Uncategorized

Balans u poslovnom i privatnom životu žene

Dan svake zaposlene majke počinje vrtoglavo. Priprema doručak, budi decu, pakuje ručak, uverava se da su svi spremni da započnu dan i za sve to vreme razmišlja o svojim poslovnim obavezama. Kada se vrati s posla, već je psihički opterećena, ali je čeka gomila veša, domaći zadaci, večera i priprema za sledeće jutro.

Dakle, svaki dan jedne zaposlene majke je prepun od samog početka pa do kraja.

Međutim, ništa drugačije nije ni u životu žene koja nema dece. I u njenim danima postoji neravnoteža, kada se poslovni život uliva u privatni i prevazilazi standardno radno vreme od devet do pet. Težnja ka napredovanju u karijeri, upravljanje društvenim i ličnim životom, održavanje kondicije i zdravlja sa dovoljno sna – sve stvara pritisak i stres. Uspostavljanje balansa između privatnog i poslovnog života i za nju više liči na san, nego na dostižan cilj.

Nažalost, ovo je realnost većine žena širom sveta. Nedostatak vremena je ozbiljan problem, posebno kada se radi o žongliranju sa profesionalnim i privatnim ulogama. Istraživanja pokazuju da žene u odnosu na muškarce duplo više vremena troše na neplaćene poslove kao što su kuvanje, čišćenje ili čuvanje dece.

U mnogim slučajevima, ova neravnopravnost proizilazi iz ukorenjenih društvenih uverenja i rodnih očekivanja koja nesvesno ili svesno diktiraju uloge žena.

Međutim, ponekad je nejednakost čak i suptilno utkana u svakodnevnu rutinu. Naime, veliki deo vremena jedne žene proždire takozvani „skriveni teret”. Na primer, zadaci kao što su: planiranje dečijih aktivnosti, obroka, porodična organizacija ili jednostavno podnošenje određenog emocionalnog tereta, koji je nevidljiv, ali vrlo osetan kada su u pitanju umor i iscrpljenost.

Zašto je ravnoteža između privatnog i poslovnog života žene veoma važna

S obzirom na to da u savremenom svetu život jedne žene postaje sve komplikovaniji i opterećeniji zahtevima, postavlja se ozbiljno pitanje: Kako da sve to postigne i pritom ostane zdrava i zadovoljna?

Ovde se ne radi samo o preživljavanju jednog dana, već o postizanju balansa i ispunjenosti u svim životnim poljima. Konstantno nezadovoljstvo i stres mogu da stvore ozbiljne probleme i negativne ishode koji se nekada ne mogu popraviti ili nadoknaditi.

Međutim, hajde da sada krenemo od primera da si ti žena koja je uspela da uspostavi balans između svog profesionalnog i privatnog života. Šta si sve dobila postizanjem ovog cilja?

Zdravije telo i um

Nepostojanje ravnoteže na životnim nivoima može značajno da optereti fizičko i psihičko zdravlje i to potvrđuju brojna svetska istraživanja. Opterećenost poslom i preterani rad dovode do prejedanja, nedovoljne fizičke aktivnosti i samim tim lošeg fizičkog zdravlja. Iz toga proizilaze psihički i emotivni problemi. Kada se jednom uđe u ovaj začarani krug, teško se iz njega izlazi, ali nije neizvodljivo. Izlaz predstavlja pravo otkrovenje i pronalaženje nove životne suštine.

Prisutnost i angažovanost

Ako si stalno rastrzana između profesionalnih i privatnih obaveza, tvoja energija slabi i nije ravnomerno raspoređena. Nisi dovoljno i na pravi način prisutna u svim oblastima. Zbog toga je veoma važno da napraviš granice i daš sve od sebe onda kada je to potrebno. U suprotnom, uvek ćeš misliti da se nisi dovoljno angažovala i da si mogla da daš više od sebe, bilo da se radi o privatnom ili poslovnom delu života.

Ispunjeniji život

Žene danas mogu značajno da napreduju u karijeri, da podižu porodice i bave se aktivnostima koje im donose radost. Međutim, ovo nije moguće bez mudrog upravljanja vremenom i energijom. Ako želiš da postigneš previše u nerealnom vremenu, možeš samo da se istrošiš i osećaš nezadovoljno nakon neuspeha. Dakle, postavi ciljeve koji ti donose radost, ali budi dovoljno mudra i svesna svojih mogućnosti.

Ukoliko imaš konstantan problem u postavljanju i održavanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života, evo nekih saveta koji su provereno efikasni i izvodljivi.

Nauči da češće kažeš „ne”

Nema potrebe da osećaš krivicu ako si odbila neke zahteve koji te opterećuju i iscrpljuju. Žene često osećaju pritisak zbog previše obaveza i preuzimaju na sebe nepotreban teret.

Jasna komunikacija dovodi do postavljanja granica u poslovnom i privatnom životu. Na primer, ako ti je dodeljen novi projekat, a već si dovoljno opterećena poslom, zahvali se na poverenju koje ti nadređeni pružaju, ali objasni da već imaš dovoljno zadataka koji zahtevaju tvoju punu pažnju.

Zakaži svoje pauze i ne odlaži ih

Ubrzani život često te dovodi do toga da svoje potrebe i mala zadovoljstva stavljaš na poslednje mesto i da ih smatraš luksuzom. Međutim, odvajanje vremena za sebe treba da postmatraš kao neophodnost. Kada radiš nešto u čemu zaista uživaš, istinski se opuštaš i dobijaš novu perspektivu. Da li je to čas joge, čitanje nečega što voliš, opuštajuća kupka ili jutarnja šetnja – ti biraš i neka to bude tvoj zadatak.

Redovne pauze i odmor mogu da poboljšaju tvoju produktivnost. One su ventil za oslobađanje od stresa i napetosti koja je konstantno prisutna u svakodnevici.

Traži fleksibilnije radno vreme

Mnoga tradicionalna radna okruženja striktno se pridržavaju posla od 9 do 5. Međutim, realnost života zaposlene žene zahteva malo fleksibilniji pristup. Ne ustručavaj se da povedeš iskren razgovor sa svojim poslodavcem ili menadžerom. Budi slobodna da kažeš da ti povremeno treba rad kod kuće, jer ćeš zahvaljujući slobodi i fleksibilnosti biti produktivnija u kancelariji.

U mnogim slučajevima, poslodavci su spremni da ponude ove opcije, jer znaju da će na taj način malo rasteretiti svoje zaposlene.

Ne ustručavaj se da zatražiš pomoć

Nema potrebe da radiš sve, jer to nije ni realno ni zdravo. Podeli sa partnerom kućne poslove i delegiraj zadatke kolegama na poslu. Ovo neće značiti da ne uspevaš, već da si samo ljudsko biće.

Ukoliko su tvoja deca dovoljno veilka, kućne poslove možeš pretvoriti u vredne životne lekcije tako što ćeš podsticati njihovu nezavisnost i odgovornost.

Poveži se sa drugim ženama

Čovek je društveno biće i najbolje napreduje u društvu. Pronađi zajednicu sa kojom deliš vrednosti, interesovanja i poglede. Videćeš da ćeš kroz razmenu iskustva, kroz solidarnost i razumevanje shvatiti da nisi jedina koja ima problem u uspostavljanju balansa između privatnog i poslovnog života. Takođe, shvatićeš i koliko je ovaj cilj važan, tako da će tvoja težnja i upornost da ga ostvariš biti jači.

Saveti, motivacija i inspiracija koju dobijaš od žena iz svoje zajednice biće ti veoma dragoceni i važni za samopouzdanje i zadovoljstvo.

 

I najvažnije – misli na sebe i na lični razvoj. Ukoliko želiš da izađeš iz poznatih životnih okvira koji te sputavaju i ne dozvoljavaju da se ostvariš i kreneš na put promene, onda je RESET progam ličnog razvoja pravi izbor za tebe. Uspostavićeš ravnotežu na svim životnim poljima, bićeš dovoljna i zadovoljna onim što jesi i znaćeš kako da ostvariš svoje životne ciljeve. Polaznici RESET programa dokazali su da je to moguće, a ti možeš da se informišeš o detaljima i već sada rezervišeš mesto u narednoj grupi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *