Poučno

Knjige koje će ti pomoći da stvoriš ravnotežu između poslovnog i ličnog života

U današnjem digitalnom svetu granice između posla i privatnog života postaju sve tanje. Poslovni mejlovi i informacije dostupni su u svakom trenutku i na svakom mestu i nekada je veoma teško ne razmišljati o njima. Stres sa posla preliva se u lični život, ulazi u porodicu, utiče na odnose sa drugima, a često narušava i zdravlje. Ako neko dozvoli da ga savlada ogromna količina informacija i notifikacija van radnog vremena, rizikuje da ozbiljno naruši svoj život na svim nivoima.

I nije slučajno što su police u knjižarama ispunjene naslovima o promeni načina razmišljanja i preoblikovanju života. Više nego ikada je savremenom čoveku potrebna ravnoteža između ličnih i profesionalnih obaveza i pronalaženje vremena za sebe i drage osobe. Neki ljudi su bili na granici sagorevanja, ali su u poslednjem trenutku uspeli da pronađu ravnotežu. O tim iskustvima su pisali i objavili knjige sa moćnim alatima i savetima za promenu načina života i razmišljanja.

U nastavku ovog teksta pronaći ćeš preporuke za knjige koje će ti pomoći da stvoriš granicu između poslovnog i privatnog života i da je ne prelaziš, čak i kada misliš da je to neophodno.

„Obogatite se radeći 4 sata nedeljno”, Timoti Feris

Smanjujući svoje radne obaveze na njihovu suštinu, ne samo da kupuješ vreme, već menjaš ono što „zauzetost“ zaista podrazumeva. Timoti Feris uvodi metode za racionalizaciju rada, naglašavajući da kraća radna nedelja vodi do uravnoteženog života u kojem strasti van posla mogu napredovati.
Korak po korak, naučićeš kako da živiš luksuznim životnim stilom, uđeš u krug novih bogataša, ostvariš svoje najsmelije snove i bilo koji cilj koji imaš na umu.
Autor promoviše ideju „selektivnog neznanja“, odnosno ignorisanja ili izbegavanja nepotrebnih informacija ili zadataka da bi se održao bistar um i uravnotežen život.

Knjiga je namenjena svima koji žele da se oslobode fiksnog radnog vremena, da rade sa bilo kog mesta i da iskoriste sve blagodeti koje im internet pruža.

„Pređite na stvar: Potraga za suštinom”, Greg Makjoun

Knjiga sa zve koji su preopterećeni kako poslom, tako i obavezama van posla. Osećaju da su prezaposleni, ali ne i produktivni i često dozvoljavaju da drugi troše njihovo vreme.

Rešenje je u pronalaženju suštine, odnosno esencijalizmu kao načinu života. Cilj je povratiti kontrolu nad sopstvenim izborima o tome kako ćeš da potrošiš svoje vreme i energiju. Esencijalizam je disciplina koja ti pomaže da pronađeš ono što je apsolutno neophodno i da eliminišeš sve ono što nije. Na taj način ćeš dati prioritet stvarima koje su zaista važne za tvoj život.

„Granice”, Henri Klaud i Džon Taunsend

Postoje fizičke granice koje ti pomažu da odrediš ko može da te dotakne i pod kojim uslovima. Međutim, postoje i mentalne granice koje ti daju slobodu da razvijaš svoje stavove i mišljenje. Tu si i emocionalne granice koje postavljaš kada pokušavaš da se izboriš sa svojim emocijama i da se oslobodiš manipulativnih emocija drugih ljudi.

Cilj ove knjige je da ti pokaže kako da postaviš zdrave granice u odnosu na roditelje, supružnike, decu, kolege, prijatelje, pa čak i u odnosu na sebe.

Granice su od vitalnog značaja za održavanje ravnoteže u poslovnom i ličnom životu. Kada na poslu kažeš „ne“ nečemu što nije u tvojoj nadležnosti, obezbeđuješ sebi vreme za nešto što te ispunjava i zadovoljava na ličnom planu.

„Čudesno jutro: 6 jutarnjih navika koje će vam promeniti život”, Hal Elrod

Knjiga je zasnovana na pretpostavci da jutro u najvećoj meri određuje kvalitet dana, posla i života. Čak i ako nisi jutarnji tip, u ovoj knjizi pronaći ćeš vrhunske rituale koji će ti pomoći da zavoliš svako jutro.

Kada posvetiš rane časove ličnom razvoju, postavićeš temelje za dan u kome ti posao neće oduzimati vreme za sebe.

„Ne pristajte na manje: Pregovarajte kao da vam život od toga zavisi“, Tal Raz, Kris Vos

Bivši FBI pregovarač u međunarodnim talačkim krizama svakodnevno se susretao licem u lice sa najokorelijim kriminalcima, od pljačkaša banaka do terorista. U svojoj knjizi pokazuje svet škakljivih pregovora u kojima su ulozi veoma visoki i otkriva veštine koje su njemu i njegovim kolegama pomogle da uspeju tamo gde je to bilo najpotrebnije – u spasavanju života.

Autor pruža pregovaračke taktike koje se mogu koristiti za upravljanje očekivanjima na radnom mestu, u cilju obezbeđivanja dovoljno vremena za lični život.

„Projekat: Sreća“, Grečen Rubin

Ili, zbog čega sam tokom jedne godine pokušavala ujutru da pevam, da raspremam plakare, da budem korektna u svađi, čitam Aristotela i da se generalno više zabavljam.

Autorka ove knjige jednog jutra doživela je pravo otkrovenje. Shvatila je da su dani dugi, a godine kratke; vreme prolazi, a ona se ne fokusira dovoljno na ono što je važno. Zbog toga je odlučila da jednu godinu posveti svom projektu sreće. Tražila je radost u svakodnevnoj rutini i stvorila ispunjen život. Uspela je da stvori uravnoteženi odnos između poslovnog i ličnog života, da promeni način razmišljanja i da kroz svoj primer pozitivno utiče na druge.

 

Navedene knjige nekima su zaista pružile smernice i veoma korisne savete za pronalaženje i održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Međutim, nekada je problem mnogo dublji od postavljanja granica i balansa. Zbog nerazrešenih porodičnih odnosa, blokada i negativnih uverenja mnogi „beže” od suštinskih problema i za svoje nezadovoljstvo i neuspeh krive druge ljude ili nepovoljne okolnosti.

Ako i ti nakon svih pročitanih knjiga osećaš da u tvom životu postoji mnogo dublji problem od zaokupljenosti poslom, vreme je da ga pronađeš i da se sa njime suočiš. U tome ti može pomoći RESET program ličnog razvoja koji se pohađa online i provereno donosti rezultate. O detaljima i ceni programa možeš se informisati sada, jer si samim dolaskom do kraja ovog teksta sigurno spremna da napraviš velike životne promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *