Poučno

Kako se izboriti sa manipulativnim ponašanjem u partnerskom odnosu

Kada je u odnosu sa partnerom tvoja sloboda razmišljanja i donošenja odluka ugrožena i sputana, vrlo je verovatno da si u vezi sa manipulativnom osobom. Istina je da ovakav odnos može da ti nanese mnogo štete na svim životnim nivoima, da te obeshrabri i poljulja toliko da u jednom trenutku nećeš znati kako da iz njega izađeš.

Međutim, ono što u ovakvim životnim situacijama ne smeš sebi da dozvoliš je odustajanje i popuštanje. Kada jednom prepoznaš znake manipulacije u partnerskom odnosu, o kojima je bilo reči u prethodnom tekstu, treba da preduzmeš sve da ih eliminišeš, prevaziđeš ili da izađeš iz tog toksičnog odnosa.

Ono što se može desiti je da manipulator uvidi da si shvatila njegovo ponašanje, počne da izbegava krivicu i primenjuje dobro poznate taktike da ponovo sve svali na tebe.

Uobičajene fraze koje ćeš čuti od manipulatora

 • Previše si osetljiva. 
 • Ovo nije moja krivica. 
 • Naterala si me da ti uradim i da ti kažem to. 
 • Ne znam zašto me trpiš, možda je bolje da si sama. 
 • Ne preteruj, to se nije desilo. Evo šta se zapravo dogodilo…
 • Rekao sam da mi je žao! Prestani već jednom, to je prošlo! 
 • Da me stvarno voliš, ne bi to tražila od mene. 
 • Posle svega što sam učinio za tebe…

 

Ako veruješ ili si sigurna da si izmanipulisana, važno je da reaguješ odmah i da sprečiš njegove postupke i motive onda kada znaš da će uslediti, jer će ti u suprotnom naneti nove emotivne lomove. Ukoliko manipulacija ode predaleko, ući ćeš u fazu kada misliš da si u stvari ti kriva za sve probleme.

Šta je važno za prevazilaženje manipulacije

Kada misliš da si izmanipulisana, možda ćeš osećati krivicu, iako nisi učinila nešto loše. Bićeš nemoćna u dokazivanju svojih argumenata i svako tvoje mišljenje i želja mogu biti odbačeni ili ignorisani.

Prevazilaženje manipulacije zahteva kombinaciju samosvesti, jakih granica i svesti o drugima. Kada si povezana sa sopstvenim odgovorima na manipulativno ponašanje i sigurna u njih, počećeš da stvaraš jake i zdrave granice koje zaustavljaju toksične obrasce.

Kako možeš da odgovoriš na manipulativno ponašanje

 • Razmišljaj o sebi i uvek imaj na umu svoje misli i želje.
 • Probaj da razgovor sa manipulatorom sagledaš iz drugog ugla pre nego što ishitreno odgovoriš ili ne odgovoriš.
 • Preuzmi kontrolu i postavljaj konkretna pitanja da bi sprečila manipulativne reakcije.
 • Postavi granice. Tvoj partner treba da zna da si svesna njegovih taktika.
 • Otvoreno mu objasni kako manipuliše tobom i kako se ti osećaš.

 

Naravno, ovo zvuči lako kada se čita i posmatra iz drugog ugla. U realnim situacijama jako je teško prvo prepoznati manipulaciju, a zatim na pravi način odgovoriti na nju. Osim toga, svaki manipulator koristi poseban način da dobije ono što želi, bez obzira na to da li svoju taktiku primenjuje svesno ili nesvesno. Ako ne dobije ono što želi, može da reaguje negativno. Počeće da oseća strah od gubitka i to može izazvati jaču manipulaciju, a u nekim slučajevima i nasilno ponašanje.

 

Ali hajde da krenemo od primera da je tvoj partner blago manipulativan. Za početak, možeš sebi da postaviš pitanje: „Šta je najgora stvar koja može da se desi ako odgovorim na njegovo manipulativno ponašanje?”

Na primer, ako si primetila da u vašem odnosu nisu postavljene zdrave granice oko finansija i da plaćaš većinu troškova. Mogla bi da mu skreneš pažnju na asertivan način: „Primetila sam da često ne poneseš dovoljno novca kada izlazimo. Molim te, ubuduće budi siguran da imaš gotovinu pre nego što krenemo ili ćemo planirati da ostanemo kod kuće.”

Šta kada manipulacija uzme maha u partnerskom odnosu

Manipulator koji oseti prepreke ili tvoje suprotstavljanje, može da reaguje vrlo burno. Često dolazi do emocionalnog ili fizičkog nasilja. U ovakvim slučajevima, tebi je potrebna pomoć i prekid veze. Kada shvatiš da ti odnos sa partnerom nanosi štetu, da negativno utiče na tvoj život i zdravlje, zaista ne treba da uzimaš u razmatranje bilo kakav ostanak u takvom odnosu.

Uvek treba da imaš na umu da si ti jedina odgovorna za svoj život. Odluka da izađeš iz toksičnog i destruktivnog odnosa može biti jedna od najboljih koje si donela.

Potraži pomoć, obrati se stručnjacima, osvesti problem koji imaš. Ukoliko misliš da nije sve izgubljeno, možeš predložiti partneru da zajedno krenete kod savetnika ili na terapije. Možda će ti biti lakše ako znaš da si preduzela sve što je bilo u tvojoj moći da spaseš svoj brak ili vezu.

 

Niko nema pravo da manipuliše tobom i tvojim životom. Upoznavanje sebe i pronalaženje sigurnosti u tome ko si zaista ti pomoći će ti da se izboriš sa manipulacijom u partnerskom odnosu. Pre svega, znaćeš kako da zauzmeš stav da do manipulacije ne dođe. Pronaći ćeš zdrave načine za građenje odnosa koji se temelji na poštovanju i razumevanju.

U zdravim partnerskim odnosima manipulacija nije oružje za postizanje cilja.

Ako želiš dublje da radiš na svojim obrascima u partnerskim odnosima, određenim projekcijama u partnerstvu, odnosu sa roditeljima i određenim negativnim iskustvima u detinjstvu koji direktno utiču na tvoje partnerske odnose informiši se o Online coaching programu Otvaranje ka zdravom partnerstvu i rezerviši svoje mesto. I krenite na put ka srećnom i zadovljnom ljubavnom odnosu.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *