Poučno

Oslušnite dobro – da li ste to vi ili vaš unutrašnji kritičar?

Svi ga imamo i živimo sa njim. Čujemo njegov glas kad god je vreme da donesemo neku važnu odluku ili kada poželimo da nešto promenimo. Ume da nas uspori ili zaustavi. Da nas uznemiri i obeshrabri kad poželimo nešto više. Zna da nam postavi teško pitanje, uputi negativan komentar i da nam poljulja samopouzdanje onda kada nam je najpotrebnije. Ako mu dozvolimo da bude glasniji i da nas nadjača, želje i ciljevi koje imamo ostaće tamo gde je i on – samo u našoj glavi.

Svi imamo unutrašnjeg kritičara i živimo sa njim, ali ne na isti način. Nekima je pošlo za rukom da ga prepoznaju i na vreme utišaju. Dokazali su da je moguće živeti sa njim, ali biti jači i hrabriji od njega.

 

Šta je unutrašnji kritičar?

Unutrašnji kritičar je glas u našim glavama koji često izražava kritiku, sumnju, frustraciju i neodobravanje postupaka i želja koje imamo. Demotiviše nas i navodi da odustanemo od planova i ciljeva i ostanemo na bezbednom. Ako mu dozvolimo da bude glasniji, vremenom će nas njegovi uporni negativni komentari dovesti u stanje zaglavljenosti i nezadovoljstva.

Tara Mor, ekspert u oblasti ženskog liderstva, ističe da unutrašnjeg kritičara karakterišu neke osobine koje i sami možete primetiti ako pažljivo oslušnete „glas u svojoj glavi“.

 

Grub, neučtiv, pakostan glas

Kad u svojoj glavi čujete glas koji grubo govori ono što nikada ne biste rekli nekome koga volite, to znači da čujete unutrašnjeg kritičara.

 

Binaran glas

Unutrašnji kritičar sve posmatra samo crno ili belo i obično nema mesta za sivu zonu. Ili ste sjajni ili jadni. Ili ste prekrasni ili ružni. Ili ste neopisivo dobri ili ste užasan prijatelj. Vaši snovi su ili mogući ili nemogući.

 

Tobožnji glas razuma

Glas se zalaže za ono što je naizgled u vašem najboljem interesu, za ono što je ostvarivo i delotvorno. Na primer: „Ukoliko nastaviš da pišeš tu knjigu, uništićeš svoj ugled.” Tvoje delo nije spremno za takav nivo.” Bolje da sačekaš.” Ili: „Niko te neće shvatiti ozbiljno.”

 

Glas koji kaže: „Nisi još spremna.”

Ili: „Potrebna ti je još jedna diploma.” Ili: „Treba ti više vremena za pripremu.”

 

„Ne poznaješ dobro taj posao.”

Za većinu žena se glas nedostatka samopouzdanja najsnažnije se javlja povodom onih veština i aktivnosti koje su u našoj kulturi i u našim mislima, nesvesno, povezane sa muževnošću. U to spadaju kvantitativne veštine, sklapanje poslova, tehnički zadaci, pitanja finansija, rukovođenje i slično.

 

Glas koji traži savršenstvo izgleda

Drugi uobičajen naziv za taj glas jesu kritičke misli u vezi sa telom, težinom, izgledom ili starenjem: „Nisi više privlačna”, „Pogledaj kakve su ti noge”, „U tome izgledaš debelo”.

 

Nasnimljeni glas

Glas unutrašnjeg kritičara često zvuči više kao snimak koji se automatski vrti u vašoj glavi nego kao misao koju svesno stvarate i sklapate. Čak se često dešava da nasnimljeni glas nadvladava i prekida vaše misli.

 

Pokvarena ploča

Unutrašnji kritičar će s vremena na vreme smisliti neku novu izjavu, ali ipak ima sklonost ka prežvakavanju nekoliko istih priča koje vam ponavlja već decenijama.

 

Iracionalan, ali uporan glas

Često znamo da ono što taj strašljivi glas govori u našoj glavi jeste iracionalno, ali opet ima moć nad nama.

 

Udarac iz dva poteza

Recimo da vam unutrašnji kritičar zvoca da su svi prisutni pribraniji od vas. Zatim nastavlja: „Saberi se, pogledaj situaciju kako treba”. Drugim rečima, kritičar vas prvo napada kritičkim mislima, a onda vas grdi što imate takve misli. To je udarac iz dva poteza.

 

Spoljašnji kritičar u vama

Unutrašnji kritičar može da crpi inspiraciju od kritički nastrojenih ljudi u vašem životu. Možda u glasu vašeg unutrašnjeg kritičara čujete odjek kritika koje su vam uputili roditelji, braća ili sestre, ili šef. Ili možda čujete odjek nekih kulturoloških, kolektivnih misli. Naši spoljašnji kritičari nastavljaju da žive u našim glavama.

 

Kako da prepoznate glas unutrašnjeg kritičara?

Unutrašnjeg kritičara ne možete da isključite i da eliminišete, ali možete da ga na vreme osvestite i prepoznate njegov glas. Znajte da se radi o unutrašnjem kritičaru svaki put kada pitanja koja postavljate sebi počinju nekom od sledećih konstrukcija: „Da li je moguće?”, „Jesam li kvalifikovan/a?” „Da ili ne?”

Unutrašnji kritičar fokusira se isključivo  na probleme, prepreke i na ono u čemu niste dovoljno dobri. Stvara osećaj straha, anksioznosti, rasejanosti i blokade. Što ga više slušate, nesigurnost i zabrinutost postaju sve jače i vi ostajete u zoni poznatog.

 

Realističko razmišljanje

Za razliku od unutrašnjeg kritičara, realističko razmišljanje može vas pokrenuti i motivisati u ostvarenju želja. Kada osećate radoznalost i uzbuđenje zbog novog izazova, tražite dokaze da nešto možete da uradite i znate da odgovori na važna pitanja nisu samo crni ili beli – budite sigurni da se radi o vašem autentičnom glasu. Slušajte ga i pratite osećanja koja on izaziva.

Oslobađanje od uticaja unutrašnjeg kritičara dovodi do suštine, a to ste vi sami, vaše težnje i unutrašnja mudrost. Cilj je da čujete glas unutrašnjeg kritičara, ali da mu ne dozvolite da određuje vaš izbor.

 

Cena nedostatka samopouzdanja je ogromna

Svako se na neki način u određenim životnim situacijama bori sa nedostatkom samopouzdanja. Nažalost, postoji pogrešno verovanje da će vas kritika ili negativan komentar motivisati i podstaći da se promenite. Razmislite – da li ćete napredovati i biti bolji ako vam unutrašnji kritičar kaže da ono što radite nije dovoljno dobro?

Možda je tačno da vas manjak samopouzdanja nekada zaista može podstaći da revnosnije radite i više postižete, ali postoji visoka cena koju plaćate kada ste motivisani na taj način.

Plaćate kvalitetom života, jer ne možete iskusiti pravu radost i ispunjenost ukoliko stalno radite u strahu i pod konstantnom tenzijom.

Radićete pogrešan posao, bićete pod dugoročnim stresom i ugrozićete zdravlje. Uskratićete sebi mnoga životna zadovoljstva.

Zaslužujete osećaj ispunjenosti i sreće i ne treba da dozvolite sumnji i unutrašnjem kritičaru da vas spreče da iskoristite važne prilike koje će vam doneti ličnu ostvarenost i radost života.

Pomislite samo na sve neobjavljene zamisli, nezapočete poslove, nepostavljena bitna pitanja, neiskorišćene talente, zakopane snove i čežnje. Ne ostavljajte ih da čekaju na ostvarenje, jer sada imate priliku da se prijavite na najobuhvatniji program ličnog razvoja u Srbiji. Saznajte više o RESET programu i donesite odluku da konačno nadjačate svog unutrašnjeg kritičara i ostvarite pun potencijal svog života.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *