Poučno

Kako da vladaš svojim raspoloženjem, uprkos nepovoljnim okolnostima

U toku jednog sasvim običnog dana, tvoje raspoloženje može da varira, da pada i da se popravlja iz različitih razloga na koje često ne možeš da utičeš. Nekada si u mogućnosti da se posvetiš promeni raspoloženja, da je osvestiš i pronađeš njen uzrok, ali ima situacija kada okolnosti to ne dozvoljavaju. Na primer, kada imaš naporan dan pun obaveza, nemaš priliku da svima staviš do znanja da se ne osećaš najbolje i da nisi dobro raspoložena. Sve što možeš da učiniš u ovakvim situacijama je da ostaneš mirna i staložena i da ne gubiš kontrolu nad sobom, uprkos lošoj volji i nedostatku motivacije.

Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti. Zvuči vrlo jednostavno kada ti neko kaže da se ne nerviraš i ne dozvoliš da ti nešto kvari raspoloženje. Međutim, u realnim okolnostima teško je ne klonuti duhom kada se pojave porodični ili poslovni problemi i neodložne obaveze. Još ako se u čitavu situaciju umešta tvoj unutrašnji kritičar i počne da ti stvara osećaj krivice i osude zbog toga što nisi zadovoljila njegove kriterijume – sve postaje komplikovanije i fazi lošeg raspoloženja ne nazire se kraj.

Ali hajde da izađemo iz ovog vrzinog kola i da ti konačno pokažemo kako možeš da popraviš svoje raspoloženje brzo i jednostavno, potpuno sama, bez korišćenja različitih preparata i rekvizita.

Za metode koje slede potrebni su ti strpljenje i vežba, ali kada ih jednom savladaš, shvatićeš da stanje tvog raspoloženja zavisi isključivo od tebe, a to će ti dati posebnu moć i sigurnost u sebe koju si oduvek želela da imaš.

Prepusti se samosaosećanju

Prvo što treba da uradiš kada želiš da popraviš svoje raspoloženje je da odbaciš svaku vrstu osude zbog svega što osećaš i misliš. Prihvati činjenicu da su tvoje trenutne emocije van tvoje kontrole. Naravno, to ne znači da treba da im dopustiš da te nadjačaju i savladaju i da ćeš zbog njih opravdati svako svoje ponašanje. Međutim, zbog trenutnih emocija ne treba da budeš gruba prema sebi.

Kada osećaš jaku reakciju na određene okolnosti, potrudi se da na nju odgovoriš samosaosećanjem. Budi ljubazna prema sebi, osvesti svoja osećanja i uzroke lošeg raspoloženja i pronađi dovoljno strpljenja da ih smiriš i promeniš.

Kreni od toga da nisi sama i da su mnoge osobe bile u sličnim situacijama. Da si imala priliku da razgovaraš sa njima – da li bi ih osuđivala ili bi se potrudila da ih razumeš i utešiš? Pruži dovoljno razumevanja i podrške sebi, jer ćeš u suprotnom ući u ulogu žrtve i svoju situaciju učiniti gorom i komplikovanijom.

Veoma je važno da naučiš da se ophodiš prema sebi kao prema prijatelju, jer ćeš na taj način prihvatiti svoja osećanja i raspoloženja kao deo ljudskog iskustva, a ne kao osudu i priliku za kritikovanje. Naučićeš da praštaš sebi i da bolje razumeš lične uspone i padove.

Praktikuj vežbe svesnosti

Pošto je samosaosećanje više stav nego konkretna aktivnost, ponekad može delovati nejasno i neopipljivo. Iz tog razloga treba zaroniti dublje u sebe i osvestiti prolazne emocije koje izazivaju loše raspoloženje.

Na primer, ako kreneš od toga da si ti ostrvo u okeanu, svaku emociju možeš da zamisliš kao brod koji prolazi pored tebe. Da li ćeš ostati smirena i odoleti iskušenju da skočiš na svaki brod ili ćeš dozvoliti sebi da se zaneseš i odlutaš sa talasima – stvar je tvog izbora.

Emocije dolaze i prolaze, a njihov intenzitet raste i opada kao plima. Što više prihvataš ono kroz šta prolaziš, učićeš i kako da puštaš osećanja da idu svojim prirodnim tokom. Svesnost će ti pomoći da ostaneš u svom telu, da se fokusiraš na disanje i sadašnji trenutak.

Najvažnije što treba da zapamtiš kada tvoje raspoloženje naglo padne je da osećanja nisu činjenice. Nije sve što se oko tebe dešava vredno tvoje uznemirenosti i trošenja vremena i energije. Svesnost će ti pomoći da se vratiš sebi tako što ćeš biti otvorenija prema svojim reakcijama i nećeš dozvoliti da te definišu i kontrolišu.

Posveti se svakodnevnoj zahvalnosti

Prednosti zahvalnosti su velike. Istraživanja pokazuju da ćeš se osećati srećnije i ispunjenije ako svakog dana odvojiš malo vremena da se fokusiraš na ono na čemu si zahvalna.

Kada pronađeš način da redovno razmišljaš o svemu što imaš i ceniš u svom životu, promenićeš mnoge negativne stavove i misli. Naravno, nećeš uspeti da rešiš neke probleme koji te uznemiravaju, ali ćeš vremenom promeniti svoj stav, postaćeš otpornija i spremnija da se suočiš sa njima na drugačiji način.

Iako je u današnjem svetu najlakše biti ciničan i nezadovoljan, razmisli kakvu moć će ti pružiti zahvalnost i optimizam kada se suočiš sa životnim izazovima i problemima.

Ukoliko još uvek nisi stekla naviku redovnog praktikovanja zahvalnosti, pravi je trenutak da to učiniš, jer ti ona može doneti neke od sledećih benefita u životu:

  • više optimizma i pozitivnih emocija;
  • intenzivniji osećaj sreće;
  • bolje fizičko zdravlje;
  • kvalitetniji odnosi sa drugima;
  • više napretka ka ličnim ciljevima;
  • jači osećaj empatije;
  • bolji san;
  • više samopouzdanja i samopoštovanja.

 

Tvoje emocionalne reakcije i promene raspoloženja su deo tebe i cilj ne treba da ti bude da ih izbegavaš, već da iz njih nešto naučiš. Promene raspoloženja mogu ti doneti dragocene informacije o onome što treba da promeniš u svom životu. Za početak, najbolje je da radiš na promeni pristupa svojim oscilacijama u raspoloženju i da se kroz lični razvoj i rad na sebi osnažuješ i rasteš.

 

Cilj svih navedenih načina za promenu raspoloženja je da postaneš otvorena i radoznala kada su u pitanju tvoja osećanja. Umesto da osuđuješ sebe ili da se sažaljevaš, samo se potrudi da promeniš perspektivu, da uvidiš priliku za lični rast i naučiš nešto novo o sebi i svojim reakcijama na trenutne okolnosti.

Ovi procesi često zahtevaju mnogo volje i vremena, ali su provereno delotvorni. Jednom kada ih savladaš, imaćeš moć nad svojim raspoloženjem i reakcijama u svim okolnostima.

Ukoliko želiš da do ovog cilja stigneš brže, sigurnije i uz pravu podršku, RESET online program ličnog razvoja je pravi izbor. O svim detaljima, ceni i načinu upisa programa možeš da se informišeš već sada i da spremno zakoračiš u novu fazu života, kada će se desiti promene o kojima si uvek razmišljala, ali nisi imala dovoljno hrabrosti da ih započneš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *