Ciljevi

Prioriteti i ciljevi – u čemu je razlika?

Koliko često gledaš svoju listu obaveza i osećaš da nemaš dovoljno vremena za sve što što si planirala da uradiš? Nije ti jasno kako ne postižeš na vreme nešto što si zacrtala i zbog čega nekada imaš osećaj da te ono što radiš neće usrećiti i zadovoljiti? Koliko god da se trudiš da se posvetiš svim oblastima svog života i da svima udovoljiš, ti si na kraju nezadovoljna, jer nisi ostvarila ono što si želela. I taj niz tvojih manjih ili većih neuspeha godinama se ne prekida. Nekada ti se zbog toga čini da si nezahvalna, dozvoliš da ti samopouzdanje padne i da te obuzme osećaj manje vrednosti.

Ne brini, ništa nije strašno i sve je moguće rešiti vrlo lako. Ovaj problem imaju mnogi, a jedan od najvećih razloga zbog koga ne mogu lako da ga reše su nedefinisani prioriteti u životu i nejasno postavljeni ciljevi.

Iako se nekima čini da su prioriteti i ciljevi isto, razlika i te kako postoji. Razumevanje ove razlike često je ključno za postizanje uspeha i ispunjenosti.

U ovom tekstu saznaćeš kako da napraviš granicu između ciljeva i prioriteta i zbog čega ti se do sada činilo da neke ciljeve ne možeš da ostvariš, iako su ti uvek na dohvat ruke.

Šta su prioriteti i zbog čega su važni

Prioriteti ti pomažu da odlučiš šta je tebi zaista važno. Olakšavaju upravljanje vremenom i oslobađaju te nepotrebnog stresa i preopterećenosti. Veoma je važno da saznaš zašto su prioriteti važni, da naučiš kako da ih postaviš i napraviš razliku između ciljeva i prioriteta u životu.

Tokom jednog perioda imaš određenu dozu vremena i energije koju možeš da daš. Sve preko doga može da se negativno odrazi na tvoje zdravlje i druge oblasti života. Zbog toga je važno da definišeš prioritete i da se u nekoj fazi života nečemu posvetiš u većoj, a nečemu u manjoj meri.

Dakle, neke od prednosti definisanja prioriteta mogle bi biti sledeće:

  • Znaćeš kada da kažeš da, a kada ne.
  • Uspećeš da izbegneš burnout i eliminisaćeš nepotrebne obaveze sa svoje liste.
  • Naučićeš da upravljaš svojim vremenom.
  • Bićeš jasna u selektovanju obaveza sa liste i znaćeš da ih posložiš po važnosti i hitnosti.

U čemu je razlika između prioriteta i ciljeva

Ako ćeš nakon definisanja prioriteta živeti prema svojim principima i posvećivati se onome što ti je najvažnije – zar to nije u isto vreme i cilj? Moglo bi se reći na neki način, ali postoji razlika.

Obrati pažnju na sledeće:

  • Ciljevi su specifične prekretnice u životu koje si odlučila da dostigneš i daješ sve od sebe da u tome uspeš. Obično imaju krajnji datum, a na osnovu toga gde si i kako se osećaš, znaćeš da li si svoj cilj postigla.
  • Prioriteti su mnogo širi od ciljeva i predstavljaju tvoje životne vodilje. Oni nemaju krajnji datum. Nisu nešto što postižeš ili ne postižeš. Prioriteti su tvoje vrednosti koje ti pomažu da odlučiš šta ti je u životu zaista važno, a šta možeš da ostaviš.

Na primer, neko trči jer ima cilj da istrči ceo maraton, a nekome je prioritet fizičko zdravlje pa je do maratona stigao redovnim treninzima.

Neko ko je postavio cilj da doktorira ili zaradi veliku sumu novca, možda ima kao prioritet poslovni uspeh ili veliko dostignuće u karijeri.

Ukratko – prioriteti su ono što u životu ceniš i voliš, a ciljevi su specifičnosti koje ti pomažu da se držiš svojih prioriteta.

Usklađivanje prioriteta i ciljeva

Koliko god misliš da se neke stvari podrazumevaju, potrudi se da odvojiš dovoljno vremena za usklađivanje svojih ciljeva i prioriteta. U suprotnom, osećaćeš se ograničeno ili nemoćno da napraviš važne promene i dozvoljavaćeš situacijama, okolnostima ili drugim ljudima da utiču na tebe ili da te kontrolišu.

Kada nisi sigurna da li je cilj koji želiš da postaviš u skladu sa onim što ti je zaista potrebno, razmisli o svom životnom stilu, vrednostima i prioritetima. Ako zaključiš da cilj o kome razmišljaš treba da postigneš samo zato što se to od tebe očekuje, a ne zato što ti sama suštinski i iz dubine duše to želiš, onda možda treba da odustaneš ili da ponovo preispitaš svoje prioritete.

Najbolje je da pre nego što postaviš ciljeve definišeš svoje prioritete i posebno podvučeš one koje ni po koju cenu ne želiš da žrtvuješ ili menjaš. Na ovaj način ćeš identifikovati aktivnosti i obaveze kojima zaista treba da se baviš, ali znaćeš i od čega možeš da odustaneš, jer ti ne donosi ostvarenje kakvo želiš.

Saznaj šta je najbolje za tebe

Jednom kada uspeš da usmeriš život prema svojim prioritetima, shvatićeš da imaš manje ciljeva, jer ćeš eliminisati sve što je neko drugi očekivao od tebe, a tebi samoj nije bilo važno.

Potrudi se da svoj privatni život i karijeru usmeravaš ka onome što ti je najvažnije na dnevnoj bazi, jer ćeš na taj način izbeći stalnu težnju ka nečemu što nemaš, a bićeš fokusirana na sadašnji trenutak i na kvalitet onoga što imaš danas.

Nije lako uskladiti prioritete i ciljeve i razgraničiti ih na pravi način. Međutim, veoma je korisno i značajno za svaku oblast života. Ukoliko želiš da napreduješ na ličnom i poslovnom planu, da taj napredak bude vidljiv i intenzivan, jer nemaš mnogo vremena da lutaš i da se gubiš u svojim željama i očekivanjima – RESET program ličnog razvoja biće najbolji izbor za tebe. Informiši se na vreme o svim detaljima i pročitaj iskustva prethodnih polaznika.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *