Poučno

Kako roditelji utiču na vaše odnose u zrelom dobu

Zaljubljivanje, zabavljanje, veza, brak, partnerski odnosi i sve što ljubav donosi čini život lepšim i daje mu novi smisao. Međutim, tek kada sazrite i počnete ozbiljno da razmišljate o izboru partnera, shvatite da to nije tako lako kao što je delovalo dok ste samo posmatrali tuđe živote.

Nailazite na povređivanja i razočaranja koja vam često deluju nesavladivo i čini vam se da nikada nećete ostvariti vezu kakvu želite i zaslužujete.

Još je komplikovanije danas, u digitalnom dobu, kada je tehnologija ušla u sve segmente života, pa čak i u ljubav. Sa pojavom aplikacija i sajtova za upoznavanje postalo je mnogo teže pridobiti nečiju pažnju i pronaći iskrenost s druge strane. Sve je više nepoverenja, sumnje i kalkulacija, a sve manje spontanosti, iskrenosti i radosti u flertovanju i traženju partnera.

Da li je moguće, uprkos svim trendovima modernog društva, danas ostvariti pravu ljubav i skladan partnerski odnos?

Naravno da jeste! Ali nekada je za kvalitetan odnos sa partnerom potrebno baviti se i drugim odnosima, a to su oni koje ste doživeli u detinjstvu i koji su vas oblikovali.

 

Prvo iskustvo sa emocijama

Prava i ispunjavajuća partnerska ljubav je nešto najlepše što čovek može da doživi. Međutim, na to kako primate i dajete ljubav u najvećoj meri utiču najvažnije osobe u vašem životu, a to su roditelji. Vaše prvo iskustvo sa emocijama vezano je za njih i te rane godine detinjstva postavljaju temelje za to kako vidite ljubav i šta želite od odnosa sa partnerom.

Od toga koliko su roditelji bili emocionalno dostupni i kakvu ste vezu ostvarili sa njima, zavisi i kako doživljavate sebe i odnose sa drugim ljudima, a pre svega sa partnerom.

Vaša iskustva sa roditeljima predstavljaju model za odnose u zrelom dobu. Ukoliko su bila negativna, moguće je da kroz rad na sebi i lični razvoj prekinete ciklus loših iskustava i da ostvarite zdraviji i smisleniji odnos sa partnerom.

 

Model pokazivanja naklonosti

Od roditelja učite kako da pokazujete naklonost, tako da na vaše romantične veze utiču iskustva iz detinjstva. Odnos sa roditeljima tokom odrastanja i sazrevanja prvi je i najuticajniji primer komunikacije u odnosu sa partnerom. Način na koji roditelji međusobno pokazuju ljubav, utiče na dete. Ovo zaista ima smisla, jer su vam u detinjstvu roditelji jedini primer za skoro svako ponašanje i svaki odnos. Čak i ako taj način nije ispravan, vi ga prihvatate, jer je jedini koji imate priliku da vidite.

Na primer, ako vaši roditelji nisu bili nežni pa su čak i vas retko grlili i ljubili, možda ćete kao odrasla osoba imati averziju prema naklonosti i nežnosti.

Takođe, veliki uticaj na komunikaciju u konfliktima sa partnerom ima način na koji su vaši roditelji međusobno i prema vama iskazivali ljutnju ili bes.

 

Ponašanje prema suprotnom polu

Roditelji istog pola predstavljaju model vašeg ponašanja prema suprotnom polu. S druge strane, roditelji suprotnog pola projektuju se u potencijalne partnere. Često dolazi i do obrnutih situacija – tražite partnera koji je sušta suprotnost vašem roditelju suprotnog pola.

Kada su istopolni parovi u pitanju, takođe nema razlike. Deca su više vezana za roditelja sa kojim se najviše identifikuju i to nema veze sa seksualnom orijentacijom.

Žena može biti i pod većim uticajem ponašanja svog oca, da preuzima model njegovog ponašanja u svojoj vezi, ukoliko se više identifikuje sa njim.

 

Obrasci komunikacije, misli i osećanja

Kada osetite da zvučite onako kako ne želite i kada shvatite da vaše ponašanje i reči narušavaju odnos sa partnerom, razmislite odakle potiču takvi obrasci komunikacije.

Pokušajte da se setite obrazaca koje ste imali u komunikaciji sa roditeljima.

Da li glas odrasle osobe u vama veruje u ono što mislite i izgovarate, ili te reči dolaze od nekog drugog?

Ako su vaši roditelji još uvek živi, potrudite se da analizirate kako komunicirate sa njima. Obratite pažnju i na njihovu međusobnu komunikaciju. Razmislite o obrascima komunikacije koji se odražavaju na vaše odnose sa partnerom.

 

Kako prekinuti ciklus loših iskustava

Da biste stvorili nove obrasce ponašanja u odnosu sa partnerom, treba da znate da svaka lična promena kreće od samosvesti i od čvrste odluke da je započnete.

Postoji više načina za promenu obrazaca ponašanja u vezi. Jedan od najboljih je  RESET, sveobuhvatni program ličnog razvoja. O njegovoj uspešnosti svedoče utisci i iskustva mnogih polaznika, koji su redefinisali stare i stvorili nove obrasce ponašanja u vezi.

Ukoliko osećate da ste spremni da preuzmete kontrolu nad svojim životom i da uživate u ispunjavajućim odnosima sa partnerom, RESET program je zaista pravi izbor za vas.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *