Poučno

Kako da se nosiš sa traumom dok je u potpunosti ne isceliš

„Trauma je toliko zastrašujuća da će se traumatizovani ljudi kompulzivno fokusirati na nju. Nažalost, situacija koja ih je porazila jednom, poražavaće ih iznova i iznova. Telesni osećaji mogu poslužiti kao vodič za razmišljanje o tome gde doživljavamo traumu i odvesti nas do naših instinktivnih resursa. Ovi resursi nam daju moć da se zaštitimo od predatora i drugih neprijateljskih sila. Svako od nas ih poseduje. Kada naučimo kako da im pristupimo, možemo stvoriti sopstvene štitove kako bismo promišljali i iscelili svoje traume.“

Piter Levin, „Buđenje tigra“

 

Kako se osećaš nakon što si pročitala reči dr Pitera Levina? Da li si spremna da kreneš na put isceljenja sopstvenih trauma, da skineš teret, ne samo sa sebe, već i sa svojih potomaka? Ako se još uvek kolebaš i nisi sigurna koliki uticaj na tvoj život i budućnost može da ima samo jedno traumatično iskustvo, obavezno pročitaj prethodni tekst na ovom blogu. Zatim se vrati ovde i saznaj kako možeš da se nosiš sa traumom sve dok je ne isceliš i prevaziđeš.

Saveti koji slede veoma su korisni kada je u pitanju tvoja svakodnevica koja ne treba da bude narušena zbog traumatičnog iskustva. Međutim, pravo isceljenje traume zahteva poseban pristup i proces koji će dovesti do oslobađanja i zaceljivanja dubokih rana koje nosiš u sebi. Zato donesi najbolju odluku za sebe – suoči se sa traumom koju si doživela i ne dozvoli joj da te sputava u ostvarenju snova i životnih ciljeva.

Slušaj svoje potrebe

Tvoje telo i um su veoma povezani, tako da oboje mogu da govore šta ti je potrebno i kako da ih pažljivo osluškuješ. Na primer, ako se osećaš veoma uznemireno, možda bi trebalo da razgovaraš sa prijateljem ili da se baviš sportom u kome uživaš. Ovo može da ti olakša proces isceljenja i oporavka. Imaćeš priliku da otkriješ aktivnosti i navike koje ti pomažu da se nosiš sa teškim i stresnim situacijama.

Ne ignoriši problem

Ignorisanje problema zvuči primamljivo, ali svakako te neće dovesti do rešenja. Kada se praviš da trauma ne postoji i da ne osećaš njene posledice, to ne znači da će ona nestati. U stvari, problemi će verovatno tiho rasti i na kraju će se pojaviti na nezdrave načine, kao što su nezdravi obrasci ponašanja, psihosomatizacija, strahovi, manjak životne energije ili problemi sa zdravljem. Prepoznavanje ovih simptoma prvi je korak ka pronalaženju rešenja.

Pronađi podršku od svojih najbližih

Na isti način na koji želiš da tvoji najmiliji nađu podršku u tebi kada se suoče sa teškom situacijom, važno je da i ti možeš da se osloniš na njih. Nema potrebe da patiš u tišini. Članovi porodice i prijatelji, zajedno sa mentorom koji te vodi kroz proces isceljenja, ključni su stubovi u tvom sistemu podrške.

Tretiraj sebe kao najboljeg prijatelja

Kada prolaziš kroz težak period, najmanje što ti je potrebno je unutrašnji kritičar koji ocenjuje svaku tvoju misao i postupak. Umesto toga, ovaj glas možeš da pretvoriš u glas pun ljubavi i saosećanja. Neka to bude najbolji prijatelj koji te bodri. Važno je da prvo identifikuješ svoj unutrašnji dijalog, a zatim da se zapitaš: „Da li bih ovako razgovarala sa svojim najboljim prijateljem?“ Ako je odgovor „ne“, onda nešto mora da se promeni.

Daj sebi dovoljno vremena

„Vreme leči sve rane“ je dobro poznat i u najvećem broju slučajeva tačan citat. Nikakva žurba tokom procesa isceljenja traume neće učiniti da u tome uspeš brže ili bolje. U stvari, može se desiti nešto sasvim suprotno – da pojačaš negativne emocije i svoja loša stanja. Budi strpljiva sa sobom i procesom i postepeno ćeš primetiti promenu.

Postavi sebe kao prioritet

Kao što je važno tražiti podršku od drugih, ključno je i da sama podržavaš sebe. Da bi to postigla, uvedi u svoj dan male stvari koje će ti pomoći da se osećaš bolje. Na primer, to može da bude vežbanje, neki hobi koji te opušta ili provođenje vremena sa prijateljima. Kada ih posmatraš pojedinačno, ove aktivnosti, mogu izgledati kao da ne čine mnogo za tebe. Međutim, kada počnu da se akumuliraju, primetićeš pozitivne promene u svom opštem blagostanju.

Idi malim koracima

Ako si ikada išla u teretanu, imala si priliku da vidiš ljude na različitim nivoima: od iskusnog bodibildera do osobe koja je početnik. Svima njima je zajedničko to što su počeli polako – korak po korak. Ni jedan od njih nije počeo dizanjem najtežih tegova.

Nakon traume, normalno je da želiš da se što pre vratiš u svoje prethodno stanje. Međutim, za oporavak od traume potrebno je vreme, a ti sebi nećeš učiniti nikakvu uslugu time što ubrzavaš proces zarastanja. Ono što ti je potrebno su mali i stalni koraci da se konačno vratiš u formu.

Potraži pomoć

Ni jedan čovek nije savršen i najčešće nema rešenje za sve. Ako leči slomljenu nogu, možda će koristiti štake da mu pruže dodatnu podršku neko vreme. Isto se dešava i sa emocionalnim isceljenjem – samo što je ovde štaka tvoja mreža podrške, stručnjaci i mentor koji su specijalizovani za isceljenje traume.

Njihova uloga sastoji se u tome da ti pomognu da razumeš proces kroz koji prolaziš, da identifikuješ svoje mentalne obrasce, programiraš i primeniš tehnike za suočavanje i prevazilaženje određenih problema na kojima želiš da radiš

Tvoj mozak ima kapacitet da preživi bilo koji događaj, ali mu je potreban aktivan rad da zaleči čak i najdublje rane.

Izaberi provereno uspešan program ličnog razvoja

„Razrešena trauma je veliki dar koji nas vraća u prirodni svet plime i oseke, harmonije, ljubavi i saosećanja.”

Piter Levin

 

Proces isceljenja traume podrazumeva uzdizanje do novih nivoa svesti i emocija, razumevanje sopstvenog uma, duše i tela, rušenje negativnih uverenja i otkrivanje novih potencijala. Izlečena trauma donosi preobražaj, novi početak. Jednom rečju – RESET života. I sada imaš priliku da isceliš sve neželjenje posledice koje je traumatično iskustvo donelo u tvoj život. RESET je online program ličnog razvoja koji će te dovesti do oslobađanja, izlečenja i potpunog RE-definisanja 10 oblasti života.

Na program se možeš prijavit sada, upis je u toku i traje do 02.12. Informiši se na vreme o RESET programu i pogledaj iskustva prethodnih polaznika, koji sada žive u skladu sa sobom i svojom suštinom.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *