Poučno

Kako voleti više: 10 načina da tvoja ljubav prema partneru bude jača

Leptirići u stomaku, ubrzano lupanje srca, klecanje kolena, drhtanje ruku – mnogi misle da je to ljubav. Međutim, život kaže drugačije. To su samo fizička osećanja. Predstavljaju početak zaljubljivanja i često ih je teško kontrolisati. Ova osećanja su uzbudljiva i zanimljiva, ali ne traju dugo. Nekada prerastu u pravu ljubav, nekada se ugase, a dešava se i da se zbog razočaranja pretvore u negativne emocije.

Prava ljubav je nešto više od leptirića i drhtanja. Ona nije samo osećaj, već odluka, aktivnost, davanje, primanje i na neki način obaveza.

Razumljivo je zbog čega je neko zbunjen kada je u pitanju prava ljubav. Priče u filmovima, serijama ili u knjigama često dovode ljude u zabludu kada je reč o ljubavi. Zaista je moguće zaljubiti se brzo, biti opčinjen i doneti neke ishitrene odluke. Ali kako izgleda zaista voleti nekoga znaju samo oni koji su bili spremni da odole izazovima nakon faze zaljubljenosti i da se prepuste svim fazama prave ljubavi.

Možda si i ti osećala ili sada osećaš da se tvojoj vezi bliži kraj i da nemate više šta da date jedno drugom. Međutim, nekada nije sve onako kako izgleda i postoji način da se veza popravi, da iznova pokažeš svoju ljubav i podstakneš partnera da se i sam promeni. Tačno je da nekada nema nade i da je svaki trud uzaludan, ali neke ljubavi mogu da se osveže i ponovo rasplamsaju. U nastavku teksta saznaćeš kako možeš svom partneru da pokažeš da ga voliš više i da ti je zaista stalo do vaše veze.

1. Posveti se svojoj vezi

Odluči da ćeš biti i ostati u vezi. Da ćeš raditi na njenom rastu i jačanju i da ćeš od sebe davati najbolje što možeš. Možda ovo ne zvuči baš romantično, ali bez posvećenosti nema ni ljubavi. Zbog toga je ova odluka važna i nikada nije kasno da je doneseš. Ako ti je zaista stalo do partnera i vašeg odnosa, ali imaš utisak da se ljubav polako gasi, budi ti prva koja će se posvetiti i pružiti više. Šta god da se desi, nećeš se kajati, jer si želela da sačuvaš ljubav.

2. Uloži vreme u odnos sa partnerom

Ljubav nije jednako novac i položaj u firmi. Od radoholičara koji radi 60 sati nedeljno često ćeš čuti: „Toliko volim svoju porodicu pa naporno radim kako bih im sve obezbedio.” Međutim, to nije ljubav kakva je porodici i partneru potrebna. To su samo reči. Ljubav se pokazuje posvećivanjem vremena, jer ono je najcenjenija investicija. Kada nekoga zaista voliš, želećeš da provodiš kvalitetno vreme sa njim. Zato pronađi način da svakoga dana provedeš određeno vreme sa svojim partnerom i da ga iskoristiš za zbližavanje i povezivanje.

Ovo ne znači da pomenuti radoholičar ne voli svoju porodicu. On samo još uvek nije shvatio šta je ljubav zaista i bilo bi dobro da to sazna pre nego što bude kasno.

3. Pokaži svoju ljubav

„Volim te” možeš reći na mnogo načina, a nekada je najlepše da to pokažeš. Pomozi svom partneru kada je u gužvi tako što ćeš uraditi nešto umesto njega. Kupi mu omiljenu hranu kada vidiš da je više nema u frižideru; donesi kući poslasticu; spremi posebnu večeru; ostavi mu nežnu poruku. Osmeh i nežnost koju izazoveš govore mnogo više od reči. To nisu sitnice, već veoma važni gestovi u vezi.

4. Budi spontana

Partnerski odnos može upasti u kolotečinu. Zajedničke godine često ugase uzbuđenje koje partneri osećaju na početku veze. Ali to ne mora da traje dugo.

Spontanost može da oživi vezu. Zamisli sebe kako ulaziš u kuhinju, pitaš šta da napraviš za večeru, ali ti se uopšte ne kuva. U tom trenutku ulazi tvoj partner i kaže: „Skini tu kecelju, vodim te na večeru!“ Kako bi se sećala? Verovatno lepo i uvaženo.

Ili na primer, imate produženi vikend, mislite da nigde nećete putovati, ali ti rezervišeš karte i smeštaj u gradu koji oduvek želite da posetite. Dođeš kući i kažeš mu da pakuje kofere.

Spontanost dodaje uzbuđenje svakoj vezi. Pokušaj da iznenadiš svog partnera. To ne mora da bude večera ili putovanje. Postoje mala i lepa iznenađenja koja su potrebna vama i vašoj vezi.

5. Uvaži sve što partner čini za tebe

Jedan od načina da pokažeš svoju ljubav je da priznaš šta sve tvoj partner čini za tebe. Možda njegove postupke uzimaš zdravo za gotovo, a da to i ne shvataš.

Da li mu se zahvaljuješ kada sredi nešto u kući, prošeta psa, spremi večeru, uspava decu, ode u nabavku? Postoji mnogo svakodnevnih poslova koji održavaju dom i veoma je lako zaboraviti da ih neko obavlja.

Pokaži mu da umeš da ceniš sve što on čini za vas, a on će se verovatno potruditi da ti na neki način uzvrati.

6. Budi podrška svom partneru

Razmisli na koji način možeš partneru da pružiš podršku. Možda je to podržavanje njegovog hobija; motivisanje da krene na redovne treninge i promeni način ishrane; želja da se zabavi sa prijateljima ili posećuje neka kulturna dešavanja. Ako postoji nešto što tvoj partner oduvek želi da uradi za sebe, ali nema dovoljno hrabrosti ili misli da je to neizvodljivo, predloži mu da pokuša, a ti ćeš ga na sve načine u tome podržati. Kada on u tebi pronađe ohrabrenje, shvatiće koliko ti je stalo do njega i znaće da je to još jedan dokaz ljubavi.

7. Daj mu malo prostora

Zajedničko vreme sa partnerom može učvrstiti partnersku vezu, ali je u nekim slučajevima može i poljuljati. Ni u čemu ne treba preterivati. Potrudi se da pronađeš ravnotežu i obezbediš svom partneru dovoljno vremena da uživa na svoj način i da se posveti nečemu što voli. Verovatno mu prija da nekada sam provede vreme sa svojom porodicom ili prijateljima. Nema potrebe da budeš pored njega 24/7 i da pratiš sve što radi i govori. Ne zaboravi da je on vodio neki život i pre nego što je tebe upoznao.

8. Reci partneru šta posebno voliš kod njega

Zamisli da imaš zadatak da za pet minuta svom partneru kažeš šta voliš kod njega, sve pozitivne osobine i postupke. Možeš i da zapišeš ono što ti padne na pamet. Zatim od svega što si navela izaberi tri karakteristike i reci mu to. Videćeš da će se obradovati i da ćete se još više zbližiti kada se fokusirate samo na dobro. Verovatno će i on tebi jednog dana uzvratiti istom merom, tako da će vaše pozitivne osobine i postupci biti posebno naglašeni, što je dobro za samopouzdanje obe strane.

9. Slušaj

Možda misliš da slušaš svog partnera, ali sledeći put kada ti bude nešto govorio, obrati pažnju na svoje misli. O čemu razmišljaš? Da li stvarno slušaš? Da li razmišljaš o svom odgovoru? Pravo slušanje zahteva istinski trud i veoma je važno osobi koja govori.

Kada pokažeš partneru da ga zaista slušaš, osetiće se uvaženo i cenjeno. To je pravi poklon za njega, vredniji od svega materijalnog što mu možeš kupiti.

10. Odbaci stare probleme

Iako pominjanje prošlih problema tokom rasprava i konflikata deluje suludo, mnogi parovi to rade. Nije neuobičajeno da neko od partnera namerno pomene događaj u kome je ovaj drugi uradio nešto pogrešno. Ovakve rasprave mogu da rasplamsaju problem i da stvore neželjene emocije.

Zato budi prva koja više neće pominjati prošlost. Ako ti nekada padne na pamet da se prisetiš nekog nemilog događaja, zapitaj se zbog čega bi to učinila. Starim pitanjima nema mesta u sadašnjosti. Pusti ih i zaboravi, jer u suprotnom možeš samo da pogoršaš odnos sa svojim partnerom.

I ne zaboravi da kažeš da ti je žao onda kada je to zaista potrebno. Tvrdoglavost i ćutanje nisu dokazi ljubavi. Nema potrebe da narušavaš i gasiš ljubav samo zbog toga što neko od vas dvoje neće prvi da kaže šta zaista oseća i misli.

 

Ljubav je najlepše osećanje i biti voljen je najvredniji dar koji neko može da dobije u životu. Svi leptirići u stomaku, klecanje kolena i rumenilo obraza ne mogu se uporediti sa osećajem i pružanjem prave ljubavi. Zato ne dozvoli da se tvoja veza poljulja ili prekine zbog toga što se zajedno niste potrudili i dali sve od sebe. Sve je moguće kroz lični razvoj, uzajamno poštovanje i želju da sačuvate ljubav koju ste stvorili. Dozvoli sebi da uživaš i da se prepustiš čaroliji prave ljubavi!

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *