Poučno

Kako da prevaziđeš emocionalne blokade i stvoriš zdrav partnerski odnos

Prethodni tekst na blogu bio je posvećen najčešćim emocionalnim blokadama koje sprečavaju razvoj i ostvarenje zdravog partnerskog odnosa. One nastaju iz mnogih razloga. Neke se formiraju još u detinjstvu, a neke su posledice negativnih iskustava sa prethodnim partnerima. U svakom slučaju, blokade u partnerstvu nisu korisne, ne predstavljaju zaštitu i sigurnost. Naprotiv, pogrešna uverenja i strahovi samo te sprečavaju da u svoj život pustiš osobu sa kojom možeš da dobiješ ljubav kakvu zaslužuješ.

Ako si se u prethodnom tekstu upoznala sa blokadama koje stoje na putu ostvarenja prave ljubavi, vreme je da saznaš kako možeš da ih prevaziđeš.

Za početak, važno je da shvatiš da imaš veliku ulogu u razvijanju svojih partnerskih odnosa. Kada počneš da živiš u skladu sa svojim vrednostima, željama, snovima i mislima, privući ćeš ljubav i razvijati zdrav odnos sa partnerom. Pronađi dovoljno hrabrosti i snage u sebi da staneš na put svemu što te sprečava da ostvariš beskompromisnu ljubav.

Kako da prevaziđeš osećaj da nisi voljena

Da bi uspešno prevazišla blokadu osećaja nevoljenosti, neophodno je da radiš na jačanju svog samopouzdanja. Kada budeš svesna svojih vrednosti, vrlina i svega što možeš da pružiš, znaćeš i zbog čega će te druga osoba voleti.

Fokusiraj se na dobro u sebi i neka ti to postane navika. Hvali sebe češće, promeni odnos prema komplimentima i prihvati ih sa zadovoljstvom kada su ti upućeni. Uživaj u osećaju da si vredna ljubavi, pažnje i da zaslužuješ zdrav partnerski odnos, jer zaista je tako. Kada tvoja ljubav prema samoj sebi jača i drugom ćeš pružiti razloge da te voli.

Uveri sebe da zaslužuješ pravu ljubav

Prevazilaženje blokade koju stvara uverenje da ne zaslužuješ da ti se desi prava ljubav je moguće. Za početak, razmisli o tome zbog čega si stvorila ovo uverenje. Šta se to desilo ili dešavalo u tvojoj prošlosti što te je ubedilo da nisi dostojna prave i bezuslovne ljubavi?

Važno je i da shvatiš kakve ljude i odnose želiš da primaš u svoj život. Postavi granice, gradi svoje vrednosti i ne pristaj na manje od onoga što želiš i zaslužuješ.

Ako si u mogućnosti, potraži stručnu pomoć u prevazilaženju ove blokade, jer možda postoji neka trauma koja doprinosi osećanjima manje vrednosti i nedostojnosti.

Savladaj strah od povređivanja 

Ukoliko si više puta emotivno povređivana od strane partnera, verovatno u tebi postoji strah da će se to ponovo desiti.

Savladavanje ovog straha počinje od shvatanja da nisu svi isti. Čak i ako su te povredile različite osobe, ne zaboravi da na svetu postoje ljubazni, dobronamerni i iskreni ljudi, samo ih ti verovatno još uvek nisi srela. Neko čeka da upozna osobu poput tebe. Ako se u tebi prilikom novog poznanstva pojavi strah da će te i taj čovek povrediti, seti se da možda neće. Preformuliši svoje misli i stvori optimističan stav prema novom odnosu, sa puno nade i razumevanja.

Jednom kada stvoriš takav stav, manja je verovatnoća da ćeš privlačiti osobe koje će te povrediti.

Pokaži svoju ranjivost – budi ono što jesi

Problem koji mnogi imaju kada je u pitanju pokazivanje ranjivosti je u tome što misle da sve odmah i odjednom moraju da iznesu na svetlost dana, da bi bili shvaćeni i prihvaćeni. Međutim, preterano pokazivanje emocija i ranjivosti može delovati neprirodno i odbijajuće.

Ranjivost i iskrenost u stvari treba da postepeno i spontano pokazuješ, jer to su dublji delovi tebe. Ako ti ne deluje prirodno da svoja osećanja podeliš sa partnerom u nekom trenutku, onda je možda bolje da sačekaš. Na taj način ćeš pronaći ravnotežu u deljenju osećanja i na pravi način ćeš jačati vašu vezu i odnos.

Suoči se sa strahom od napuštanja 

Ukoliko je iz nekih razloga u tebi nastalo uverenje da će te svaki partner napustiti, trebalo bi da kreneš od činjenice da u životu ništa nije večno i da je sasvim u redu i prirodno da ljudi odu na neki način.

Jednom kada se pomiriš sa ovim, manje ćeš se plašiti nečijeg odlaska. Naučićeš da uživaš i živiš u sadašnjem trenutku. Ovakav stav pomoći će ti da stvoriš pozitivna ljubavna iskustva i da privučeš partnera koji želi da ostane sa tobom.

Pronađi sreću u sebi 

Kada budeš naučila da provodiš kvalitetno vreme sa sobom, da praktikuješ brigu o sebi i da se upoznaješ na svim nivoima, znaćeš da tvoja sreća ne zavisi od drugih osoba.

Osećaćeš da si sebi samoj dovoljna, ali da ti je partner potreban kako biste zajedno napredovali, gradili zdrav odnos i postajali bolji.

Veoma je važno da u savladavanju ove blokade sagledaš svoje granice i potrebe. Ukoliko osećaš da ti treba još rada na sebi, možda je bolje da odrediš prioritete i da ne ulaziš u vezu kojoj ne možeš da se posvetiš onako kako želiš.

 

I za kraj, ne zaboravi: nema potrebe da se opterećuješ, žuriš ili prisiljavaš sebe na poznanstva i odnose koji ti ne prijaju. Prava ljubav će doći kada si ti spremna da je pustiš u svoj život.

Uživaj u onome što jesi. Usavršavaj se, priušti sebi najkvalitetniji program ličnog razvoja. Kreiraj život kakav želiš da živiš i kakav zaslužuješ, a on podrazumeva pravu ljubav i iskren partnerski odnos koji ćeš jednog dana sigurno ostvariti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *