Poučno

Nauči da slaviš male pobede i ostvarićeš velike snove

Kao ljudi, formirani smo tako da najčešće vidimo probleme i vrlo lako sebe kažnjavamo za loše ponašanje ili lični poraz. Kada nakon nekog vremena truda i rada ne vidimo rezultate, počinjemo da osuđujemo sebe i krivica polako isplivava na površinu. Smatramo da smo propali i odustajemo od ostvarenja snova i ciljeva.

Ukoliko se i ti često nalaziš u ovakvim situacijama, vreme je da im ove godine konačno staneš na put i da ih eliminišeš iz svog života. Ako uspešni ljudi postižu visoke ciljeve i ostvaruju velike snove, sigurno možeš i ti.

U nastavku teksta shvatićeš kako da promeniš perspektivu i stav prema izazovima i poteškoćama koje se povremeno nađu na putu do uspeha. Razumećeš da nisu jači od tebe i da uz promenu stava i dovoljno truda možeš da ostvariš sve što zamisliš.

Promeni perspektivu i način razmišljanja

Lako je pripisati uspeh sreći, talentu ili okolnostima. Kada neko postigne nešto izvanredno, možda tražiš opravdanje u tome da je rođen pod srećnom zvezdom ili da je imao veliku podršku i pomoć okoline. Moguće je da si u pravu, ali sigurno se i ta osoba trudila i davala sve od sebe da postigne uspeh.

Uzmimo primer Tomasa Edisona, američkog biznismena koji je izumeo sijalicu. Edisonu je bilo potrebno skoro 10.000 pokušaja da stvori sijalicu – to je ogromna količina „neuspeha“ pre nego što je konačno uspeo. Ali kao odgovor na svoje ponovljene neuspehe rekao je: „Nisam pao. Pronašao sam 10.000 načina koji neće raditi.“

Drugim rečima, uzeo je svoje neuspehe i pretvorio ih u uspehe, jer je njegova perspektiva bila usmerena na postizanje, a ne na neuspeh. Sasvim je jasno da je razmišljao iz pozitivne perspektive, što mu je omogućilo da proslavi te male korake i da ih vidi kao dostignuća.

Dakle, veoma je lako da se razočaraš zbog malih grešaka i neuspeha. Međutim, šta je sa tvojim malim pobedama? Ironija ovoga je da, iako se lako osećaš negativno zbog neuspeha, skoro nikada ne slaviš svoje uspehe i tu leži magija trenutka.

Proslavi male pobede

Ključ uspeha je shvatanje da se veliki ciljevi neće ostvariti preko noći, u narednoj nedelji ili možda čak i naredne godine, ali ovo je u redu. Vreme je da prestaneš da se fokusiraš na krajnje ciljeve i da obratiš pažnju na male i značajne korake koje preduzimaš na putu do cilja.

Nedostatak motivacije obično nastaje zbog nesigurnosti i nejasne slike koliko si daleko od svojih ciljeva. Ponekad slepo veruješ da je cilj još uvek tako daleko kada bi zapravo mogao da bude iza ugla, ali nikada nećeš znati ako odustaneš.

Stoga je važno da usput slaviš svoje male ciljeve. Priznavanje malih pobeda pokreće krugove nagrađivanja u ljudskom mozgu i oslobađa hemikalije koje ti daju osećaj ponosa i sreće, zbog čega želiš da ideš dalje ka svom sledećem dostignuću.

Uvaži sve postignuto

Veoma je važno da ceniš svoje male pobede i male korake koje preduzimaš, jer je to razlika između neuspeha i uspeha. Nedostatak uvažavanja i zahvalnosti može da te odvede niz klizav teren da ne možeš da vidiš važnost svojih malih pobeda. Slavljenje malih stvari je priznanje da si na dobrom putu ka ostvarenju. U stvari, sve vreme nešto postižeš i ne znači da je uspeh samo postizanje krajnjeg cilja.

Stvori navike za uspeh

Uspešne navike jednake su uspehu. Činjenica je da stvaranje i menjanje navika nije lako, jer je umu teško da se prilagodi novim rutinama, ali priznanje i proslavljanje malih pobeda je način na koji pomažeš sebi da uspostaviš navike koje su ti potrebne za ostvarenje glavnog cilja.

Tvom mozgu je potrebna pozitivna povratna informacija, pa će nagrađivanje razviti „ovisnost o napretku“ zbog čega će on želeti da nastavi ka sledećim koracima.

Priznaj važnost sadašnjeg trenutka

Sve je u razumevanju važnosti sadašnjeg trenutka i odvajanju vremena da proslaviš male pobede kada se dese. Sadašnji trenutak ne treba uzimati zdravo za gotovo. Veoma je značajan, jer te male stvari koje radiš u ovom trenutku menjaju u velikoj meri.

Neophodno je da ulažeš u male stvari tokom dužeg vremenskog perioda i da shvatiš da imaš samo trenutak u kome se nalaziš. Kombinacija trenutaka tokom vremena postiže velike stvari.

Na primer, reci da želiš da naučiš nešto novo. Čitanje 10 stranica knjige danas na ovu novu temu neće značajno podići tvoje znanje, a možda ni 10 stranica sutra i 10 stranica sledećeg dana. Međutim, kombinacija svih ovih trenutaka čitanja 10 stranica dnevno će ti na kraju omogućiti da u potpunosti naučiš novu temu.

Drugim rečima, čitanje tih 10 stranica dnevno može izgledati beznačajno u ovom trenutku, ali sve su važne u koracima ka postizanju tvog cilja i učenju kako da se fokusiraš.

 

Nauči da slaviš male pobede, jer je ova navika ključna ako želiš da zadržiš motivaciju dok ostvaruješ svoje ciljeve. Svaki put kada obeležiš neku prekretnicu, pronađi način da proslaviš. Dodaj zvezdicu tom danu u kalendar, počasti se posebnim obrokom ili izlaskom sa prijateljima. Ciljevi su težak posao i zaslužuju poslasticu dok ideš ka njima.

 

Veliku podršku na putu do ostvarenja ciljeva pronaći ćeš u programu Life project – sistem za brzo ostvarenje ciljeva. Dobićeš jasne uvide i strukturu ostvarenja cilja, što će biti još jedna važna pobeda koju ćeš poželeti da proslaviš na pravi način, onako kako ti želiš i zaslužuješ.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *