Ciljevi

Kako da koristiš emocije kao putokaz za život

Kada se voziš, oko tebe su putokazi i saobraćajni znakovi sa različitim porukama. Neke upozoravaju na opasnost, na oprez, ograničenje brzine ili korišćenje dodatne opreme. Ima znakova za radove na putu, za zaustavljanje i propuštanje vozila iz suprotnog smera. Na specifičnim putnim deonicama postoje posebna upozorenja koja možda ne viđaš tako često, ali znaš šta znače. Učila si kada si polagala vozački ispit ili njihovo značenje možeš da protumačiš na osnovu iskustva i zdrave logike.

Znaš li šta je najvažnije kod saobraćajnih znakova? Ni jedan od njih nije loš. Svi te upozoravaju na opasnost i čuvaju na putu, a tvoj izbor je da li ćeš ih poštovati ili ne. Možeš neki saobraćajni znak da voliš više ili manje, da te nervira i usporava, ali ne možeš da ga ignorišeš i prolaziš pored njega kao da ne postoji. I to ne samo zbog zakona, već pre svega zbog svoje bezbednosti.

Hajde sada da čitav život posmatramo kao jedno veliko putovanje. Šta bi bili znakovi pored puta? Jesi li nekada razmišljala o tome?

Upozorenja koja te vode kroz život

U tvom životu postoje upozorenja i obaveštenja koja možeš da prepoznaš i da tumačiš, jer ti pokazuju kako da se krećeš kroz svet u kome živiš i kroz odnose koje gradiš. Ta upozorenja su tvoje emocije i potrebe. Kada ih budeš upoznala i razumela, moći ćeš da upravljaš svojim svetom u skladu sa njima.

Prvi korak je da prepoznaš emocije, da saznaš odakle dolaze, da li su tu da te upozore na nešto i kakvu pažnju treba da im posvetiš.

Kada pređeš ovaj korak, moći ćeš da se posvetiš svojim potrebama koje dolaze iz različitih delova tebe. Neke potrebe nastaju u sadašnjem trenutku, neke su stvorene u vezi, u porodičnom životu, a ima i onih koje dolaze iz ranog detinjstva. Potrebe te, kao i emocije, vode kroz život. One nastaju svesno ili nesvesno, a tvoj cilj je da imaš što više svesnih potreba i da stvoriš jak odnos sa svojim emocijama. Na taj način ćeš uspevati da kontrolišeš sebe i svoje reakcije, umesto da dozvoliš situaciji da kontroliše tebe.

Kako da prepoznaš značenje svojih emocija i potreba

Kada je reč o emocijama, uvek treba da imaš u vidu da se one pojavljuju iz nekog razloga i imaju svoju svrhu. Ako je emocija impulsivna, to znači da je nisi osvestila i da tek treba da saznaš odakle dolazi. Kada svesno ispoljavaš emociju, sledeće što treba da učiniš je da prepoznaš potrebu koja je povezana sa njom, što te vodi ka akciji.

Na primer, ako osećaš radost ili ushićenje zbog lepog prvog izlaska sa nekom osobom, poželećeš da je ponovo vidiš i da doživiš nešto slično. Ovo je najjednostavniji primer koji ti pomaže da uvidiš kako te osećanja motivišu i navode da se krećeš u određenom pravcu. Ona su zaista tvoji putokazi i znakovi koji ti pomažu da pronađeš ono što je dobro za tebe.

Naravno, nije svaka emocija i potreba u životu povezana sa partnerskim odnosom. Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti može biti postignut i na drugim nivoima. Zbog toga je dobro da vodiš dnevnik, da pišeš o svojim emocijama, da potražiš pomoć mentora ili psihoterapeuta. Ne postoji najbolja tehnika za upoznavanje i tumačenje emocija. Postoji samo ona koja tebi najprijatnija i najefikasnija.

Na šta konkretna osećanja mogu da te upozore

Sada kada si shvatila da emocije pružaju vredne uvide u tvoj unutrašnji svet, vreme je da protumačiš neka njihova značenja. Razumevanje i prepoznavanje okidača koji pokreću neprijatne emocije daće ti moć da vladaš sobom i svojim reakcijama u budućnosti.

 

  • Ljutnja signalizira nezadovoljene potrebe ili odbacivanje tvojih vrednosti od strane drugih
  • Stid te poziva na samoprihvatanje i ljubav prema sebi.
  • Strah te upozorava da postoji neka opasnost, a tvoj zadatak je da otkriješ da li je ona osnovana ili neosnovana.
  • Ljubomora otkriva želje i oblasti u kojima sebe doživljavaš kao „manje od“ nekoga ili nečega na šta si ljubomorna.
  • Tuga signalizira potrebu za utehom i podrškom, jer je došlo do gubitka ili razočaranja.
  • Osuđivanje drugih odražava tvoju sopstvenu procenu i nespremnost da sagledaš nešto iz drugog ugla.
  • Bezvoljnost te upozorava na neku prazninu u duši.
  • Sagorevanje ukazuje na važnost pauziranja i otpuštanja nepotrebnih zadataka.
  • Iscrpljenost te podstiče na postavljanje granica, da ne bi ušla u stanje zaglavljenosti.
  • Osećaj izgubljenosti ukazuje na nesigurnost i poziva te da se zagledaš u sebe i sve ono što jesi.

 

Lista emocija i njihovog značenja je predugačka, ovo su samo neki primeri. Međutim, uvek treba krenuti i od toga da je svaka emocija individualna i da ne mora biti izazvana nekim standardnim okidačima. Zbog toga je važno da upoznaš sebe i svoje emocije.

Pronađi podršku na putu kroz emocije

Emocije koje nosiš u sebi i koje stvaraš su tvoji vodiči kroz život. I sve što tražiš već je u tebi, ali nekada nije lako da to prepoznaš i otkriješ sama. Pre nego što dođeš do svojih suštinskih emocija i potreba, uvidećeš da postoji ogroman nered koji treba da počistiš. To su uverenja, traume, strahovi i rane koje nosiš, a najvećim delom ih nisi sama stvorila. Nesvesno ili svesno si ih preuzela od svojih roditelja i predaka. Ima mnogo posla, učenja i rada na putu ka suštini sebe. Ali jednom kada kreneš, nećeš moći da se zaustaviš. Sa svakim novim značenjem svoje emocije i sa svakom novom potrebom koja je zaista tvoja, želećeš više i sve bolje za sebe. Vozićeš se putevima kojima si prolazila, ali tada nisi znala da čitaš znakove koji su ti govorili nešto veoma važno. Uživaćeš, nestajaćeš i rađaćeš se ponovo na putovanju koje te vodi do suštine. Kreni ovog leta, jer je u toku upis na RESET program za re-definisanje čak 10 oblasti života. Napravi mapu svoje budućnosti prema sopstvenim emocijama i potrebama koje te vode ka onome što zaista zaslužuješ.

Informiši se o upisu, ceni, načinu pohađanja programa, ali i o posebnom popustu koji dobijaš ukoliko se prijaviš odmah nakon čitanja ovog teksta.

Uživaj na svom putovanju kroz život koji zaista živiš!

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *