Poučno

Kako mašta i kreativnost mogu da promene tvoj život

„Mašta nije ma šta!” kažu neki ljudi i pritom se ne obraćaju samo deci.

Maštanje se obično povezuje sa detinjstvom, verovanjem u letenje, vile i čarobnjake.

Međutim, nakon ovog teksta shvatićeš da ti mašta u zrelim godinama može doneti mnogo pozitivnih promena. To ne znači da ćeš zbog maštanja i sanjarenja zaboraviti i zapostaviti svoj trenutni život i sve obaveze koje imaš. Naravno da se nećeš zaneti i prepustiti mašti toliko da sebi napraviš probleme. Umesto toga, videćeš da je maštanje veština, odnosno tehnika koja se uči, planira, vežba i redovno praktikuje.

Kada saznaš na koji način možeš da iskoristiš maštu da bi postigla ciljeve, shvatićeš da si u stanju i da potpuno transformišeš svoj život.

Činjenice o mašti koje do sada možda nisi znala

Tvoja mašta je jedan od najmoćnijih inicijatora promena kojim ti u potpunosti upravljaš. Istraživanja su otkrila da su oblasti mozga koje čoveku pomažu da zamisli određene slike, veoma slične onima koje mu omogućavaju da ih vidi u stvarnosti. Čak 90% ovih oblasti mozga se poklapa, što znači da postoji potvrđena sličnost između onoga što pokreće tvoju maštu i opažanje u realnom vremenu.

Dakle, ako si vešta u maštanju, velika je verovatnoća da ćeš te slike videti i u stvarnosti. Procesi mentalne kontrole koji deluju u oblastima stvarne percepcije i u oblasti zamišljenih slika su skoro isti.

Kada postoji mala razlika između slika koje razvijaš u mašti i tvog stvarnog iskustva, imaćeš veću moć da utičeš na prizmu kroz koju opažaš i doživljavaš buduće događaje.

Ako promeniš ugao gledanja i počneš da koristiš maštu kako bi menjala svoj život, videćeš da imaš izuzetnu sposobnost da oblikuješ svoju budućnost.

Vežbanje mašte jača samopouzdanje za postizanje ciljeva

Ako se ne usuđuješ da maštaš i sebi uskraćuješ pravo da razmišljaš o drugačijem životu, možda se bojiš da izađeš iz svoje trenutne zone komfora. Međutim, kada dozvoliš svojoj mašti da bude slobodna, upoznaćeš i neke nove dimenzije svog potencijala.

Kroz maštu možeš da razmotriš dobre i loše posledice određenih odluka, pre nego što ih doživiš u realnosti. Najbolje od svega je što niko ne mora čak ni da zna o čemu razmišljaš. Možeš da napraviš čitav spektar mogućnosti u bezbednosti svog privatnog prostora za razmišljanje, bilo kada i bilo gde.

Maštanje o promenama u životu i zamišljanje događaja pomaže ti da odrediš koje akcije treba da preduzmeš. Tamo gde odlaze tvoje misli, teče i energija. Kreativna i promišljena upotreba mašte određuje tvoj pravac kretanja i delovanja u budućnosti. Dok sanjaš o mogućnostima i promenama, ti nesvesno i automatski istražuješ kako se odnosiš prema njima.

Fokus tvoje pažnje govori tvom mozgu šta je važno i šta treba da primetiš. Pošto tvoj um pretežno funkcioniše kao uređaj za rešavanje problema, ono o čemu namerno razmišljaš i zamišljaš ojačaće aktivaciju neurona i pomoći ti da pronađeš mogućnosti da sve što želiš i ostvariš.

Mašta unapređuje ličnu efikasnost, koncentraciju i produktivnost

Prema istraživanjima nekih psihologa, potvrđeno je da čovekov um 46,9% vremena odluta u teme koje ne treba da obrađuje. Ovo besciljno lutanje uma može doneti pozitivne misli, ali obično izaziva zabrinutost i negativne pretpostavke.

Međutim, čovek je u mogućnosti da usmeri svoju lutajuću maštu kroz pozitivnu i konstruktivnu vizuelizaciju, da bi mu bolje služilo i pojačalo osećaj sreće.

Na primer, dok se baviš aktivnostima bez pritiska, kao što su pletenje, šetnja ili baštovanstvo, nežno usmeravaj svoj um da pronikne i razmišlja o idejama, mogućnostima i problemima. Počni sa zamišljanjem nečega razigranog ili opuštajućeg. Zatim se okreni ka širenju svoje mašte da bi istražila nove mogućnosti, dok zadržavaš zabavnu sliku u glavi.

Zamisli sebe kako se izležavaš na palubi jahte i osećaš toplotu sunca. Tvoja pluća su zahvalna što u potpunosti udišu netaknuti čist vazduh; možeš da osetiš miris morske vode. Ovaj scenario opustiće tvoj um i telo. I dok ležiš, razmišljaj o svojim prioritetima i planovima.

Kada promišljeno koristiš maštu tokom dana, vremenom ćeš poboljšati svoju koncentraciju, produktivnost i kreativnost, stvarajući u svom umu opuštene prostore bez pritiska. Više nećeš besciljno lutati. Umesto toga, kreativno ćeš razmišljati i provoditi se mnogo bolje, šta god da radiš.

Postaješ usmerena na mogućnosti koje odgovaraju tvojim ciljevima i prioritetima

Razmisli o ljudima koji su iskusili i postigli ono što ti potajno priželjkuješ. Zamisli sebe na njihovoj poziciji i u situacijama u kojima ih sada viđaš. Kakav je osećaj kada misliš da si ostvarila određene ciljeve?

 

Da li i ti imaš slične kvalitete kao tvoj uzor?

Da li prepoznaješ šta je njoj/njemu potrebno da postigne određene prekretnice i prevaziđe ih?

Razmišljajući o ciljevima, da li zamišljaš sebe kako se suočavaš sa istim izazovima?

Da li vidiš sebe kako stičeš znanje i veštine koje su drugi morali da steknu da bi postigli svoje ciljeve?

Kako tvoje iskustvo može biti isto ili drugačije?

 

Ako uradiš ovo jednostavno poređenje, možda ćeš početi da razmišljaš na sledeći način:

„Ja sam drugačija od njih na mnogo načina. Možda bih razmislila o tome da radim stvari na nešto drugačiji način.“

„Nisam sigurna da želim da idem putem kojim su oni išli.“

„Neki od izazova koje vidim ne bi bili tako teški.

„Mogu da uradim neke od tih stvari. Druge ću morati da naučim.”

 

Dok praviš ova poređenja, trebalo bi da počneš da shvataš kakve sličnosti imaš i gde su razlike između tebe i tvog uzora, odnosno unutrašnjeg mentora u pogledu vaših jedinstvenih karakteristika i sposobnosti.

 

Na primer, pretpostavimo da osećaš da tvoja trenutna težnja nije u redu ili da ti ne daje zdravu energiju. U tom slučaju, tvoja mašta će ti pomoći da nešto promeniš i preusmeriš. Dok dozvoljavaš svojoj mašti da istražuje, potrudi se da primetiš da li osećaš otpor ili si na pravom putu ka svojim ciljevima.

Ako ne osećaš strast kada tvoja mašta posećuje određena mesta, to je znak da promeniš pravac, kako bi otkrila ono što zaista želiš.

 

U sledećem tekstu na blogu saznaćeš koliko je važna vizuelizacija, odnosno stvaranje slika maštanjem kada je u pitanju postizanje životnih ciljeva i ostvarenje najdubljih želja.

Do tada, pogledaj detalje o RESET programu ličnog razvoja, koji te kroz veliko RE-definisanje čak 10 oblasti vodi do života koji ti zaista želiš i zaslužuješ.

Informiši se na vreme i budi spremna da slike koje kreiraš u svojoj glavi konačno doživiš u stvarnosti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *