Poučno

Savladaj strah od nepoznatog – budi radoznala i prepusti se životu

„Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego da je to pobeda nad njim. Hrabar čovek nije onaj koji se ne oseća uplašeno, nego onaj koji nadvlada taj strah.”

Nelson Mandela

 

Ostvariti pun potencijal života i sve svoje ciljeve moguće je samo ako si dovoljno hrabra da se nađeš lice u lice sa svojim strahovima, a jedan od njih je strah od nepoznatog. Naravno, ovo nije nimalo lako i ne može se postići preko noći. Ovaj proces je mnogo komplikovaniji od samog ignorisanja straha koji na taj način neće nestati. Kada želiš da savladaš strah od nepoznatog, treba da budeš posvećena promenama koje se dešavaju u tebi, uprkos tome što će možda sve postati teže i izazovnije.

Postoji mnogo slojeva emocija koji su povezani sa tvojim strahom od nepoznatog. Zbog toga prevazilaženje ovog straha zahteva od tebe da zaroniš duboko u sebe kako bi pronašla dovoljno hrabrosti da zakoračiš u neizvesnost. Kada kreneš na taj put, očekuj da će te sabotirati sva ograničavajuća uverenja koja nosiš u sebi, jer će tvoji postupci dovoditi u pitanje njihovo postojanje. Međutim, ne odustaj i budi istrajna ako čvrsto želiš da se konačno više ne bojiš nečega što ne poznaješ i što nisi iskusila, a deluje izazovno i čini ti se da će doneti uspeh.

Kako prevazići strah od nepoznatog

Ako dozvoliš strahu od nepoznatog da vlada tvojim životom, ostaćeš u svojoj zoni komfora i nećeš dopustiti sebi da isprobaš nove životne prilike. Preterano razmišljanje i pretpostavke o nečemu lošem što bi moglo da se desi neće te pokrenuti dok sama ne kreneš na put

prevazilaženja straha od nepoznatog. Slušanje drugih, bilo da je to partner, majka, prijatelj ili kolega i prihvatanje saveta koji te ne usrećuju, neće te dovesti do zadovoljstva i ličnog ostvarenja. Pravi život počinje kada se ohrabriš da zakoračiš u neizvesnost koja može mnogo da donese.

Upoznaj svoj strah

Osoba koja se plaši nepoznatog opterećena je predrasudama koje nisu zasnovane na činjenicama, već na pretpostavkama. Odbacuje sve što je novo, jer joj deluje zastrašujuće i opasno. Radije ostaje u poznatom i sigurnom, čak i kada se ne oseća dobro tu gde jeste i kada misli da može više i bolje.

Ako si kod sebe primetila ovakve reakcije i osećanja, nema razloga da brineš. Straha ima u svakom čoveku, a posebno je jak kada treba zakoračiti u nepoznato. Čovekov mozak je programiran tako da negativne misli stavlja ispred pozitivnih, jer na taj način štiti osobu od opasnosti.

Međutim, strah od nepoznatog nije zasnovan na realnim činjenicama. Na primer, kada nisi zadovoljna poslom koji imaš i želiš nešto novo, sasvim je normalno da će prva pomisao na promenu izazvati nelagodnost i strah. Ne znaš šta te očekuje kada izađeš iz svoje zone komfora i čini ti se da ćeš napraviti veliku životnu grešku. Međutim, imaj u vidu da se tvoja ograničavajuća uverenja u takvim trenucima bune i bore za opstanak. Ono što misliš da bi se moglo dogoditi verovatno se neće dogoditi. Prihvati da imaš negativne misli, ali ne dozvoli da takve misli parališu tvoj život.

Pronađi uzrok straha

Strah je deo opstanka i ima zadatak da pojača čula u pretećim situacijama. Ovo je sasvim prirodno, kada je osoba u stvarnoj životnoj opasnosti. Ovakav strah treba uvažiti i prihvatiti. Međutim, kada te osećaj straha blokira i sprečava da živiš punim plućima i onako kako zaslužuješ, vreme je da se zapitaš zbog čega se to dešava.

Strah od nepoznatog čine mnoga uverenja koja se zasnivaju na ličnim ili tuđim negativnim iskustvima. Ako te je bivši partner ostavio ili povredio, ne znači da će to učniti neko sledeći i zbog toga ne treba da se plašiš otvaranja i upuštanja u nove partnerske odnose.

Kada identifikuješ uzrok svog straha, razmisli kako možeš da smanjiš sve rizike i na koji način ćeš se nositi sa uverenjima koja te blokiraju u nameri da se prepustiš nečemu što je novo i neizvesno, ali može biti dobro i usrećujuće.

Preispitaj sebe i svoj strah

Umesto da samo uzalud pretpostavljaš šta bi sve loše moglo da se dogodi u budućnosti, postavi sebi sledeća pitanja:

  • Koji dokazi podržavaju moj strah od nepoznatog?
  • U kojim situacijama sam se uspešno nosila sa neizvesnošću?
  • Koji dokazi postoje da ću propasti i da će moj strah od nepoznatog biti osnovan?

Sigurno postoje još neka pitanja koja možeš da staviš na ovu listu ili životna iskustva koja su demantovala tvoj strah od ulaska u nešto nepoznato.

Prihvati neuspeh kao opciju

Kada kreneš na putovanje koje će te izvesti iz tvoje zone udobnosti, najčešće se plašiš neuspeha i to je sasvim razumljivo. Međutim, ako si pre konačne odluke o promeni sagledala sve rizike koji bi mogli da se dogode, onda u nekom delu svoje svesti moraš da prihvatiš i neuspeh kao jednu od opcija.

Na primer, kada pokrećeš sopstveni biznis, rizici su veliki, putovanje do uspeha nije lako, a opasnost od neuspeha vreba iza svakog ugla. Međutim, ako u tebi postoji preduzetnički duh, ako oduvek želiš da pokreneš sopstveni posao, nema razloga da sebe sputavaš u tome. Straha je oduvek bilo i biće ga, ali važno je da preuzmeš kontrolu nad njim i da prepoznaš kada te štiti, a kada parališe.

Plovi na talasima svog straha

Nekada nove stvari u život dolaze sa mnogo neprijatnosti i sa osećanjem neizvesnosti. I koliko god se trudiš da ostaneš ista, nećeš moći da izbegneš promene. Videćeš – kada prihvatiš da si se promenila i da se jedan deo tvoje realnosti promenio, biće ti jasno da tvoj strah nije toliko velik i nesavladiv. Naučićeš da živiš sa njim i imaćeš osećaj da te kroz život nose prijatni talasi blagog straha, koji je tu samo da te opomene da si izvan svoje zone komfora, ali na pravom putu. Bićeš fokusirana na sadašnji trenutak i nećeš misliti na pretpostavke i na sve ono što može ili ne mora da se dogodi u budućnosti.

 

Ako želiš da ostvariš svoje snove, moraš biti neustrašiva i dovoljno jaka da zakoračiš u nepoznato. Zameni svoj strah radoznalošću, posveti se ličnom razvoju na Reset programu i rastu i otvori se za nove mogućnosti. Sve je u tvojim rukama. Možeš dozvoliti strahu da vlada tvojim životom ili možeš da pomeraš svoje granice, da prihvataš ono što život stavlja ispred tebe i uživaš u svim darovima koje ti pruža.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *