Ciljevi

Kako da unaprediš 5 najvažnijih oblasti za lični rast i ostvarenje ciljeva

Da li se često pitaš kako da živiš kvalitetnije i ispunjenije? Imaš utisak da svoje vreme možeš da koristiš na bolji način i da u tebi postoji mnogo neotkrivenog potencijala. Preispituješ sebe, svoju svrhu, prioritete, ciljeve i suštinu i uvek pronađeš nove odgovore koji su proizašli iz iskustva, misli, osećanja i želje da tvoj život bude bolji.

Da li je uopšte moguće ostvariti sve velike i male ciljeve i živeti svoje snove? Odgovora na ovu večitu dilemu ima više. Zavise od različitih aspekata, a najviše od tvojih odluka i iskrene namere da se posvetiš ličnom rastu i celoživotnom učenju.

Napredovanje i razvoj u mnogim životnim poljima veoma su važni ciljevi svake osobe koja želi da bude bolja, uspešnija i zadovoljnija onim što ima i onim što ona zaista jeste.

Na koji način ćeš se posvetiti ličnom rastu, zavisi od tvojih osobina, životnih okolnosti, snage, volje, hrabrosti i namera. Međutim, potrebno je da pre svega razumeš koliko je rad na sebi važan i kako ti može pomoći da napreduješ na svim poljima života.

Zbog toga ćeš u ovom tekstu otkriti pet najvažnijih oblasti, odnosno mogućnosti za lični rast i saznati kako možeš da ih razvijaš i unapređuješ.

Mentalni rast

Poboljšanje mentalnih sposobnosti može biti od velike koristi svakom čoveku, a posebno onome koji želi da ostvari napredak u karijeri. Mentalni rast fokusira se na razvoj uma, načina razmišljanja i učenja. Takođe se odnosi i na to kako kognitivne funkcije utiču na tvoje ponašanje.

Kada stvoriš naviku da redovno učiš nešto novo, da se informišeš o trendovima i inovacijama u oblastima koje te zanimaju ili kojima se baviš, rasteš na mentalnom nivou i samim tim napreduješ pre svega na poslu, a zatim i u privatnom životu.

Društveni rast

Društveni rast podrazumeva poboljšanje tvojih komunikacionih veština. Učenje kako da efikasno komuniciraš sa ljudima veoma je važno, ne samo za poslovni, već i za privatni život. Kada ovladaš veštinama aktivnog slušanja i jasnog govorenja, tvoj rad postaće produktivniji, a odnos sa kolegama i nadređenima na poslu jasniji i kvalitetniji.

Komunikacione veštine mogu ti pomoći da učvrstiš prijateljstva, unaprediš odnos sa partnerom i članovima porodice, što donosi zadovoljstvo životom i želju za daljim napredovanjem.

Emocionalni rast

Dok izazovi i problemi kao što su stres, strah i opterećenost mogu da dovedu do sagorevanja i osećaja zaglavljenosti, emocionalni rast može ti pomoći da prevaziđeš ova stanja. Kada se fokusiraš na upravljanje svojim emocijama naučiš kako da reaguješ na njih, moći ćeš efikasno da ih izraziš i da otvoreno razgovaraš o svojim mišljenjima i stavovima.

Emocionalni rast omogućava ti da proceniš i kontrolišeš svoja osećanja na poslu, da pojačaš samopouzdanje i eliminišeš konflikte u okviru svog tima.

Duhovni rast

Ljudi doživljavaju duhovni rast na različite načine u zavisnosti od njihove kulture, verovanja i iskustava. Neki se opredeljuju za struktuirani pristup duhovnom rastu, kao što je praktikovanje religije ili redovna meditacija, dok drugi rade na poboljšanju svog duhovnog zdravlja onako kako smatraju da im je to potrebno.

Duhovni rast odnosi se na povezivanje sa sobom na holističkom nivou, razvijanje ličnosti i pronalaženje unutrašnjeg mira. Važan je u privatnom i poslovnom životu, jer ti može pomoći da upravljaš stresom i da izgradiš poverenje u sebe i svoje sposobnosti.

Fizički rast

Tvoje fizičko stanje utiče na sve druge oblasti ličnog rasta i razvoja, jer zdravo telo omogućava efikasno funkcionisanje mozga. Možeš se fokusirati na fizički rast tako što ćeš jesti hranljive obroke, redovno vežbati i dovoljno spavati. Kada se fizički osećaš bolje, bićeš produktivnija na poslu i raspoloženija u partnerskim i porodičnim odnosima.

Lični rast zahteva vreme, mnogo truda i spremnost na promenu. Ali praćenje napretka može ti pomoći da sagledaš svoja poboljšanja, što će te podstaći da se dalje razvijaš.

Ukoliko si spremna da napreduješ, najbolje bi bilo da za početak proceniš svoje trenutno mentalno, emotivno, socijalno, duhovno i fizičko stanje i da uvidiš koje oblasti u ovom trenutku možeš da razvijaš i unapređuješ.

Kako da napraviš prve korake za lični rast i razvoj

Pre nego što odlučiš na čemu treba da radiš, bilo bi dobro da odvojiš malo vremena i da sagledaš sve svoje veštine i prednosti. Probaj da nacrtaš kolone u svesci ili na tabli. Napravi zasebnu kolonu za svaku oblast ličnog rasta. Zatim navedi svoje najefikasnije osobine u odgovarajućoj kategoriji. Na primer, možeš dodati „aktivan slušalac“ pod društveni rast i „fizički sposobna“ pod fizički rast. Prvo prepoznavanje tvojih prednosti može ti pružiti ohrabrenje dok pregledaš oblasti u kojima se možeš poboljšati.

Dok biraš načine da unaprediš svoj lični rast, možeš da napišeš SMART ciljeve koji će ti pomoći da pratiš svoj napredak. SMART je akronim koji se odnosi na postavljanje ciljeva koji su specifični, merljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni.

Kada odlučiš u kojim oblastima želiš da napreduješ, razmisli o identifikaciji osobe koja već ima takve osobine. Ako je lično poznaješ, kontaktiraj je, reci joj da se diviš osobini koju ona poseduje i pitaj je za savet šta možeš da uradiš da bi se razvila u toj oblasti.

Mnogi stručnjaci u određenim oblastima razvili su svoje mentorske programe koji ti mogu pomoći da lično rasteš i postigneš svoje profesionalne ciljeve.

Bez obzira na to koliko znaš, uvek možeš da naučiš više. Ulaganje napora i truda da proširiš svoje znanje može ti pomoći da mentalno rasteš, a takođe ti može dati informacije i alate koji su ti potrebni za emocionalni, društveni, duhovni i fizički razvoj. Čitanje knjiga o određenim oblastima ličnog rasta ili pohađanje kurseva koji produbljuju tvoje znanje o oblasti omogućava ti da nastaviš svoj lični razvoj na osnovu specifičnih potreba i ciljeva.

Program koji te direktno vodi na put ka napretku i ostvarenju ciljeva

Veoma je važno da znaš da se proces ličnog rasta i rada na sebi ne završava. Ovo ne treba da te obeshrabri, već da ti pruži dodatnu motivaciju, jer što se više razvijaš, postizaćeš bolje rezultate i ostvarivati sve veći uspeh.

Zbog toga je najbolje da na put svog rasta uđeš kroz prava vrata i dobiješ podršku mentora koji je prošao svaki korak tvoje staze.

Takav put otvara ti RESET program ličnog razvoja koji počinje 15. novembra. Ukoliko je tvoj cilj da postaneš osoba kakva treba da budeš i da živiš život koji zaslužuješ, možeš se prijaviti odmah. RESET je jedini sveobuhvatni online program ličnog razvoja u Srbiji, koji ti pruža mnogo pogodnosti i mogućnosti za lepši, kvalitetniji i srećniji život.

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *