Poučno

Kako da podržiš svog partnera dok prolazite kroz težak period

Teški periodi su sastavni deo života i svako ih prihvata na svoj način. Kada je u pitanju partnerski odnos, sa teškim periodom dolaze jake emocije, nepoznate situacije, ali i prilika za jačanje i zajednički rast u vezi. Međutim, ta čvrstina veze oseti se tek kasnije, kada se emocije smire i sve prođe. U stvarnosti, dok traje loše stanje, zajedno ili pojedinačno možete da prolazite kroz čitav spektar osećanja, misli, reakcija, strahova i strepnji. Neko od vas dvoje će sigurno uključiti svoj mehanizam odbrane, neko će glumiti superheroja ili sabotera čitave situacije. Sve je to očekivano kada je u pitanju izazovan period kroz koji prolazite. Možda čak postoje i poznati šabloni ponašanja koje primenjujete u nekim situacijama, uprkos tome što znate da ne funkcionišu i da vam neće pomoći.

Ali ako zaista želiš da napustiš stare navike u vezi i postaneš partnerka koja pažljivo sluša, podržava, saoseća i osnažuje, ovaj tekst je za tebe. Pomoći će ti da se ponovo povežeš ne samo sa svojim partnerom, već i sa sobom, jer je emotivna veza koju imaš deo tebe i tvog života.

Teški periodi u vezi

Za tvog partnera ili tebe teški trenuci i periodi mogu biti povremene ili svakodnevne pojave. Neko dramatično shvata trenutnu svađu sa kasirkom u supermarketu, dok je neko preplavljen stalnim toksičnim okruženjem na poslu ili istinskom tugom nakon smrti voljene osobe.

Teška je i konstantna borba sa fizičkim ili mentalnim zdravljem i finansijska kriza koja dovodi u pitanje egzistenciju porodice.

Bez obzira na obim ili veličinu poteškoće koju tvoj partner ima, trebalo bi da znaš da je ona za njega velika i možda mu deluje nesavladivo.

 

U savršenom svetu, tvoj partner bi tokom večere izgovorio nešto poput: „Dušo, videla si da mi je bilo teško sa roditeljima. Revoltiran sam i povređen i postalo je toliko ozbiljno pa sam odlučio da potražim pomoć terapeuta u vezi sa ovim problemima. Možda će mi trebati malo vremena da ovo obradim i razgovaraćemo zajedno o svemu. Da li želiš da čuješ kako bih voleo da me podržavaš dok radim na ovome?“

 

Ovo zvuči dobro, ali se dešava retko ili nikada.

U stvarnom svetu, tvoj partner će zbog problema postati razdražljiv, rasejan, povučen, ćutljiv ili odsutan. Ovo su tipične reakcije i odbrambeni mehanizmi osobe koja je pod stresom i veoma je zabrinuta, a nije u stanju da prihvati i reguliše teške emocije.

Ti možeš da pružiš saosećanje i podršku. Naravno, ne treba da tolerišeš bes, strah i malodušnost, već da objektivno proceniš situaciju i učiniš ono što je najbolje za oboje.

Zastani i proceni situaciju

Kada primetiš da je tvom partneru teško, ali ne znaš konkretan razlog ili si samo delimično upoznata sa situacijom, tvoja početna reakcija obično je da pitaš šta se dešava. Međutim, od sada uzmi malo vremena za sebe, da obradiš svoje emocije i da osvestiš šta se u stvari dešava sa tobom. Zatim uhvati svog partnera za ruku, zagrli ga i pokaži mu da si tu za njega, da ga ne osuđuješ i želiš da se pored tebe oseća sigurno i shvaćeno.

Budi prisutna

Posveti dovoljno vremena partneru, saslušaj ga bez ometanja i sa punim razumevanjem reaguj na ono što deli sa tobom. Često samo prisustvo može biti isceljujuće i od velike pomoći. Pažljivo slušanje bez komentara i iznošenja svog mišljenja otvara novu perspektivu i razjašnjava neke emocije. Iako ćeš tokom partnerove priče poželeti da pružiš pomoć i rešenje, za početak samo budi slušalac. Možeš to i da mu kažeš – puštaš ga da sam kroz svoju priču donese neke zaključke. On će to znati da ceni i osetiće da si zaista tu za njega.

Pruži praktičnu podršku

Ponudi konkretnu pomoć tamo gde je moguće da je pružiš. Na primer, predloži da od sada ti obavljaš neke svakodnevne zadatke, da organizuješ vreme sa decom i vodiš ih na aktivnosti. Ako je potrebno, pruži veću finansijsku podršku, kako bi tvoj partner osetio konkretnu sigurnost.

Podstiči zdrave navike

Tokom teškog i izazovnog perioda, lako je zapostaviti brigu o sebi i ne brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Zbog toga treba da podržiš i podstakneš svog partnera da se ne prepusti lošim navikama, nezdravoj ishrani, nespavanju, alkoholu, pušenju ili drugim porocima. Budi pored njega i forsiraj zdrave navike. Biće ti zahvalan kada sve prođe i stvari dođu na svoje mesto.

Jačaj partnerovo samopouzdanje

Ne dozvoli da partner izgubi svoje samopouzdanje zbog toga što je doživeo neki poraz ili gubitak. Šta god da se desilo, budi prva koja će ga podsetiti ko je on zaista, šta je njegova suština i zbog čega ne treba da brine.

Podrška u izgradnji i jačanju samopouzdanja je ključna tokom i nakon teškog i izazovnog životnog perioda.

Potenciraj iskrenu komunikaciju

Otvorena i iskrena komunikacija u partnerskom odnosu je najvažnija, a posebno kada jedan od partnera doživljava loše trenutke. Zato se potrudi da ohrabriš svog partnera da razgovara o svojim osećanjima i iskreno ih podeli sa tobom. Budi spremna da prihvatiš sve što ti govori i da odgovoriš na podržavajući način.

Potraži podršku za sebe

Ne zaboravi na sopstvene potrebe i granice kada tvoj partner prolazi kroz težak period. Činićeš dobro za njega ako pre svega ti budeš dobro. Potraži podršku prijatelja ili člana porodice kome možeš da se poveriš. Ali ne zaboravi da ćeš lakše proći kroz sve teške momente ako redovno i kontinuirano radiš na sebi. Zbog toga možeš već sada da razmisliš o izboru kvalitetnog i sveobuhvatnog programa ličnog razvoja koji obuhvata najvažnije oblasti života. Naravno, ovo ne znači da planiraš partnerove probleme. Naprotiv, ti činiš sve da budeš snažnija i svesnija kada u vaš život uđu bilo kakvi i bilo čiji problemi.

Informiši se o RESET programu ličnog razvoja, jer ti mnogo dobrog može doneti, a to potvrđuju i svi dosadašnji polaznici ovog programa.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *