Poučno

Šta je samoroditeljstvo i koliko je važno za isceljenje unutrašnjeg deteta

Da li ti je ponekad teško da budeš dobra i brižna prema sebi? Da li imaš utisak da ćeš izgubiti kontrolu ako povlađuješ i olakšavaš sebi u nekim situacijama?

Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, onda verovatno imaš unutrašnjeg kritičara koji je nastao u detinjstvu iz nekih nezadovoljenih potreba. Ukoliko si spremna da savladaš tog kritičara, da zadovoljiš svoje potrebe i da zbog toga postaneš uspešnija i jača, onda je pravi trenutak da saznaš šta je samoroditeljstvo (Self-Parenting).

Ovaj termin označava brigu o sebi i pružanje pažnje koja ti je možda bila uskraćena u detinjstvu. Dopuštanje tvom povređenom unutrašnjem detetu da bude viđeno, saslušano i zaštićeno.

U detinjstvu možda nisi naučila kako da se zrelim načinima nosiš sa emocijama, kako da donosiš odluke ili da savladavaš konflikte.

Kao rezultat toga, tvoje unutrašnje dete uskače, daje sve od sebe da te zaštiti, ali nema kapacitet da to uradi efikasno.

Ono što je u odraslom dobu za tebe odlaganje, unutrašnje dete posmatra kao zaštitu. Ako postigneš uspeh i želiš da se zbog toga javno istakneš, unutrašnje dete te sputava, jer ono još uvek misli da je ispravno biti miran i ćutljiv.

Da li bi se tvoj život promenio ako bi počela da navijaš za sebe, umesto da se sputavaš? Naravno da bi. Za početak, neophodno je da ovladaš samoroditeljstvom i da sebi budeš najjači oslonac koji će savladati najgoreg kritičara.

Kako da pobediš upornog unutrašnjeg kritičara

Tvoj unutrašnji kritičar u stvari je odjek glasova tvojih roditelja i svih starijih autoriteta iz detinjstva. Te glasove ti si prihvatila kao svoje i sada ti je teško da budeš nežna i popustljiva prema sebi, već se podrazumeva da si stroga i čak ponekad gruba.

Koliko god da se trudiš, ne polazi ti za rukom da budeš ljubaznija prema sebi, iako si svesna toga da ćeš živeti bolje i zadovoljnije kada to postigneš.

Postoje načini da promeniš ono što želiš i to su najvažniji koraci ka samoroditeljstvu, koje treba da bude jedan od tvojih ciljeva, kako bi živela srećniji i ispunjeniji život.

Probudi samosaosećanje

Razmisli o načinu na koji razgovaraš sa sobom u nekim ključnim situacijama. Da li bi i sa prijateljem razgovarala isto ili bi možda to radila nežnije i sa više razumevanja? Verovatno si mnogo stroža prema sebi nego prema drugima. Međutim, ako želiš da probudiš samosaosećanje, prvo što treba da uradiš je da promeniš odnos prema sebi. Potrudi se da budeš nežnija i ljubaznija i da češće povlađuješ sebi. Ne brini, nećeš se razmaziti, samo ćeš shvatiti koliko si važna i dostojna nežnosti i bićeš bliže samoroditeljstvu.

Takođe, potraži pomoć ili razgovor. Videćeš da nisi jedina osoba koja prolazi kroz kritičnu situaciju i da su drugi tu da ti pruže podršku.

Nauči da postavljaš granice

Ako si odrasla u domu u kome su tvoje potrebe ostale nezadovoljene, možda imaš problem sa postavljanjem granica. Zbog toga i dalje tuđe potrebe stavljaš ispred svojih.

Možda si se u detinjstvu osećala usamljeno i bila napuštena i sada se bojiš toga. Tvoje unutrašnje dete smatra da je tuđe zadovoljstvo neophodno kako ne bi ostala sama. Međutim, vreme je da ga uveriš u suprotno. Sada možeš da brineš o sebi na svim nivoima. Postavljanje granica neće uništiti tvoj život, već će ga unaprediti. Što više postavljaš granice i ceniš svoje potrebe, bićeš jača i  srećnija. Tvoje unutrašnje dete više neće biti glavno, već će samoroditeljstvo zauzeti mesto koje mu pripada.

Ojačaj samosvest

Ako u detinjstvu i tokom odrastanja od roditelja nisi dobijala prave životne smernice, sada ti je teže da shvatiš ko si zaista. Ukoliko si često bila ignorisana ili si osećala da nisi važna, nedostaje ti samostvest koja je neophodna za uspostavljanje zdravih odnosa i granica.

Možeš da počneš tako što ćeš napraviti listu svega što voliš, ali i listu onoga što ne voliš. Zatim se zapitaj koliko vremena provodiš radeći ono što voliš. Ako imaš nizak nivo samosvesti, verovatno veći deo vremena prvodiš radeći stvari koje te ne čine srećnom.

Jedan od načina na koje ti samoroditeljstvo može pomoći je da se oslobodiš onoga što nije u skladu sa tvojim vrednostima, što je veoma važan korak na putu do ispunjena.

Uloga samoroditeljstva u lečenju traume iz detinjstva

Trauma u detinjstvu nije samo zlostavljanje i ostavljanje. Možda nisi imala podršku kada ti je bila najpotrebnija ili su roditelji bili emocionalno nedostupni. Osetila si nedostatak sigurnosti u periodu koji je bio ključan za razvoj tvog mozga i emocija.

Zbog toga sada kao odrasla osoba ulaziš u veze i situacije koje su ti poznate, koliko god da su pogubne i štetne za tebe.

Ovaj negativan niz u tvom životu može da prekine samoroditeljstvo. Kada se ponovo povežeš sa svojom razigranom stranom, oslobodićeš se krivice koja te često sputava u životu. Naučićeš da radiš ono što voliš samo zbog toga što ti se sviđa. Dozvolićeš sebi da odmoriš pre nego što dođeš do tačke sagorevanja. Brinućeš o svojim željama i potrebama i zbog toga ćeš osećati čistu radost.

Strategija samoroditeljstva pomoći će ti da stvoriš drugačiju priču o sebi, da se osećaš bolje, samouverenije i vredno pažnje, ljubavi, radosti, zadovoljstva i svega lepog što zaslužuješ.

 

Sada, kada si svesna razloga zbog kojih ne uspevaš da živiš svoju suštinu, vreme je da napraviš najvažnije korake ka promeni. Jedan od njih je RESET – program ličnog razvoja koji će ti pomoći da kreiraš život kakav oduvek želiš da živiš.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *