Poučno

Kako da pronađete rane na svojoj duši i maske kojima ih prekrivate

Svaki čovek nosi emotivne rane na duši. One se formiraju u ranom detinjstvu i zavise od emocionalne povezanosti sa roditeljima, od specifičnih društvenih i kulturnih normi iz okruženja ili od životnih iskustava.

Ukoliko i vi osećate da imate rane na duši koje utiču na vaš život i stvaraju obrasce ponašanja koji vam sve više smetaju, vreme je da ih upoznate.

Rane na duši su veoma duboko urezane u podsvest i često ih prenose roditelji koji su i sami bili povređeni u detinjstvu. One uslovljavaju ponašanje, misli, odnose i emocije osobe koja ih nosi. Mogu se uporediti sa nekom fizičkom povredom na ruci koju dugo imate, ali je ignorišete. Zapustili ste je i lakše vam je da je prekrijete nečim i da je ne gledate, nego da je zacelite. To čime je prekrivate je maska koju nosite kako biste se pravili da niste povređeni. Ona predstavlja vaš odbrambeni mehanizam koji ste stvorili u detinjstvu da biste se suočili sa iskustvima koja mogu da vam zadaju bol.

 

Da li verujete da maska zaista može biti rešenje?

Zamislite da vas rana koju nosite strašno zaboli svaki put kada vam neko dodirne ruku, iako nosite rukavicu. Kada vas neko uzme za ruku iz ljubavi, vi jauknete, kada vam neko pruži ruku podrške, takođe osetite bol. Da li shvatate kakvo iznenađenje će doživeti ta druga osoba?

Ona nije zaista želela da vam nanese bol. Poenta je da ako vas boli kada vam neko

dodirne ruku, to je samo zato što ste vi odlučili da se ne bavite tom ranom. Druga osoba nije odgovorna za vaš bol. Odgovorni ste isključivo vi.

Isto važi i za sve druge rane. U mnogim prilikama i odnosima osećate se odbačeno, napušteno, izdano, poniženo, kao da vam je naneta nepravda. Zapravo ste, svaki put kada se osećate povređeno, vi ti koji sami sebe ubeđujete da je neko drugi kriv.

Ponekad mislite da ste sami krivi, ali ni to nije tačno, isto je kao kad krivite nekog drugog. Što više optužujete sebe ili drugog, iskustvo se više ponavlja.

 

Postoji pet osnovnih rana

Ono što proživljavate u detinjstvu, nastavlja da utiče na vas i u zrelom dobu, a svest o tome je prvi korak ka izlečenju. Nijedna rana na duši neće zaceliti i neće prestati da boli sve dok je ne upoznate i ne osvestite njen pravi uzrok. Kada razumete svoje rane, shvatićete da je za svako iskustvo koje ste doživeli postojao razlog, ali da više ne morate da se ponašate na isti način i po istim obrascima.

U zavisnosti od životnih okolnosti i iskustava, jedna rana može da bude dominantna ili postoje dve koje su podjednako duboke i bolne. Važno je samo da osvestite svoje rane, da razumete kako, kada i zbog čega su nastale i koje maske ste formirali da ih prikrijete.

Prema terapeutkinji Lizi Burbo, postoji podela na pet osnovnih rana i pet maski:

  • Odbačenost – Povučenost,
  • Napuštenost – Zavisnost,
  • Poniženje – Mazohizam,
  • Izdaja – Potreba za kontrolom,
  • Nepravda – Rigidnost.

Kada prepoznate kod sebe neku od rana, moguće je  da ćete intenzivno reagovati na

neke od maski koje ste stvorili kako biste izbegle patnju i taj otpor je potpuno

uobičajen. Međutim, ništa ne može da se reši preko noći, jer tako nije ni nastalo. Strpljenje, pažnja, rad na sebi i praćenje procesa neophodni su za upoznavanje rana na duši i maski kojima ih prekrivate.

U narednim tekstovima na blogu biće reči o pojedinačnim ranama, sa detaljnim opisima i primerima iz života. Do tada je važno da shvatite šta su rane na duši, zbog čega ih prikrivate maskama i zašto je važno da ih upoznate.

 

Svaka rana na duši ima svoju masku

Maska kojom prikrivate ranu na duši je sistem odbrane koji ste usvojili kao odgovor na bol. Kada ste suočeni sa neprijatnošću, ne reagujete na samu situaciju, već na ranu koja se u tom trenutku aktivira. Koristite odbrambene mehanizme i stvarate situacije u kojima ponovo preživljavate svoju ranu, sve dok ne odlučite da je upoznate, osvestite i izlečite.
Rane se mogu videti i u fizičkom izgledu osobe. Telo uvek pronađe način da vam stavi do znanja šta treba da ispravite i rešite.

Prvi veliki korak ka izlečenju je da osvestite da sve ono što doživljavate kao deca nastavlja da utiče na vas i u zrelim godinama. Moguće je da kroz razvoj i rad na sebi izađete iz čeljusti potisnutih emocija i da shvatite zbog čega dozvoljavate da vas u nekim situacijama kontrolišu iste reakcije.

Jedan deo RESET programa ličnog razvoja posebno je posvećen otkrivanju i upoznavanju rana na duši, maskama kojima ih prekrivate i uklanjanju blokada koje ih sputavaju da žive život kakav zaslužuju. Ukoliko ste već danas spremni – promena može da počne! Informišite se o programu i učinite nešto najbolje za sebe.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *