Poučno

Kako da postaviš nedeljne ciljeve u 5 jednostavnih koraka

Svi žele da ostvaruju velike snove i žive onako kako su zamislili. Nekima to zaista polazi za rukom, jer načinom života i ličnim zadovoljstvom dokazuju da nije nemoguće živeti u skladu sa svojim željama. Međutim, i nažalost, ima više onih koji ne veruju u snove i ciljeve i misle da njihovo ostvarenje zavisi samo od čiste sreće i slučajnosti.

Ukoliko ti pripadaš ovoj grupi ljudi, budi spremna da promeniš svoja uverenja, jer je i te kako moguće ostvariti ciljeve, samo ako znaš kako da ih definišeš i postaviš, kao i kojim putem da kreneš ka njima.

U ovom tekstu biće reči o nedeljnim ciljevima koji možda nekada ne deluju toliko važno, ako posmatraš samo dugoročne i velike ciljeve. Ali kada bolje razmisliš, svaka nedelja je veoma važan deo života. Dok stremiš ka ostvarenju velikog cilja, odnosno svoje vizije, uvek treba da imaš na umu šta radiš na dnevnom i na nedeljnom nivou.

Iako jedna nedelja prođe brzo, seti se činjenice da ona ima 168 sati. Razmisli da li ovo vreme možeš da iskoristiš na pametan i produktivan način. Dan ispunjen promišljenim, pažljivo planiranim i fokusiranim aktivnostima može ti doneti mnogo, a u jednoj nedelji imaš ih čak sedam.

Zato obrati posebnu pažnju na važne korake u postavljanju nedeljnih ciljeva koji ti zaista mogu dugoročno i veoma pozitivno da promene život.

#1 Razmisli o prethodnoj nedelji

Kada odlučiš da redovno postavljaš nedeljne ciljeve, prvo što treba da uradiš je da se osvrneš na ono što si radila i postigla tokom prethodnih sedam dana. To će ti pomoći da rangiraš svoje sledeće zadatke i prioritete i da postaviš jasne nedeljne ciljeve.

Zapitaj se da li si nešto mogla bolje ili produktivnije da završiš i kako se ciljevi iz prethodne nedelje odražavaju na tvoje mesečne ili godišnje ciljeve. Da li si zadovoljna napretkom koji si postigla?

Odgovori na ova pitanja daće ti odličan uvid u to koliko si dobro iskoristila svojih prethodnih 168 sati i da li si na dobrom putu. Ako misliš da si mogla bolje i nisi zadovoljna, imaš priliku da to ispraviš u nedelji koja je pred tobom.

#2 Identifikuj nedeljne ciljeve

Nakon što si se osvrnula na prethodne dane, vreme je da razmisliš i jasno definišeš ciljeve koje želiš da postigneš u narednoj nedelji. Ako misliš da ih imaš previše, postavi prioritete na osnovu vremenskog roka i važnosti za budućnost.

Seti se postavljanja ciljeva po principu SMART metode i kreni od realnog. Dakle, umesto da sebi zadaješ brdo zadataka, razmisli o onima koji su važni, ali i ostvarivi u realnom vremenu. Dovoljno je da za početak definišeš tri dnevna koraka, odnosno cilja koje ćeš sigurno ostvariti, nego da se razočaraš zato što nisi postigla više od onoga što zaista možeš.

Uzmi u obzir i okolnosti koje mogu da te ometaju u postizanju ciljeva i na osnovu realne procene zapiši šta bi sve mogla da postigneš u narednih sedam dana.

#3 Postavi rokove i datume za nedeljne ciljeve

Ako samo držiš svoje ciljeve na listi obaveza ili planova, oni će tamo ostati veoma dugo. To može da ubije tvoju motivaciju i da te dovede do otpora i revolta kada su u pitanju zadaci koje imaš. Zbog toga sve što je važno treba da ide u kalendar. Vremenski rokovi pomoći će ti da vidiš koliko dugo treba da radiš na određenom zadatku i kada je moguće da ostvariš cilj.

Zato planiraj svoje obaveze i dane na vreme, jer će ih u suprotnom neko planirati umesto tebe, a to znači da ćeš ostvarivati tuđe ciljeve i polako ali sigurno odustajati od svojih.

Savet plus: Prati svoju dnevnu produktivnost i na osnovu nje postavljaj važne zadatke. Na primer, ono što je najteže i zahteva najveću koncentraciju, zakaži za doba dana kada imaš najjači fokus. Lakše i jednostavnije obaveze ostavi za kasnije, kada tvoja pažnja polako počinje da opada. Ovo važi kako za dnevne, tako i za nedeljne ciljeve.

#4 Podesi podsetnike

Kada uspeš da identifikuješ svoje nedeljne ciljeve i da ih postaviš u vremenski rok, sledeće što treba da uradiš je da budeš veoma oprezna i odgovorna u obavljanju zadataka. Kada za postizanje nekog cilja imaš samo nedelju dana, to vreme može brzo da proleti. Zato je veoma korisno da u podsetnike staviš dnevne zadatke i da ne propuštaš priliku da ih obaviš.

Podsetnici će te podsticati da preduzmeš akciju, jer nema smisla da dozvoliš sebi da ne ostvariš svoje nedeljne ciljeve, kada si već uspela da uvidiš sve do čega oni mogu da te dovedu.

#5 Proslavi svoja dostignuća

Nauči da slaviš ono što si postigla, ma koliko ti delovalo malo i možda nekima nebitno. Kada sebe redovno podsećaš da si dobro obavila neki posao, imaćeš više motivacije da ostvaruješ nove ciljeve.

Ljudi se često fokusiraju samo na kvartalna ili godišnja dostignuća, ali zaboravljaju da ih svaki mali korak dovodi do veće vizije. Zato pohvali sebe i budi ponosna svaki put kada ostvariš nedeljne ciljeve. Počasti se sitnicom koja ti prija, a ti najbolje znaš šta je to.

 

Međutim, ako iz nekog razloga nisi uspela da ostvariš svoj nedeljni cilj ili ciljeve, zapitaj se gde je bila prepreka i da li si nešto mogla da učiniš da je otkloniš. Umesto da sebe kriviš i osuđuješ zbog propusta, potrudi se da pronađeš problem i da ga rešiš u narednoj nedelji. Kada uzmeš život u svoje ruke i odlučiš da ostvariš ciljeve, najvažnije je da imaš dovoljno razumevanja prema sebi, jer će ti to pomoći da lakše savladaš velike i male probleme.

 

Svaki čovek ima kratkoročne i dugoročne ciljeve. Međutim, dok ih neko samo drži u glavi i misli da će se ostvariti spontano, sami od sebe, ima onih koji ih jasno definišu i prave konkretne planove kako bi ubrzali i osigurali njihovo ostvarenje.

Ako si stigla do kraja ovog teksta i želiš da se ozbiljno posvetiš postizanju svojih nedeljnih ciljeva, onda je pravi trenutak da pogledaš detalje LIFE PROJECT programa za brzo ostvarenje ciljeva. Znaćeš kako da postaviš i ostvariš ciljeve i shvatićeš koliko malo te deli od života koji zaista zaslužuješ.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *