Poučno

5 važnih koraka za osvešćivanje i razvoj emocionalne zrelosti

Emocionalna zrelost ne dolazi sa godinama, već sa određenim životnim iskustvima i kontinuiranim radom na sebi.

Upoznavanje i osvešćivanje sopstvenih emocija, kao i razvijanje emocionalne zrelosti veoma je važan proces u napredovanju svake odrasle osobe. I treba da znaš da nikada nije kasno da unapređuješ svoju emocionalnu zrelost. Ukoliko želiš da postigneš zadovoljstvo na svim životnim poljima, da ostvariš svoje ciljeve i uspešno prevaziđeš probleme, neophodno je da svesno postaješ emocionalno zrelija osoba.

Međutim, pre nego što kreneš na putovanje suočavanja sa emocijama, budi spremna na to da ćeš ponekad pomišljati da odustaneš, osećaćeš se preplavljeno ili izgubljeno, ali to je sasvim u redu. Ne zaboravi da u takvim fazama sebi priuštiš malo odmora, jer lični rast jeste naporan i zahtevan proces. Iako si fokusirana na sebe i svoje želje, ne smeš da zapostaviš potrebu za predahom i pauzom, kada osetiš da ti je potrebna.

U nastavku ovog teksta pronaći ćeš pet ključnih saveta koji će ti pomoći da uspešnije i bez preteranog napora unapređuješ svoju emocionalnu zrelost:

1. Prihvati nov način razmišljanja o ličnom razvoju

Kada odlučiš da promeniš sebe i svoj život, veoma je važno da prihvatiš nov način razmišljanja. Učenje i napredovanje podrazumevaju prihvatanje novih mišljenja i stavova i odbacivanje negativnih i demotivišućih uverenja. Za početak, fokusiraj se na konstantno samousavršavanje i na uspeh, a zaboravi prigovaranje sebi zbog sitnih promašaja i neuspeha.

Dakle, svakoga dana beleži ono što si postigla i skoncentriši se na svoje prednosti umesto na nedostatke. Iako je čoveku svojstveno da uvek misli o onome što nema ili što nije postigao, budi dovoljno svesna promene koju želiš da postigneš i razmišljaj šta sve možeš da učiniš sa onim što imaš i što ti jesi.

2. Postavi zdrave granice

Porodica i prijatelji ponekad imaju običaj da pređu granice pristojnosti kada su u pitanju emocije i da te dovedu u neprijatne situacije. Međutim, ne zaboravi da samo ti imaš moć da ovakvo ponašanje zaustaviš ili ograničiš.

Postavljanje zdravih granica u odnosima sa ljudima iz okruženja doneće ti osećaj mira i sigurnosti. Kada shvatiš da drugi više nemaju moć da poremete tvoje emocije i da su one samo u tvojim rukama, znaćeš da si dostigla novi nivo emocionalne zrelosti. Naravno, ovo nećeš moći da postigneš preko noći. Najvažnije je da ostaneš istrajna u svojoj odluci, da poštuješ sebe i svoje emocije i da uvek imaš na umu da je u tebi moć da se zauzmeš za sebe i zaštitiš svoja osećanja, misli i želje.

3. Shvati svoje emocije

Da bi postigla i unapređivala emocionalnu zrelost, neophodno je da razumeš i poštuješ svoje emocije. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti. Na primer, osvešćivanje ranjivosti može ti delovati zastrašujuće i mislićeš da ti to nije neophodno, ali prepoznavanje emocija pomaže ti da se sa njima nosiš zrelije i odgovornije.

Kada shvatiš šta te čini ljutom, tužnom ili uzbuđenom, znaćeš kako da te situacije ili misli upotrebiš u svoju korist, umesto da im dozvoliš da te nadvladaju.

Prepusti se suočavanju sa svojim emocijama bez straha i stida, jer će ti ova odluka pomoći da prevaziđeš najizazovnije životne situacije.

4. Preuzmi odgovornost za greške

S vremena na vreme ćeš kroz rad na sebi i unapređivanje svoje emocionalne zrelosti možda praviti greške. Međutim, to ne znači da treba da odustaneš, već da obratiš pažnju na način na koji se nosiš sa tim greškama. Preuzimanje odgovornosti je nešto najvažnije što možeš da učiniš kada želiš da postaneš emocionalno zrelija osoba.

Dakle, sledeći put kada pogrešiš, budi spremna i dovoljno hrabra da se izviniš bez pravdanja i prebacivanja krivice na drugog.

Posmatraj svoju grešku kao priliku za učenje i mogućnost da saznaš nešto više o sebi i svojim emocijama.

5. Pronađi mentora ili nekoga na koga ćeš se ugledati

Možda si kroz dosadašnji lični razvoj shvatila da tvoji roditelji nisu bili dovoljno emocionalno zreli da te osnaže i da ti pruže neophodne smernice za život. Međutim, sigurno sada možeš da pronađeš osobu od koje ćeš učiti i koja može da ti pomogne da se razvijaš i ostvaruješ na svim nivoima.

Razmisli ko se nosi sa životnim izazovima i poštuje svoje emocije na zdrav način i onako kako tebi prija. Ta osoba mogla bi da bude tvoj mentor ili uzor za stvaranje boljih navika i formiranje novih životnih stavova koji će ti pomoći da razvijaš svoju emocionalnu zrelost.

 

Sada, kada razumeš šta je emocionalna zrelost možeš da prestaneš da sputavaš svoja osećanja i da ih se plašiš. Emocionalna zrelost pomoći će ti da unaprediš komunikaciju sa drugima, da stvaraš zdravije odnose i da jasno izražavaš svoje želje i misli.

Možda si kroz odrastanje formirala pogrešno uverenje da je otkrivanje i osvešćivanje emocija loše ili da dovodi do sukoba, ali sada je vreme da to promeniš.

Nema potrebe da se stidiš svojih osećanja i da ih ne prihvataš. Putovanje ka emocionalnoj zrelosti u početku će možda biti teško, ali vremenom ćeš videti da je sve što si činila za sebe bilo vredno truda.

Ukoliko misliš da ti je potrebna podrška i želiš da kreneš pravim putem, RESET program ličnog razvoja je svakako najbolji i provereno uspešan izbor.

Informiši se o upisu na vreme i rezerviši svoje mesto, jer ti ova godina može doneti velike promene – one koje oduvek želiš.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *