Poučno

Pet načina da praktikujete i negujete zahvalnost

Praktikovanje zahvalnosti veoma je važno za svakoga ko želi da ispuni život pozitivnom energijom i da ostvari svoje ciljeve na svim životnim poljima.

Međutim, mnogi ljudi se pitaju kako da praktikuju i osvešćuju zahvalnost u današnjem užurbanom svetu koji stvara konstantan stres i pritisak. Na koji način nekima polazi za rukom da, uprkos frustracijama koje stvara savremeno društvo, ostanu dovoljno pribrani i zahvalni za sve dobro što im se dešava?

Važno je da znate da se zahvalnost uči i da se ne može stvoriti preko noći. Postoje dve faze zahvalnosti kojih treba da budeta svesni. Prva je afirmacija dobrote, a druga otkrivanje odakle ta dobrota dolazi.

Tek kada identifikujete konkretne procese koji su važni za zahvalnost, možete da je uključite u svoju rutinu.

 

Afirmacija dobrote

Ljudski mozak po prirodi pokušava da se fokusira na ono što nije u redu. To je iz nekog ugla i razumljivo, jer traži rešenje za probleme i za situacije kada stvari ne idu po planu. Međutim, u životu nikada neće biti sve onako kako želite i kako ste zamislili. Zbog toga je neophodno da steknete drugačiju perspektivu, da se odmorite i uživate u onome što vam ide i što imate.

Iskoristite samo malo vremena svakog dana da vizualizujete sve što je dobro u vašem životu u sadašnjem trenutku. Shvatićete kako počinjete da se divite mnogim aspektima koji život čine vrednim življenja i postajete zahvalni i radosni zbog toga što su to vaši izbori.

 

Otkrivanje izvora dobrog u životu

Kada identifikujete ono što je dobro u sadašnjem trenutku vašeg života, možete da uđete u drugu fazu zahvalnosti, a to je da prepoznate izvore dobrog iz spoljašnjeg sveta. Prepoznaćete svoju povezanost sa ljudima, prirodom, tradicijom, društvenim pojavama i svime što vas okružuje. Shvatićete koliko sve to ima važnu ulogu u vašem životu.

Zahvalnost će vam omogućiti da prepoznate povezanost sa ostatkom čovečanstva i da priznate ulogu drugih u svom životu. Ova praksa pokrenuće jače odnose između vas i partnera, porodice, prijatelja i kolega, jer će voditi ka akitvnom prepoznavanju vaše međusobne zavisnosti i uslovljenosti u životnim aktivnostima.

Kao i svaka veština, zahvalnost se može učiti i usavršavati. Evo nekoliko načina za jačanje i razvijanje zahvalnosti koja će u velikoj meri unaprediti vaš život.

 

Svakog dana pomislite na tri stvari na kojima ste zahvalni

Neka vam postane svakodnevna navika da vizualizujete šta je dobro u vašem životu. Ovo može direktno uticati na vaše raspoloženje tokom dana, kao i na kvalitet sna tokom noći. Inače, terapeuti vrlo često preporučuju ovu vežbu onome ko započinje tretman protiv depresije.

Da bi praktikovanje zahvalnosti na ovaj način bilo moćnije, najbolje je da mu posvetite dnevno deset minuta, umesto da brzo razmišljate na čemu ste sve zahvalni.

Zapisivanje je odličan način da završite ovu vežbu, a još bolje je da na kraju nedelje pročitate sve svoje beleške o zahvalnosti.

 

Pišite dnevnik zahvalnosti

Vođenje dnevnika može biti odlična tehnika samoterapije. Kada pišete, koristite različite delove svog mozga i na taj način pristupate sećanjima i emocijama iz druge perspektive. Dokazano je da pisanje dnevnika zahvalnosti aktivira područja mozga koja su povezana sa moralom i pozitivnim emocijama. Čitanje sopstvenih reči zahvalnosti pomoći će vam da lakše prođete kroz izazovne i teške periode u životu.

 

Zahvalite se nekome svake nedelje

Koliko često odvajate vreme da svesno i promišljeno izrazite zahvalnost? Iako kažete hvala svaki put kada kupujete nešto u prodavnici ili kada vam partner pomogne u nekim poslovima, da li izdvojite vreme da zahvalnost učinite smislenom i zaista važnom?

Dajte sebi zadatak da svake nedelje na drugačiji način izrazite zahvalnost. To bi moglo da bude pisanje poruke u kojoj priznajete koliko vam znači ponašanje neke osobe ili lep gest, poklon ili usluga. Budite kreativni kada je u pitanju pokazivanje zahvalnosti i shvatićete koliko je važno vama i osobi kojoj se obraćate.

 

Meditirajte

Kada je u pitanju zahvalnost, meditacija vas može odvesti veoma daleko i duboko. Vođene meditacije pružaju vam mogućnost da proširite svoju perspektivu života, kao i povezanost sa sobom i sa drugim ljudima. Podstiče prihvatanje, toleranciju, praštanje, a samim tim i zahvalnost. Kroz meditaciju možete zamisliti konkretan trenutak i situaciju na kojoj ste zahvalni i pustiti da osećaj bude još jači.

 

Fokusirajte se na namere drugih

Kada od nekoga dobijete lep poklon ili vas obraduje nekim gestom, razmislite o dobroj nameri koju je imao. Odvojite trenutak da vizualizujete njegovu volju da pomogne i učini da se osećate srećno i sigurno u izazovnom životnom trenutku.

Zahvalnost je, bez sumnje, veoma važna emocija i navika koju svako treba da neguje kako bi vremenom postala osobina. Ne zaboravite da su praksa i strpljenje ključni faktori vaših ciljeva i namera. Ukoliko želite da obogatite svoj život zahvalnošću i da živite svoju svrhu, pravi je trenutak da se prijavite za RESET program ličnog razvoja i budete sebi zauvek zahvalni zbog toga što ste odlučili da živite život kakav zaista zaslužujete.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *