Poučno

Kako prepoznati emocionalno nezrele roditelje

Deca od svojih roditelja očekuju podršku i smernice za život. Potrebno im je da ih odgajaju osobe koje će im dati dovoljno ljubavi i mudrosti za sve izazove koje donosi odrastanje i sazrevanje.

Nažalost, ova očekivanja nekada se ne ispune i deca se vrlo rano suoče sa činjenicom da ih odgajaju emocionalno nezreli roditelji.

Oni možda mogu da im pruže odrastanje u velikom stanu ili kući, da im obezbede obrazovanje i stvari koje se kupuju novcem, ali to nije sve što je deci potrebno.

Posledice odrastanja sa emocionalno nezrelim roditeljima ne moraju biti vidljive odmah. Obično se ispoljavaju kasnije, u odraslom dobu, kada nesigurnost i usamljenost iz detinjstva počnu da narušavaju partnerske ili porodične odnose.

Međutim, iako je nemoguće promeniti prošlost i neke bolne situacije izazvane roditeljskom emocionalnom nezrelošću, samo suočavanje i razumevanje posledica važan je korak ka isceljenju u odraslom dobu.

Uticaj emocionalno nezrelog roditelja na život deteta

Emocionalno nezreli roditelji nemaju sposobnost da se nose sa svojim emocijama na zdrav način, bilo da je u pitanju majka ili otac. Oni nemaju efikasne mehanizme suočavanja sa stresnim situacijama ili naglim promenama emocija. Previše su fokusirani na sebe i ne znaju kako da brinu o emocijama svoje dece.

Posledice koje zbog ovoga deca osećaju, kako u detinjstvu, tako i u zrelom dobu, mogu biti:

  • osećaj ljutnje, izdaje i ogorčenosti;
  • usamljenost i problemi u uspostavljanju poverenja;
  • teško uspostavljanje zdravih granica sa drugima;
  • nizak nivo samopoštovanja i samosaosećanja;
  • osećaj straha, nezadovoljstva i neispunjenosti.

Vremenom dete postaje razočarano u svoje roditelje, jer su emocionalno nezreli. Računalo je da ga podrže i da shvate njegove emocionalne potrebe, ali oni u tome nisu uspeli. Ovakvoj deci je i u odraslom dobu teško da pređu preko nekih osećanja i iskustava koja su stvorili roditelji. Ali kroz rad na sebi i konstantan lično razvoj, moguće je doći do promene i do ostvarenja svojih želja.

Tipovi emocionalno nezrelih roditelja

Ograničena empatija, nepouzdana emocionalna podrška i nedoslednost u ponašanju zajedničke su osobine skoro svih emocionalno nezrelih roditelja. Međutim, oni na drugačiji način stvaraju osećaj nesigurnosti kod svoje dece i zbog toga možemo razlikovati četiri tipa emocionalno nezrelih roditelja.

Emocionalni roditelji

Imaju tendenciju da preterano reaguju na određene situacije. Lako se uznemiravaju i kada se to desi, cela porodica se trudi da ih smiri. Njihovo raspoloženje menja se od opterećujućeg angažovanja do hladnoće i prezira za samo nekoliko sekundi. U jednom trenutku su srećni, a već u sledećem mogu biti besni. Dete ne zna šta može da očekuje od svog roditelja. Često se stavlja u njihovu ulogu pa ih smiruje ili se trudi da zadovolji njihove emocionalne potrebe, umesto da to bude obrnuto.

Ovakav emocionalni rolerkoster čini ih nepredvidivim, a u kućnu atmosferu donosi dodatni stres. Uprkos njihovoj uključenosti u život deteta, oni su emocionalno nezreli, jer se ne prilagođavaju potrebama svoje dece, već ih kontrolišu, postavljaju visoke standarde, a mogu biti veoma kritični i zahtevni.

Preambiciozni roditelji

Žele savršenu decu po svaku cenu, kako bi zadovoljili sopstvene potrebe. Zahtevaju od deteta da bude besprekorno i da nikada ne pogreši. Zbog toga teško opraštaju greške, ljute se i kažnjavaju dete jer nije ispunilo njihova očekivanja. Preambiciozni roditelji imaju snažnu potrebu da upravljaju životima svoje dece i da budu uključeni u apsolutno svaki segment njihovog života, čak i kada postanu zreli ljudi.

Deca koja odrastaju sa ovakvim tipom emocionalno nezrelih roditelja najčešće postaju perfekcionisti. Veoma su uspešni ljudi, ali im samokritičnost ne dozvoljava da se oslobode i ostvare svoju suštinu.

Pasivni roditelji

Izbegavaju svaki sukob ili stres. Iako ovo može značiti da je sa njima lako, oni ne mogu da postave zdrave granice, da vode iskrene razgovore ili da se zauzmu za sebe i svoju decu kada je to potrebno.

Dete se ne može osloniti na svoje pasivne roditelje niti od njih može očekivati da budu tu na bilo koji suštinski način. Često je prepušteno samo sebi, jer pasivan roditelj ignoriše ono što se dešava njegovom detetu, čime izaziva prezir i ljutnju kada dete odraste. Nedostatak roditeljske brige i zainteresovanosti u zrelom dobu stvara probleme koji su se lako mogli sprečiti.

Hladni roditelji

Komunikacija hladnih roditelja sa decom zasniva se na mehaničkom izdavanju naređenja ili zahteva, nakon čega se ponovo izoluju i osame. Hladni roditelji ne provode mnogo vremena sa svojom porodicom, nemaju dovoljno tolerancije i empatije.

Deca koja odrastaju sa hladnim roditeljima u zrelom dobu imaju probleme u vezivanju, što se posebno odražava na partnerske odnose

Osećaju da svojim roditeljima nisu važna i veoma im je neprijatno kada su u njihovoj blizini.

Šta je uzrok emocionalne nezrelosti kod roditelja

Različiti faktori mogu prouzrokovati emocionalnu nezrelost roditelja. Na prvom mestu, tu su nepoželjna iskustva u ranom životu, kao što su fizičko i emocionalno zlostavljanje ili zanemarivanje, što umanjuje sposobnost osobe da kontroliše svoje emocije.

Generalno, roditelji koji su emocionalno nezreli odrastali su upravo sa takvim roditeljima. Nije im bilo dozvoljeno da istražuju i da izražavaju svoja osećanja i misli na zdrav način. Zbog toga je njihova sposobnost da regulišu emocije i da se povežu sa drugim osobama u zrelom dobu ograničena ili onemogućena.

Kako da znaš da li je roditelj emocionalno nezreo

Ukoliko još uvek nisi sigurna da li si odrastala sa emocionalno nezrelim roditeljem, postoji nekoliko znakova po kojima to možeš da ustanoviš. Pre svega, treba da znaš da oni svoju nezrelost ispoljavaju na različite načine, ali svakako se može identifikovati, jer ostavlja trajne posledice na život deteta.

Evo nekoliko osnovnih znakova emocionalno nezrelog roditelja:

Na prvo mesto stavlja sebe

Deca su egocentrična i ponašaju se kao da su centar univerzuma. Njima vladaju emocije i instinktivno rade samo ono što im prija.

Zrele osobe razmatraju kako njihovi postupci utiču na druge. Međutim, emocionalno nezrela majka ili otac ne gube svoje instinkte iz detinjstva. Oni daju prioritet ličnim potrebama i željama, ne obazirući se na potrebe svoje dece.

Tvrdi da je uvek u pravu

Emocionalno nezreo roditelj je nepopustljiv, ne menja svoje mišljenje i ima pojednostavljene poglede na svet. Nemoguće je ubediti ga u suprotno. Kritika ili drugačije mišljenje najčešće ga ljute, odbijaju ili dovode u konflikt.

Osetljiv je i naglo reaguje

Roditelj koji nije emocionalno zreo veoma je osetljiv i ne podnosi stresne situacije. Jednom kada se uznemiri, počinje naglo da reaguje i ne može da se kontroliše. Očekuje da drugi popusti, kako bi se ispunila njegova volja.

Plaši se svojih emocija

Duboke emocije zbunjuju i plaše emocionalno nezrelog roditelja. Zbog toga odbacuje osećanja svoje dece ili im ne dozvoljava da ih pokažu. Deca su na taj način obeshrabrena i kasnije im je veoma teško da izraze svoja osećanja.

Sklon je porocima

Nemogućnost kontrolisanja emocija veoma često može biti uzrok korišćenja psihoaktivnih supstanci. Poroci imaju poguban uticaj na porodicu i sa njima se treba suočiti na više nivoa. Roditelji koji ne mogu da se odupru porocima svakako loše utiču na decu, od ranog razvoja pa sve do njihovog zrelog doba.

Šta ako osećaš da si ti emocionalno nezreo roditelj

Ukoliko nakon ovog teksta imaš utisak da si ti sama emocionalno nezrela i da zbog toga možeš oštetiti život svog deteta, zastani na trenutak. Pre nego što doneseš konačan zaključak, razmisli – možda si ti dete emocionalno nezrelih roditelja i u zrelom dobu se suočavaš sa nekim osećanjima i iskustvima iz detinjstva.

Emocionalna nezrelost je klupko koje treba razmrsiti, lavirint kroz koji treba proći. I veoma je teško biti sam u ovome.

Prvi korak si već napravila, a to je misao, svest o tome da postoji nešto u tvom životu na čemu treba raditi. Sledeći korak je izbor puta koji će te dovesti do cilja. RESET program ličnog razvoja dokazano je uspešan u rešavanju i redefinisanju odnosa sa roditeljima i preuzetih tereta iz detinjstva.

Biće još reči o emocionalnoj nezrelosti, ali ako si odlučila da je se oslobodiš, budi

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *