Poučno

Kako da kažeš „ne” bez preispitivanja i osećaja krivice – konkretni primeri

Da li često osećaš unutrašnji pritisak i nelagodu kada se suočiš sa zahtevima ili molbama drugih koje nisu u skladu sa tvojim željama ili potrebama u tom trenutku? Iako sve u tebi vrišti „ne”, ti ipak klimaš glavom i odobravaš to što se od tebe traži, jer si uhvaćena u zamku krivice i straha od osude. Tvoji poslovi se gomilaju, shvataš da imaš sve manje vremena za sebe i za drage ljude, ali i dalje nemaš dovoljno hrabrosti da kažeš „ne” i da postaviš granice kojima ćeš sačuvati svoj integritet.

Ako se pronalaziš u ovakvim situacijama i osećanjima, prvo što treba da osvestiš i prihvatiš je da je sasvim u redu reći „ne”. Nema potrebe da se osećaš loše zbog toga što brineš o sebi. Tvoja dobrobit treba da ti bude na prvom mestu i ako nešto nije u skladu sa tvojim vrednostima i prioritetima, sasvim je u redu da odbiješ.

Šta će se desiti ako ne govoriš „ne” onda kada je to potrebno

Obaveza da pristaneš na sve što se od tebe traži i to u svakom trenutku, ima veliku cenu. Ako nastaviš da klimaš glavom u znak odobravanja, bez obzira na to kako se osećaš i da li zapostavljaš svoj život, vremenom ćeš se suočiti sa ozbiljnim posledicama i problemima.
Ukoliko imaš utisak da ti ipak nisi osoba koja ume da kaže „ne”, razmisli o tome kako trošiš svoje vreme. Da li žongliraš sa previše obaveza na poslu, kod kuće i sa drugim ljudima? Čini ti se da samo ideš iz zadatka u zadatak i ne dozvoljavaš sebi pauzu ili makar kratko razmišljanje o nečemu što si uradila. Ako tako nastaviš, vremenom ćeš zapostaviti kvalitet svog života na svim nivoima, nećeš više znati šta je dobro, šta treba popraviti ili promeniti. Tvoji dani prolaziće užurbano, konfuzno i bez kontrole.
Šta sve može da se desi ako ne odlučiš kada treba reći „ne” i kako to da promeniš, saznaćeš u nastavku ovog teksta. Uz konkretne primere i podršku biće ti lakše da konačno počneš sa izgovaranjem „ne” i odbijanjem nečega što te sputava i remeti.

Izgubićeš balans u životu

Recimo da ti je najteže da „ne” izgovoriš na poslu. Stalno preuzimaš zadatke koji nisu tvoji ili počinješ da radiš više stvari u isto vreme pa izgubiš orijentaciju šta je važno i hitno, a šta možda i ne moraš ti da završiš.
Pohvalno je i poželjno da budeš posvećena poslu i angažovana tokom radnog dana. Međutim, posao ne treba da narušava tvoje mentalno i fizičko zdravlje.

Šta misliš o tome da „ne” kažeš na sledeće načine:

  • „Razumem da je taj projekat važan i cenim što želiš da me uključiš, ali zbog trenutnih obaveza ne mogu da se posvetim još jednom zadatku. Nadam se da ćeš pronaći nekog ko će moći da ti pomogne.“
  • „Zahvaljujem ti na predlogu da preuzmem zadatke organizacije na sebe, ali u ovom trenutku imam već nekoliko projekata u koje sam uključena i moram da se fokusiram na njih. Nadam se da ćeš pronaći osobu koja će se više posvetiti ovom zadatku.“

Izneverićeš svoja i tuđa očekivanja

Kada preuzmeš previše zadataka i pređeš svoje granice, stvaraš lažnu sliku o sebi i svojim sposobnostima. Tvoja porodica, prijatelji i kolege verovaće da možeš da se nosiš sa lavinom obaveza i zadataka, ali istina će biti drugačija.
Na duge staze, nerelana očekivanja okoline i tvoja nemoć da postaviš granice i kažeš „ne” mogu te dovesti do jakog stresa, gubitka samopouzdanja i vere u sebe.

Šta bi se desilo ako bi nekim ljudima iz svog okruženja rekla „ne” koje ne zvuči kao odbijanje?

  • „Hvala ti na pozivu na večeru, ali u ovom trenutku imam već puno obaveza i ne mogu da ih odlažem i menjam. Možda drugi put kad budem imala više slobodnog vremena.“
  • „Cenim tvoju ponudu za pomoć, ali mislim da ću biti u mogućnosti da se sama nosim sa ovom situacijom. Ako se pojave dodatne poteškoće, znaću kome da se obratim.”

Strahovi i nesigurnosti biće jači od tebe

Kada nemaš dovoljno hrabrosti i odlučnosti da u poslovnom ili privatnom okruženju kažeš „ne” i konačno odbiješ ono što ti ne prija ili što nije dobro za tebe, strahovi i nesigurnosti preuzeće glavne uloge.

Dva straha su posebno česta u ovim slučajevima:

  • Strah od toga da ćeš nekoga razočarati ili da mu se nećeš svideti. Pomisao na to da ćeš nekoga možda povrediti može te navesti da pristaneš na više od onoga što možeš da podneseš.
  • Strah od osude i odbijanja – mnogi imaju urođenu želju da izbegnu konflikt ili sukob pa često prihvataju zahteve koji nisu u skladu sa njihovim vrednostima i potrebama.

Ako shvataš da imaš neke od ovih strahova, mogla bi da svoje „ne” pretvoriš u poruke pune razumevanja, ali prema sebi.

  • „Žao mi je, ali u ovom trenutku ne mogu da se pridružim grupi za vežbanje (ili nečemu drugom). Imam već svoj plan vežbanja koji mi odgovara i teško bih uskladila dodatne termine.“
  • „Hvala ti na pozivu za putovanje sa rođacima, ali u ovom trenutku ne mogu da se obavezujem na to. Imam druge planove koji mi zauzimaju većinu slobodnog vremena. Nadam se da ćemo imati priliku da se vidimo uskoro.“

Sve ovo dobro zvuči, zar ne? Međutim, da bi izgovorila pravo „ne”, ono koje dolazi iz dubine tvoje duše i ne traži opravdanja, potrebno je mnogo rada na sebi i rušenja nekih starih nametnutih principa i uverenja.

Reci „da” novoj verziji sebe

Ako želiš da se oslobodiš potrebe da se stalno pravdaš i objašnjavaš svoje postupke i odluke, prvo treba da shvatiš zbog čega to radiš. Takav odnos prema sebi i drugima nije nastao preko noći, već se stvarao od ranog detinjstva i razvijao zajedno sa tobom. Vreme je da mu kažeš „ne”. Zato što imaš pravo da odbiješ, da postaviš granice i poštuješ svoje odluke i razloge da nešto uradiš ili ne uradiš.

Reci „da” ličnom razvoju i radu na sebi koji će te dovesti do tvog pravog i suštinskog „ne”. Kada pronađeš svoju životnu svrhu i smisao, nećeš tražiti opravdanje za odbijanje nečega što nije u skladu sa tobom, tvojim prioritetima i vrednostima.

Preuzmi kontrolu nad svojim životom uz RESET priručnik koji je osnovna verzija RESET programa ličnog razvoja, ali dovoljna da za početak napraviš suštinske promene i pronađeš ono što je tebi zaista važno. Priručnik možeš poručiti iz bilo koje zemlje, dostavljamo ga širom sveta. Ostvari svoje želje kroz promenu koju ćeš pokrenuti radom na sebi.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *