Poučno

Postoji samo jedna osoba sa kojom treba da se upoređuješ

Ljudi se oduvek upoređuju jedni sa drugima. Verovatno je i praistorijski čovek zavideo svom komšiji zbog veličine pećine ili je želeo da bude lovac poput njega. Naravno, ovo je samo pretpostavka i banalan primer, ali čovek se po prirodi svesno ili nesvesno poredi i želi da ima ono što imaju drugi.

Poređenja ponekad mogu biti korisna. Ona pružaju neku vrstu vizije za unapređenje života i inspirišu osobu da bude bolja. Poređenja su u nekim slučajevima dobar način da se čovek izdvoji i sagleda svoje prednosti i nedostatke u odnosu na druge.

Međutim, upoređivanje sa drugima najčešće dovodi do nezadovoljstva i negativnih misli.

Ukoliko i ti imaš običaj da se upoređuješ sa svojim prijateljima, kolegama, članovima porodice ili potpunim strancima i da želiš ono što oni imaju ili su postigli, u nastavku teksta saznaćeš nešto veoma važno. Postoji samo jedna osoba na ovom svetu sa kojom treba da se upoređuješ i čije uspehe treba da pratiš i meriš. O kome se radi, otkrićeš u narednim redovima. Za početak, hajde da vidimo zbog čega nije dobro porediti se sa drugima pa čak i kada se ne radi o zavisti i ljubomori, već o čistoj razonodi.

Kako poređenje sa drugima utiče na tvoj život

Često i preterano upoređivanje sa drugima dovodi do osećaja nezadovoljstva i do niskog samopoštovanja. Vremenom postaješ ljuta na sebe i na druge, jer „nisi dovoljno dobra”.

Evo nekih primera upoređivanja:

  • Sretneš drugu ženu na ulici i pomisliš: „Volela bih da sam lepa kao ona.”
  • Vidiš poznatu ličnost na Instagramu i kažeš sebi: „Kad bi moje telo izgledalo ovako!”
  • Koleginica na poslu drži prezentaciju, a ti, umesto da slušaš o čemu govori, sve vreme razmišljaš kako je ona bolji govornik od tebe.
  • Poznanica objavi fotografiju sa partnerom na Fejsbuku i odmah pomisliš da tvoj partnerski odnos nije ni nalik njihovom niti će ikada biti.

Ima još mnogo primera upoređivanja sa drugima i verovatno si ih svesna. Međutim, ako se ovakav ili sličan način razmišljanja nastavi, može doneti mnogo problema. Ljubomora, zavist, beznađe, razočaranost, nesigurnost, preopterećenost i mnoga druga loša stanja proizilaze iz konstantnog poređenja sa drugima.

Šta možeš da učiniš kako bi prestala da se upoređuješ sa drugima

Da bi iskorenila naviku poređenja sebe sa drugim osobama, za početak treba da se usredsrediš na lični razvoj i jačanje samopouzdanja. Probaj da se distanciraš od upoređivanja kada osetiš da ono dolazi. Umesto toga, pokušaj da sa ljubaznošću i pozitivnim stavom prihvatiš razlike između sebe i drugih.

Izbegavaj situacije koje su česti okidači za poređenja. Ako shvatiš da vreme na društvenim mrežama jača tvoj poriv ka upoređivanju sa drugima, ograniči sebi gledanje tuđih objava.

„Kada se poredite s drugom ženom – kada listate društvene mreže da biste gledale fitnes slike ili gledate oko sebe u žene koje vas okružuju da biste odmerile kako su one obučene – trgnite se. Razmislite šta biste mogle bolje da radite sa svojim vremenom, na primer da upoznate ljude na nekom drugom nivou, da pročitate knjigu, da naučite neku novu veštinu ili da se bavite nekim hobijem. Podsetite sebe da možete da preduzmete korake da stvorite tako bogat život da nećete obraćati pažnju na ono što smatrate tuđim uspehom.”

Ejmi Morin, „13 pravila mentalno jakih žena”

Ne zaboravi da nije sve onako lepo kako izgleda na društvenim mrežama. Svako se suočava sa svojim problemima, unutrašnjim kritičarima, borbama i izazovima. Zato obrati pažnju na ono što imaš sada i nauči da izraziš zahvalnost. Dok ti želiš nešto što imaju drugi, sigurno neko priželjkuje ono što imaš ti. Postani bolja osoba zbog onoga čime raspolažeš danas, fokusiraj se na svoje prednosti i vrline i potrudi se da širiš pozitivnu energiju tako što ćeš podržavati druge, umesto da im zavidiš.

Ko je jedina osoba sa kojom treba da se upoređuješ

„Život nije takmičenje. Ako se trudite da nadmašite sve druge, to će vam iscrpeti mentalnu snagu. Kada prestanete da se poredite s drugim ljudima, moći ćete da se usredsredite na svoj trud. Nećete se osećati ugroženo i misliti da drugi nekako pokušavaju da vas pobede.

Nastojte da postanete najbolja verzija sebe, umesto bolji od nekog drugog. Odlučite da jedina osoba s kojom treba da se poredite jeste ona osoba koja ste juče bili.”

Ejmi Morin, „13 pravila mentalno jakih žena”

 

Jedino pravo merilo za poređenje i konkurencija koju imaš u životu je osoba koja si bila juče, prošlog meseca ili pre godinu dana. Svoje napredovanje sagledaćeš kroz osvrt na postignuća i sopstveni prosperitet. Fokusiraj se na rast iznutra, na samopoštovanje, samopouzdanje, ljubaznost i otvorenost prema drugima i shvatićeš da promene dolaze onda kada si za njih spremna i dovoljno svesna da ih prihvatiš.

Za ostvarenje uspeha na svim nivoima i podršku tokom postizanja ciljeva kreiran je program ličnog razvoja RESET, nakon koga ćeš postati osoba koja se upoređuje jedino sa sobom i koja je zadovoljna onim što jeste u sadašnjem trenutku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *