Iskustva

„Mama, kad porastem, biću kao ti. Ja ću da te spasem.”

Odnos sa majkom – primeri iz prakse

Najvredniji dar koji deca dobiju od svojih roditelja je prilika za život. Kada ga prihvate, ona u isto vreme prihvataju svoje roditelje kao jedine moguće, ali sa njima i svoje pretke sa njihovim sudbinama.

Deca ne mogu u jednakoj meri da uzvrate roditeljima za život koji imaju, ali to se od njih i ne očekuje. Zdrava ljubav podrazumeva da roditelji daju, deca primaju život i daju ga dalje, svojoj deci i svemu novom što stvaraju.

Poravnanje između roditelja i dece ne može se uspostaviti i ne treba da postoji. Jer narušavanjem principa davanja i primanja u odnosu roditelja i dece dolazi do narušavanja davanja i primanja ljubavi. Ovakva neravnoteža može stvoriti prazninu, traume, bol, patnju, krivicu i agresivnost kod dece.

Međutim, u nekim situacijama deca preuzimaju teret i život svojih roditelja. Na primer, kada dete oseća da mama nije dobro, na dubokim nesvesnim nivoima donosi unutrašnje odluke: „Mama, ja ću umesto tebe, ja ću da te spasem”. 

 

Tako ima slučajeva kada ćerka čini ono što je majka radila, jer je motivisana slepom ljubavlju. Razvodi se od muža, ukoliko se to i njenoj mami desilo i nesvesno pokazuje lojalnost. Na taj način sa majkom deli njen gubitak i tugu.

Ako majka umre rano, dete može da oseća duboku nesvesnu želju da je sledi u smrt. Često je bolešljivo, tužno i ne želi da oseti životnu sreću i radost.

Naravno, ovo nema smisla, jer deca u svojoj naivnoj ljubavi pokušavaju da pomognu roditeljima tako što i sama pate. Ali majka ima svoju sudbinu koju sledi, to valja poštovati i prihvatiti je upravo onakvu kakva jeste.

 

U nastavku teksta imaćete priliku da saznate kako smo došli do rešenja trauma i tereta koje su nosile majke i nesvesno ih prenosile na svoje ćerke. Iskustva su iz realnog života i mog rada sa klijentima na radionicama sistemskih konstelacija.

Primeri iz moje terapeutske prakse sa radionica sistemskih konstelacija

Zamena uloga

Moja klijentkinja imala je problem u povezivanju i uspostavljanju odnosa sa svojom petogodišnjom ćerkom. Devojčica je nesvesno primećivala da majka i otac nisu bili dobro ni sa sobom ni između sebe. Zbog toga je stajala pored svog oca kao njegova partnerka, a to je u stvari bilo energetsko mesto njene majke. Ovo se veoma često dešava, jer dete na dubokim nesvesnim nivoima oseća kada majka nije dobro, ima potrebu da je spase i na taj način zauzima njeno mesto.

U ovom slučaju trebalo je da radimo sa unutrašnjim detetom majke. Otkrile smo da se u njenom detinjstvu dogodio veliki rascep i trauma i to veoma rano, u prvim iskustvima sa roditeljima.

Klijentkinjin zadatak bio je da ojača svoje mesto odrasle osobe, da stane na njega i na taj način stavi do znanja svom unutrašnjem detetu da je ona sada zrela i bezbedna i da može da se brine o sebi.

Suština ovog rešenja bila je u tome da klijentkinja radi na sebi kako bi njeno unutrašnje dete stvorilo interakciju i vezu sa njenom ćerkom. Ali ključni momenat zasnivao se na tome da ćerka vrati mami ono što je uzela od nje, sve terete i uloge koje je preuzela na sebe kako bi je spasla.

Kada odrasli ljudi postanu roditelji, dužni su da nadoknade sa svojim unutrašnjim detetom sve ono što nisu dobili od svojih roditelja. Dete unutar njih treba da ostane dete. Ukoliko se oseća nesklad i veliko nepoverenje, njihovo unutrašnje dete ostaje zaključano i potrebno je da se polako otključava, kako bi se razvijala i učvršćivala zdrava ljubav.

Hladna majka

Prvo što sam primetila već na na samom početku rada sa svojom klijentkinjom je hladnoća. Videla sam da je ona kao majka potpuno zaleđena, da ne oseća svoju ćerku i počele smo da tragamo za onim što joj treba. Izuzetno jaka unutrašnja hladnoća koja se retko sreće navela me je na to da pomislim da potiče iz odnosa sa majkom. Međutim, kada smo počele da istražujemo tu vezu, klijentkinja je rekla da se uzrok njene blokade ne nalazi u iskustvu sa majkom. Trebalo nam je nešto drugo.

Uvele smo zatim njeno unutrašnje dete i pronašle deo koji se zaledio u pubertetu. Desila joj se velika trauma. Na nivou duše setila se da joj je momak poginuo. Između njih dvoje postojala je jaka povezanost. Takve ljubavi su retke, a rastanci su izuzetno bolni. Njegova smrt stvorila je veliku tugu i zaleđenost duše koju čak i kao majka i zrela žena i dalje u sebi nosi.

Moja klijentkinja je sa svojih petnaest godina ostala potpuno zamrznuta u bolu. U toj hladnoći i neosetljivosti nastavila je život dalje. Ali jedan njen deo bio je zaleđen i nikada nije radila na tome da ga odledi.

Udala se radi reda, kako je rekla, i dobila ćerku koju voli, ali oseća da nema šta da joj dâ i ne zna kako da joj uzvrati ljubav. Ponekad uopšte nije bila svesna činjenice da ima ćerku.

Posvetile smo se isceljenju i radu na tome da prvo pogleda srcem u sve što joj se desilo. Na tom nivou je u našem procesu isplakala i ožalila tragediju koju je doživela.

Onda smo radile na osvešćivanju dela nje koji je bio zaleđen, kako bi opet počela da oseća. Nakon što je prihvatila svoj teret i traumu, mogla je da pogleda svoju ćerku, da je zagrli, poljubi i pokaže joj pravu majčinsku ljubav.

Integrisale smo mamu sa delom koji oseća, a onda i ćerku sa delom mame koji oseća, tim delom koji je pridošao sa osvešćenjem.

Zrela ljubav traži napuštanje roditeljskih trauma

Među temama koje roditelji ne bi trebalo da daju deci, a deca ne bi trebalo da ih prihvate su: bolesti, dugovi, traume, teret, nepravedna patnja, počinjena dela i bilo koje privilegije koje nisu dobijene ličnom zaslugom.

Traumatizovani roditelji prenose svoje traumatsko iskustvo na dete na svakom nivou. 

Kada postoje problemi koji narušavaju ravnotežu detetovog života, pravi lek je vratiti mami i tati njihove terete, sudbine, neuspehe, gubitke, strahove, obrasce i uverenja.

 

Ukoliko osećaš da nosiš teret svoje majke koji ti stvara strahove i blokade u odnosu sa drugima, Masterclass – Odnos sa majkom, prototip svih odnosa je program koji će ti pružiti rešenje. Dobićeš odgovore na suštinska pitanja o svom životu, jer je veza sa majkom iskustvo koje određuje sve kasnije odnose u životu.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *