Poučno

Kakve su ti odluke, takav ti je život – da li je zaista tako

Svakog dana i svakog trenutka donosiš odluke. Ponekad su te odluke male i ne toliko značajne, a ponekad mogu da promene čitav život. Na kraju, ishod tvog dana, meseca, godine i života u stvari je zbir donošenja odluka, njihovih posledica i akcija koje preduzimaš na svom putu.

Na primer, ako krenemo od ranog jutra koje podrazumeva doručak, i to je stvar tvoje odluke. Možeš da doručkuješ čokoladni puding ili popiješ šolju nekog slatkog napitka. Iako ćeš trenutno osetiti prijatan ukus, ovaj doručak neće te održati sitom i neće ti dati dovoljno energije za prvi deo dana. Dakle, snosićeš neželjene posledice svoje odluke, a to su loš fokus, umor i brz osećaj gladi.

S druge strane, da si birala doručak bogat proteinima i hranljivijim sastojcima, osećala bi se bolje, imala bi više energije do ručka, bila bi produktivnija i završavala neke veoma važne zadatke.

Da li si ikada na ovaj način razmišljala o moći koju imaju odluke?

Male i svakodnevne odluke dovode do pozitivnih ili negativnih posledica koje su u manjoj ili većoj meri povezane i sa velikim životnim događajima.

Kada shvatiš neverovatan uticaj koji ima donošenje odluka, zaista ćeš moći da živiš svoj najbolji život. Nastavak ovog teksta pomoći će ti da uvidiš značaj malih i velikih odluka, a kroz lični razvoj i rad na sebi naučićeš da izabereš one prave, koje će ti doneti konkretan životni napredak.

Sve je bolje od nedonošenja odluke

Skoro svaki čovek ima određenu vrstu blokade kada treba da donese neku važnu odluku. Još je teže ako je svestan da će mu ta odluka promeniti život. Kako da zna da li je to što je izabrao ispravno i šta ako napravi veliku životnu grešku?

Upravo zbog ovog straha često se dešava da neko ne donese konačnu odluku, već pobegne ili na neki način zanemari odgovornost koju treba da preuzme na sebe.

Međutim, nedonošenje odluke je samo po sebi odluka. I skoro uvek je pogrešna.

Ukoliko ignorišeš svoje odluke i ne donosiš ih u pravom trenutku, velika je verovatnoća da ćeš ostati na istom mestu, bez napredovanja i ličnog rasta. Stagnacija može da naruši tvoje samopouzdanje i da utiče na tvoje emocionalno blagostanje.

Kada se suočiš sa blokadom u odlučivanju, važno je da shvatiš da će u svakom slučaju bilo koja odluka biti bolja od nepostojanja odluke.

Kako da izabereš pravu odluku i da je lakše doneseš

Kada odlučiš da promeniš svoj život tako što ćeš donositi čvrste i pametnije odluke, prvo što treba da prevaziđeš je strah od odlučivanja. Kreni od toga da ti imaš kontrolu nad svojim životom, a samim tim i nad svojim odlukama.

Jedan od najboljih načina da eliminišeš strah od donošenja odluka je da naučiš da ih donosiš brzo. Neki najuspešniji svetski lideri veliki deo svog uspeha postigli su zahvaljujući svojoj sposobnosti brzog odlučivanja.

Na ovaj način nećeš ostaviti mesta sumnji. Umesto da gubiš vreme razmišljajući o svemu što bi moglo da se desi, brza odluka odmah će te pokrenuti i neće biti prostora za brigu i sumnju.

Dakle, ono o čemu treba da razmišljaš kada se nađeš pred odlukom je da li je nešto zaista važno, da li ti to želiš, koliko ti je potrebno i da li je vredno tvog vremena.

Ako je odgovor na sva ova pitanja potvrdan, imaš sve razloge da doneseš pravu odluku. Bilo koja druga pitanja ili nedoumice biće slabiji i manje važni od tvoje istinske želje za promenom.

Odluka se neće sama realizovati

Nije dovoljno samo doneti odluku i čekati da se nešto desi samo od sebe. Nakon što je doneseš, sledeći korak je da je ostvariš.

Na primer, ako si odlučila da promeniš karijeru ili pokreneš sopstveni biznis, to neće uraditi neko umesto tebe. Potrudi se da svakog dana preduzmeš najmanje pet koraka koji su u vezi sa tvojom odlukom i dovode te do cilja. To ne moraju uvek biti koraci od krucijalne važnosti, ali glavni ciljevi dostižu se zahvaljujući malim svakodnevnim akcijama.

Ukoliko pomišljaš da ćeš odustati od odluke, potrudi se da sa njom upoznaš neku svoju blisku osobu. Da li će to biti partner, prijatelj ili član porodice, stvar je tvog izbora. Važno je samo da pored sebe imaš nekoga ko veruje da ćeš uspeti i da nećeš lako odustati.

Svakodnevno vizualizuj svoje odluke

Zamisli kakav će ti život biti i kako ćeš se osećati kada ostvariš ono što si odlučila. Vizualizacija cilja može biti snažan motivator koji te ubrzava i podržava da što pre ostvariš svoj plan.

Sada zatvori oči, skoncentriši se i razmišljaj o tome šta ćeš raditi kada se nađeš tamo gde si odlučila da budeš zahvaljujući svojoj odluci.

Ako ti se dopada i ako to zaista želiš – odluka je tvoja. Imaš moć da je doneseš i ostvariš, jer znaš da to zaslužuješ.

 

Za podršku, pomoć i podstrek u donošenju odluka, priušti sebi program ličnog razvoja i napretka koji će te brže dovesti do ostvarenja onoga što želiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *