Poučno

Kako da kreiraš sopstvenu stvarnost čak i kada ti se čini da sve izmiče kontroli

Koliko puta si se osetila zaglavljeno i nezadovoljno u sopstvenom životu? Želela si ispunjavajuću emotivnu vezu, bolji posao, više novca, ali ti ništa od toga nije dolazilo. Čekala si pravu priliku ili povoljne životne okolnosti kako bi konačno preduzela neke konkretne korake. Međutim, izgubila si vreme u očekivanju idealne prilike koja je možda bila tu, na dohvat ruke, ali iz nekih razloga nisi mogla da je prepoznaš.

Da li si nešto mogla da preduzmeš i pomogneš sebi da ostvariš i dobiješ ono što zamisliš?

Naravno da si mogla. Verovala ili ne, skoro sve što si želela zavisilo je od tebe, čak i kada ti se činilo da stvari izmiču kontroli.

Svakoga dana učestvuješ u kreiranju svog života i preduzimanju konkretnih koraka koji vode do ostvarenja tvojih želja. Kada ti je jasno ono čemu težiš, pronaći ćeš dovoljno snage da promeniš svoju stvarnost i daš životu novu svrhu. Ako nisi sigurna odakle da počneš, u nastavku ovog teksta pronaći ćeš nekoliko korisnih saveta koji će ti pomoći da promeniš perspektivu i vidiš sve mogućnosti svog života koji možeš živeti onako kako želiš.

Sagledaj svoj život u poglavljima

Kada shvatiš da su tvoji dani veoma slični ili isti i čini ti se da samo prolaziš kroz sopstveni život, vreme je da pronađeš novi ugao gledanja na realnost.

Zamisli svoj život kao knjigu čiji si ti autor. Ako trenutno osećaš da stagniraš, to je sasvim u redu. Svaka priča ima delove koji smanjuju napetost radnje pre konkretne promene. Ni jedna knjiga nema kulminaciju na svakoj stranici.

Možeš da imaš nekoliko stranica koje su posvećene zdravlju, kuvanju, čitanju, filmovima ili svakodnevnim poslovima.

Međutim, važno je da nikada ne smetneš s uma da si ti autor te knjige i možeš da promeniš poglavlje ili tok radnje kad god to poželiš. Zapitaj se da li si zadovoljna svojom trenutnom pričom i da li te ispunjava. Ako su odgovori negativni, imaš mogućnost da dodaš nove reči, događaje, misli, osećanja i aktivnosti koje će te dovesti do novog i lepšeg životnog poglavlja.

Oslobodi svoje misli

Kada je um zbunjen i pretrpan mislima, manja je mogućnost za sagledavanje i pronalaženje pravih smernica za život. Spoljašnje okolnosti, stres, gužva i obaveze sprečavaju te da analiziraš svoja osećanja, želje i potrebe.

Razmisli o otpuštanju misli tako što ćeš voditi dnevnik u pisanoj ili video formi. Da bi došlo do promena, nekada je neophodno da svoja razmišljanja ili strahove zabeležiš i izbaciš iz glave, kako bi napravila mesta za nove ideje i više motivacije.

Kada nakon nekoliko meseci pogledaš svoje redovne beleške, iznenadićeš se onim što se dogodilo i što si postigla. Bićeš ponosna na svoj rast i na novu realnost koju si kreirala.

Pronađi svoja pozitivna uporišta

Sigurno si nekada bila u situacijama kad si osećala strah ili strepnju, a ništa nisi mogla da uradiš povodom toga. Možda se radilo o bolesti ili problemima člana porodice ili o neizvesnoj situaciji koja nije bila pod tvojom kontrolom. Ovakvi događaji su sastavni deo života i često ih ne možeš izbeći niti ignorisati. Međutim, možeš da pomogneš sebi tako što ćeš pronaći uporište koje ti daje dovoljno snage i energije da lakše prođeš kroz teške periode.

To može da bude osoba koja te podržava i pruža osećaj sigurnosti u ranjivoj i bolnoj fazi. Nekada je to knjiga koju čitaš kako bi pronašla utehu, hobi kojim se baviš, terapije na koje odlaziš ili ono što tebi prija i uliva pozitivne misli i energiju.

Ako si na poslu često pod stresom ili u haosu, misli na svoju porodicu, na putovanje koje planiraš ili na prijatelje sa kojima ćeš provesti vikend pun smeha i zabave.

Bez pozitivnih uporišta u životu izgubićeš osećaj smisla i ravnoteže u realnosti. Zbog toga je veoma važno da ih imaš i da shvatiš koliko su dragocena.

Sagledaj sopstveni put

Lepota života i stvarnosti je u razlikama. Ako misliš da tvoj životni put treba da izgleda kao nečiji i da u suprotnom neće biti ispunjen i srećan, u pogrešnom si uverenju. Razmisli o svojim okolnostima, prednostima, izazovima, vrlinama i željama koje imaš. Kada ih sagledaš iz pravog ugla i shvatiš šta te zaista ispunjava, znaćeš i kakvu stvarnost želiš da kreiraš za sebe.

Tvoje mogućnosti su neograničene i imaš potpunu moć nad svojim životom. Važno je samo da postaneš svesna svojih izbora i da iskoristiš svaki trenutak života onako kako želiš.

Ako nisi zadovoljna svojom karijerom – promeni je. Pronađi svoju strast, veštinu u kojoj si dobra, usavršavaj se, postavi ciljeve i teži ka njima. Stići ćeš samo ako se krećeš.

Kada pomisliš da ti je potrebno više ljubavi i radosti u životu, razmisli čime bi mogla da zadovoljiš tu svoju potrebu. Prepusti se i otvori za ispunjavajući odnos sa partnerom, za sreću i ljubav kakvu zaslužuješ.

 

Sve je zaista u tvojim rukama i imaš veliku moć nad svojim životom. Potrebna ti je samo čvrsta odluka da počneš sa promenama i provereno uspešan program ličnog razvoja koji će te usmeriti i pružiti pravu podršku u kreiranju ispunjavajuće i vedrije stvarnosti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *