stvari takmičiš sa sobom? Čija očekivanja ispunjavaš i čega se to plašiš pa ne ostavljaš nimalo vremena za ono što je tebi potrebno?

Možda si na Instagramu videla da neka ful sređena mama kida na poslu, izgleda savršeno, igra se sa svojom decom, ljubi ih za laku noć, a zatim nazdravlja sa drugaricama u izlasku. Plus je u međuvremenu objavila storjie sa svojim zdravim obrocima i zabeležila kako pije kafu sa partnerom. To je moguće, ali na Instagramu. Mada, čak i ako je to prava slika realnog života jedne žene, razmisli šta sve i ko sve stoji iza nje.

Vrati se u ono što je tebi potrebno, jer poređenje je kradljivac radosti. Shvati da zaista nije važno šta i kako radiš u odnosu na druge, već je najvažnije ono što radiš za sebe.

Proceni svoje želje i potrebe, postavi prioritete i uskladi svoj raspored sa sobom.

Nepotrebni zadaci, obaveze i događaji dovešće te do sagorevanja. Bolje je da to sprečiš sada, nego da čekaš da se preopterećenost odrazi na tvoje fizičko i mentalno zdravlje.

Dakle – prođi kroz svoj raspored, izbaci sve što ti nije važno, a služilo je da se pokažeš i dokažeš pred drugima. Biće ti lakše i lepše, videćeš.

Postavi granice i reci „ne”

Ponekad moraš da kažeš „ne” dobrim stvarima, da bi rekla „da” nečemu još boljem. Na primer, kada izbegneš razgovor koji bi te samo opteretio i potrošio vreme koje možeš drugačije da iskoristiš, nisi učinila ništa loše.

Postavljanje granica je ključno za tvoje blagostanje. Povremeno će neki ljudi možda i nesvesno pokušati da ti „uzmu celu ruku kada im pružiš prst”. Jedina osoba koja može da ih nauči kako da se ophode prema tebi si ti. Kada se ne držiš svojih granica, gubiš samopouzdanje i postaješ osoba koja ne održava svoju reč. To je kao kada roditelji detetu dopuste nešto što su rekli da će zabraniti. Na taj način njihovo „ne” gubi jačinu i postaje nevažno za dete.

Zapamti da je postavljanje granica presudno za sprečavanje sagorevanja i umora na poslu ili kod kuće. Možda će ti u početku biti teško da čvrsto stojiš iza svoga „ne”, ali kasnije ćeš shvatiti da si uradila nešto veoma dobro za sebe.

Planiraj brigu o sebi

Kada si preopterećena, prezaposlena i na ivici sagorevanja, pravo je vreme da staneš. Ne smeš da sebi dodaješ nove obaveze i da razmišljaš šta bi još mogla drugačije da uradiš. Umesto toga, razmisli i proceni koliko si razumevanja, ljubavi i brige pružila sebi.

Da li je nešto postalo tvoja rutina ili si nežna prema sebi samo kada misliš da si zaslužila?

Stjuardese u avionima uvek kažu da masku za kiseonik prvo staviš seb,i pa da tek onda pomogneš nekom drugom. Razmisli o tome kada osetiš da si se umorila od života i od svega što radiš.

Šta u svom prebukiranom rasporedu imaš što te ispunjava i služi pre svega tebi? Da li imaš svoju jutarnju ili večernju rutinu? Šta radiš svakodnevno, nedeljno ili mesečno da ojačaš i podržiš sebe? To nije odlazak u frizerski salon i na manikir. Fizički izgled ne može da zadovolji tvoje unutrašnje potrebe.

Šta radiš da bi brinula o sebi na mentalnom, emocionalnom, duhovnom i fizičkom nivou? Da li si nekada posvetila čitav dan nekom od ovih nivoa?

Pogledaj svoj kalendar i razmisli kada možeš da zakažeš brigu o sebi. Ne zaboravi da isplaniraš dane kada bukvalno ništa nećeš raditi. Na ovaj način ćeš ublažiti izgaranje i videćeš da ti imaš moć da kontrolišeš konstantan umor koji osećaš.

Isključi sve što te uznemirava

Previše informacija izaziva nemir, zabrinutost, opterećenost i na kraju – umor. Čovek u savremenom svetu u stvari i ne zna koliko je umoran sve dok se ne isključi i dok ne odluči da će u toku dana imati određeno vreme kada neće proveravati obaveštenja na telefonu i vesti na portalima.

Naravno da si umorna od života ako si dozvolila da notifikacije upravljaju tobom, da ti kvare raspoloženje, ubrzavaju korak, prekidaju obroke i remete san.

Možeš da ih isključiš, treba samo da doneseš odluku. Ništa se strašno neće desiti ako odmoriš. Možda ti zvuči smešno i neverovatno kada čuješ da ćeš se promeniti kada prestaneš da non-stop proveravaš obaveštenja na telefonu, ali to je istina. Pokušaj nekoliko puta i videćeš da se tvoja percepcija menja. Sve je drugačije kada malo uđeš u sebe i ignorišeš ono što se dešava u okolini.

 

Ako se zaista osećaš umorno od života, ali ne znaš kako to da promeniš i shvataš da si otišla predaleko od sebe i svoje suštine, možeš da se vratiš. RESET online program ličnog razvoja mnogima je do sada pomogao da raščiste nered u svom životu, da re-definišu najvažnije životne oblasti i vrate sebe sebi.

Iskoristi priliku da se odmah informišeš o detaljima, ceni, načinu pohađanja i plaćanja. Uživaj u putovanju ka novoj etapi svog života bez umora, izgaranja i pucanja po šavovima zbog nečega što tebi nije suštinski važno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *