Poučno

6 efikasnih načina da lakše savladaš radni dan kada nemaš dovoljno motivacije

Alarm zvoni, jedva otvaraš oči i tvoja prva misao je da te čeka još jedan radni dan, i to ceo – sa svim redovnim i dodatnim zadacima. Baš danas, kada ti nije ni do čega i kada bi najradije ostala u krevetu, jer ti je energija na minimumu. Gde da pronađeš dovoljno motivacije, volje i produktivnosti za ovakva jutra?

Za početak, pomoći će ti činjenica da nisi jedina osoba koja se ovako oseća. Čak i ljudi koji obožavaju svoj posao i potpuno su mu posvećeni imaju radne dane kada osećaju nedostatak motivacije i energije za obavljanje posla.

Ali mnogi od njih znaju kako da pomognu sebi i da se malo poguraju kako bi „pregurali” još jedan radni dan, uprkos padu energije.

U nastavku teksta saznaćeš šta sve možeš da učiniš kada nemaš dovoljno volje da radiš, ali ne možeš da izbegneš posao. Videćeš da su svi predlozi logični i lako izvodljivi, važno je samo da ih se setiš onda kada su ti najpotrebniji.

Biraj jak i zdrav doručak i isplaniraj ručak

Prvo što možeš da uradiš kako bi podigla nivo energije i motivacije za novi radni dan je da poejdeš nešto dobro. Ako je tačno da je doručak najvažniji obrok, onda ne treba da ga preskačeš ili da mu ne pridaješ značaj.

Unos hranljivih namirnica na početku dana poboljšava pamćenje, raspoloženje i vizuelno-motoričke funkcije.

Međutim, pošto će nutritivne vrednosti iz doručka dokom dana slabiti i nestajati, poželjno je da na vreme isplaniraš ručak. Preskakanje obroka dovešće te do malaksalosti i niskog nivoa šećera u krvi, a to je nešto što ti je najmanje potrebno u danu kada ionako nemaš dovoljno energije.

Daj prioritet hitnim zadacima

Bez obzira na to na kojoj si poslovnoj poziciji, verovatno u toku svakog radnog dana imaš zadatke koje treba hitno završiti, jer već dugo čekaju. To su hitne i bitne obaveze koje ne pitaju da li ti imaš dovoljno motivacije. Ne tolerišu odlaganje i zanemarivanje. Zato je najbolje da ih završiš odmah, čim dođeš na posao, jer već imaš manjak energije pa postoji rizik da ih nećeš završiti.

Na početku radnog dana postavi sebi sledeća pitanja:

  • Da li postoje zadaci sa rokovima koji su već prošli?
  • Za koji zadatak ću potrošiti najmanje vremena?
  • Šta ću najbrže završiti od zadataka koji me čekaju?

Na ovaj način ćeš postaviti prioritete i ciljeve za radni dan i nakon obavljenih zadataka koji zahtevaju najmanje vremena dobićeš novu motivaciju, jer ćeš znati da si jedan deo posla završila.

Pređi na lakše poslove

Kada završiš hitne zadatke, pređi na nešto lakše. Ovo je trik koji treba da primenjuješ samo danima u kojima ti nedostaje motivacije za posao. Ukoliko ti obavljanje samo lakih zadataka pređe u naviku, zapostavićeš one komplikovanije i ponovo ćeš biti u škripcu sa rokovima i vremenom.

Međutim, ako nekada zaista nemaš dovoljno volje i energije za radom, obavi ono što je lakše. Nećeš se osećati beskorisno i nećeš izgubiti vreme na poslu, a u narednim danima ćeš se posvetiti nečemu ozbiljnijem.

Odgovori na mejlove, razvrstaj dokumentaciju, sredi neke podatke. Ako su i ovo tvoji zadaci, svakako ćeš učiniti nešto korisno, uprkos nedostatku energije.

Daj sebi najmanje dve pauze

Osećaj da si u obavezi da radiš nešto čak i kada ti nije do toga, dovoljno je stresan. Zato priušti sebi pauze kad god su ti neophodne.

Odavno je prošlo vreme kada se verovalo da samo neprekidno sedenje na radnom mestu bez predaha daje rezultate. Naprotiv, brojna istraživanja pokazuju da su kratke pauze tokom obavljanja posla veoma važne za produktivnost i motivaciju.

Pre nego što sedneš za svoj radni sto, podesi alarm za tri pauze. Neka budu dve od po dvadesetak minuta i jedna za ručak. Zaslužuješ fleksibilnost i predah kada nemaš dovoljno energije i pauze su veoma važne za brigu o sebi i svom zdravlju.

Pusti optimističnu muziku

Muzika je lek i to je nadaleko i oduvek poznato. Drevni narodi koristili su vibracije zvuka za lečenje i isceljenje. Zbog toga je sigurno da će ti optimistična melodija doneti energiju i dobro raspoloženje.

Dakle, ako ti treba malo motivacije tokom radnog dana, slobodno pusti svoj omiljeni album i oraspoloži se dobrom muzikom. Ukoliko ne možeš da slušaš melodije sa rečima dok radiš, danas imaš veliki izbor kvalitetnih instrumentala koji će ti sigurno dati pozitivnu energiju.

Razmišljaj o nečemu što te raduje

Iako je važno živeti i uživati u sadašnjem trenutku, ponekad je lakše prevazići ga razmišljanjem o nečemu što će se desiti. Ukoliko postoji nešto čemu se posebno raduješ, prepusti se lepim mislima.

U trenucima slabe volje i loše motivacije, slobodno možeš da iskoristiš pozitivno iščekivanje kao tajno oružje. Svest o tome da nešto lepo dolazi pomoći će ti da lakše završiš poslovne zadatke koji su pred tobom.

Ako ne možeš da se setiš nečega što te raduje, smisli u trenutku. Razmisli kako možeš sebe da nagradiš nakon što završiš još jedan naporan radni dan. Neka to bude sitnica u kojoj uživaš – odlazak na sladoled, šetnja sa prijateljima, odmor i opuštanje, gledanje omiljene serije. Prijaće ti svaki mali znak pažnje koji možeš da prirediš sebi.

 

Od ovog juna imaćeš priliku da se posvetiš otkrivanju sopstvenog potencijala i potpunoj transformaciji. Ukoliko želiš da lako i sigurno prevazilaziš neke naporne dane i da uvek budeš puna samopouzdanja i vere u sebe, RESET program ličnog razvoja pravi je izbor za tebe. Upis je u toku. Informiši se na vreme i rezerviši svoje mesto u grupi koja će uskoro ostvariti svoju suštinu i životne ciljeve.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *