Poučno

Odnosi sa roditeljima – iskustva koja oblikuju život

Osnovna ljudska potreba je razvijanje sigurne i podržavajuće emotivne veze sa drugima. Bez čvrste emotivne povezanosti čovek se oseća egzistencijalno uplašeno i bespomoćno. Za dete su od samog rođenja dodir i kontakt sa roditeljima esencijalni za preživljavanje.

Kvalitet veze koju ste izgradili sa svojim primarnim negovateljem, što je najčešće majka, često određuje koliko ste čvrsto povezani sa drugim ljudima i kako reagujete na intimnost i bliskost tokom života.

Ako je vaša majka učinila da se osećate bezbedno i prihvaćeno kao beba, ako je bila u stanju da odgovori na vaš plač i da protumači vaše fizičke i emotivne potrebe, onda ste verovatno razvili uspešnu i bezbednu povezanost. Kao odrasla osoba, postali ste samouvereni, poverljivi u odnosima sa drugima. U stanju ste da se izborite sa izazovima, da zdravo reagujete na intimnost i nosite se sa usponima i padovima u emotivnim odnosima.

 

Proces vezivanja je dvosmeran

U detinjstvu možete da doživite zbunjujuću emotivnu komunikaciju. Ako vaš roditelj nije bio u stanju da vas dosledno teši i odgovori na vaše potrebe, veća je verovatnoća da ćete iskusiti nesigurnu ili neuspešnu povezanost. Deca sa nesigurnom povezanošću često prerastaju u odrasle koji imaju problem da razumeju sopstvene emocije, kao i emocije drugih. Na taj način ograničavaju sebe u izgradnji stabilnih odnosa. Teško im je da se povežu sa drugima, izbegavaju intimnost ili su, s druge strane, previše privrženi i samim tim uznemireni u vezi.

 

Savladavanje razvojnih izazova

Svaka faza razvoja povezanosti ima svoje specifične zadatke i svaka predstavlja potencijalno kriznu situaciju. Ukoliko je emotivna veza deteta sa roditeljima uspešna od samog rođenja, kod deteta će se stvoriti kapacitet za lakše savladavanje razvojnih izazova u svakoj fazi razvoja.

Sve je povezano – roditelji nose u sebi predstave o sebi, o drugima i životu, modele mišljenja i ponašanja koje su nasledili i naučili tokom sopstvenog odrastanja. Njihovo dete reaguje na te modele, kao što su i sami roditelji reagovali na mentalno-energetske sklopove svojih roditelja. Dete tako stvara sopstvene modele, na osnovu kojih se formiraju mentalno-energetski obrasci mišljenja, ponašanja i vezivanja, bilo da su pozitivni ili negativni.

 

Iskustva oblikuju odnose

Iskustva koja se dešavaju između detinjstva i odraslog doba u velikoj meri mogu da oblikuju vaše odnose. Veoma važan faktor u savladavanju emotivnih izazova koje život nosi je iskustvo u odnosu sa roditeljima u detinjstvu. Ukoliko je to iskustvo loše, javljaju se poteškoće čije posledice osećate u odraslom dobu.

Međutim, bez obzira na specifične probleme u odnosima sa roditeljima, važno je da znate da možete da se promenite tokom sazrevanja i kroz lični razvoj.

Život donosi mnogo očekivanih i neočekivanih dešavanja. U porodici ili na ličnom planu može se desiti neki gubitak, bolest ili tragedija, odnosno nešto što emotivno iscrpljuje i stvara nesigurnu privrženost.

S druge strane, neka deca sa nesigurnim bazama tokom odrastanja pronađu osobu na koju se mogu osloniti. Baka, učiteljica, trener ili neka druga odrasla osoba koja im pruža podršku i emotivno je dostupna može kod njih stvoriti sigurnu povezanost.

 

Odgovori se nalaze u vama

Kao dete, od samog rođenja, dobijate iz porodice sve što vam je potrebno za rast i razvoj. Učite da živite sa drugim ljudima, prihvatate modele ponašanja i mišljenja od ljudi koji su vam bliski. Usvajate porodična pravila koja postaju vaše jedino merilo u životu.

Igra života počinje samim začećem. Blizina ili odsustvo majke stvara prijatna ili neprijatna osećanja. Na ovaj način se odvija spontani proces povezivanja slika stečenih iskustvom sa emocijama koje dete doživljava, odnosno sa energijom koja prolazi njegovim telom. Ta energija je već pre samog rođenja bila deo njegove energetsko-informacione strukture.

Svi odgovori se već nalaze u vama samima i dok se ne okrenete sebi i svojoj suštini, dok ne krenete na put upoznavanja i prihvatanja sebe, ne mogu se desiti ni promene u vašoj manifestovanoj stvarnosti.

 

Iskoristite mogućnost za promenu

Emocionalno vezivanje utiče na sve aspekte vaše ličnosti, na ono što osećate prema sebi i drugim ljudima. Radom na sebi i otvaranjem prostora za nova, pozitivna iskustva, stvarate mogućnost za promenu. Iskustva koja nastaju kroz ovakav rad zovu se korektivna iskustva. Ona će vas promeniti deo po deo i pokazati pravi put ka ostvarenju onoga što zovemo sigurni tip emotivnog vezivanja.

U tekstu koji sledi saznajte više o stilovima povezanosti, a zatim posetite stranicu RESET programa. Informišite se o najobuhvatnijem programu ličnog razvoja u Srbiji koji će vam između ostalog pomoći da konačno izađete iz negativnih i demotivišućih mentalnih i emotivnih sadržaja.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *