Ciljevi

Kako da postaviš godišnje ciljeve koje ćeš zaista da ostvariš

Kraj svake godine navodi nas da preispitamo šta smo u njoj postigli i gde smo sada, ali i da postavimo ciljeve za godinu koja dolazi. Bez obzira na to što početak godine ne mora nužno da predstavlja prekretnicu ili povod za velike promene, jer se one mogu desiti i kasnije, ipak se većini nas čini da je 1. januar datum koji nam daje nove prilike. Zbog toga pravimo beleške, zapisujemo ono što smo postigli, osvrćemo se na propuste i tražimo njihov uzrok, revidiramo, planiramo i postavljamo nove ciljeve.

„Sa ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja.”
Gete

Ukoliko želiš da saznaš nešto više o ciljevima i njihovoj važnosti u životu, pročitaj tekstove na blogu koji će ti pružiti prave odgovore:

 

Šest glavnih razloga zbog kojih je postavljanje ciljeva važno

Kako da postavite ciljeve za život koji zaista želite da živite

 

U ovom tekstu bavićemo se postavljanjem godišnjih ciljeva. Pomoći ćemo ti da kreiraš one koje ćeš zaista da ostvariš i shvatićeš zbog čega ljudi najčešće ne uspevaju da postignu ciljeve koje su zacrtali na početku kalendarske godine.

Tajna je u pametnom postavljanju ciljeva, odnosno SMART principu, koji je provereno uspešan kako za kratkotorčne, tako i za dugoročne ciljeve.

Šta su SMART ciljevi

Postavljanje SMART ciljeva znači da možeš da razjasniš svoje ideje, da se fokusiraš na rad i trud, da produktivno koristiš svoje vreme i resurse i na taj način povećaš šansu da ostvariš ono što želiš.

SMART je u stvari akronim engleskih reči i svako slovo predstavlja jednu karakteristiku pametno kreiranih ciljeva:

S – (Specific) specifični,

M – (Measurable) merljivi,

A – (Achievable) dostižni,

R – (Realistic) realni,

T – (Time Constrained) vremenski definisani

 

U nastavku ćeš pronaći opširnije definicije ovih karakteristika koje će ti pomoći da konačno postaviš godišnje ciljeve koje ćeš zaista ostvariti.

Specific – specifičan cilj

Svaki tvoj godišnji cilj treba da bude jasan i konkretan. U suprotnom, nećeš moći da se fokusiraš i nećeš imati dovoljno motivacije da ga postigneš. Dakle, kada zapisuješ godišnji cilj, potrudi se da odgovoriš na sledećih pet pitanja:

 • Šta želim da postignem?
 • Zašto je ovaj cilj važan?
 • Ko mi je potreban za ostvarenje cilja?
 • Kada želim da postignem ovaj cilj?
 • Gde je ovaj cilj sada?

Nejasne ciljeve je teško pratiti i bez preciznih odgovora na ovih pet pitanja nikada nećeš znati šta tačno treba da uradiš za ostvarenje cilja.

Measurable – merljiv cilj

Veoma je važno da cilj koji postavljaš bude merljiv, odnosno da možeš da pratiš njegov napredak i zadržiš motivaciju na putu do ostvarenja. Procena napretka pomoći će ti da zadržiš fokus, poštuješ rokove i osetiš uzbuđenje kada se nađeš na korak do cilja.

Cilj možeš meriti na osnovu pitanja:

 • Koje korake sam prešla?
 • Još koliko mi je ostalo?
 • Kako ću znati da je cilj ostvaren?

Ova pitanja biće u stvari tvoje prekretnice do godišnjeg cilja i pomoći će ti da proceniš koliko si daleko stigla i da li je potrebno da promeniš nešto kako bi sve proticalo po planu.

Achievable – dostižan cilj

Tvoj cilj treba da bude dostižan da bi bio ostvaren. Podrazumeva se da ćeš nakon što ga postigneš unaprediti svoj život i sposobnosti, ali uslov za to je da cilj bude moguć. Kada postaviš dostižan godišnji cilj, verovatno ćeš identifikovati prilike i resurse koje si ranije zanemarivala, a mogu biti veoma korisni za postizanje cilja.

Ukoliko želiš da proveriš da li je cilj koji planiraš da postaviš dostižan, probaj da odgovoriš na sledeća pitanja:

 • Da li imam sve potrebne resurse da ostvarim ovaj cilj?
 • Šta mi je potrebno da ga ostvarim?
 • Da li je ovaj cilj ikada ranije ostvaren?

Pre postavljanja cilja, proceni svoje veštine, znanje i iskustvo i zapitaj se da li ti je potrebno dodatno usavršavanje. Takođe, veoma je važno da izbegavaš ciljeve nad kojima neko drugi ima moć. Na primer, organizacija nekog događaja nije samo u tvojim rukama. Ali iskustvo ili obuka za organizaciju zavisi od tebe i to možeš da ostvariš.

Realistic – realan cilj

Pre nego što postaviš konačan cilj, trebalo bi da razmisliš o tome koliko je on realan i koliko je u skladu sa tvojim trenutnim mogućnostima. Ako zacrtaš vrtoglavo visoke godišnje ciljeve koje je nerealno ostvariti u određenom vremenskom roku i sa postojećim resursima, onda ćeš se verovatno razočarati. Zato je najbolje da daš odgovore na sledeća pitanja:

 • Da li je moj cilj realan?
 • Mogu li mu se u potpunosti posvetiti?
 • Da li je ovo pravo vreme za taj cilj?

Zabeleži sve što je bitno za ostvarenje ovog godišnjeg cilja i proveri koliko je realan. Na primer, koliko vremena imaš da ga ostvariš, koji resursi su ti potrebni, da li možeš sama ili je neophodno da uključiš još nekoga. Tek nakon što odgovoriš na ova pitanja, zaključi da li je cilj realan i da li treba da ti bude prioritet tokom sledeće godine.

Time constrained – vremenski definisan cilj

Svaki SMART cilj treba da ima datum početka ostvarenja i datum završetka. Jedino na taj način znaćeš da si na pravom putu. Vremenski okvir pomoći će ti da ostaneš organizovana i da ti cilj uvek bude u prvom planu. Veoma često se ciljevi izgube u moru svakodnevnih obaveza, ali kada imaš vremenski definisan cilj, uvek ćeš znati odgovore na sledeća pitanja:

 • Kada počinje ostvarenje mog cilja?
 • Šta mogu da uradim danas da bih bila bliža ostvarenju?
 • Šta mogu da uradim za dva meseca od sada da bih unapredila postizanje cilja?
 • Koji je rok za ostvarenje mog cilja?

Vremensko ograničenje u velikoj meri utiče na uspešno postizanje ciljeva. Međutim, važno je da i ovde budeš realna u postavljanju vremenskih rokova. Nije dobro da potceniš niti da preceniš svoje mogućnosti.

Pripremi se za godinu ostvarenja ciljeva

Sve što ti treba za postavljanje godišnjih ciljeva koje ćeš zaista ostvariti nalazi se u jednom programu, a to je LIFE PROJECT – online program za brzo ostvarenje ciljeva. Ukoliko želiš da definišeš svoje ciljeve i postigneš sve ono o čemu godinama sanjaš, sada je pravi trenutak da se inforimišeš o programu. Promena i ostvarenje su sigurni, a to dokazuje veliki broj polaznika ovog sveobuhvatnog programa za postizanje ciljeva.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *