Poučno

Šta treba da znaš o emocionalnoj zrelosti i nezrelosti

Većina ljudi veruje da zrelost na svim nivoima spontano i prirodno dolazi sa godinama. Međutim, mnoga životna iskustva dokazuju da ovo nije uvek tačno. Neko oseća da je zalutao na putu svoje emocionalne zrelosti, uprkos vremenu koje prolazi. Ne zna gde se nalazi u ličnom razvoju, da li je dorastao određenim ulogama u životu i koliko je u stanju da upravlja svojim odlukama i planovima. To znači da mora da nauči kako da poboljša svoju svoju emocionalnu zrelost koja će mu pomoći da napreduje na svim životnim poljima.

Za početak, hajde da vidimo šta je u stvari emocionalna zrelost, kako je unaprediti, ali i odakle potiče emocionalna nezrelost.

 

Šta je emocionalna zrelost

Emocionalno zrela osoba ima moć samokontrole, razume svoje emocije i može da upravlja njima. Emocije ne vidi kao slabost, već ih ceni i ne pokušava da ih sakrije. Uči iz sopstvenog iskustva i trudi se da se oslobodi negativnih osećanja.

Deo emocionalne zrelosti je i svest o tome da je kontrolisanje osećanja i njihovo analiziranje konstantan proces. Čovek ne može za jedan dan da postane emocionalno zrela osoba i da ostane takav do kraja života.

Emocionalno sazrevanje zahteva posvećenost, hrabrost i razvoj. U poznavanju emocija ne postoji ciljna linija koju je moguće preći. Svako sazrevanje je proces koji traje tokom čitavog života i podrazumeva nekoliko oblasti:

 • Fizički – telo prolazi kroz četiri faze da bi izraslo od bebe, deteta, adolescenta pa do odrasle osobe.
 • Mentalno – osoba razvija svoj način razmišljanja kroz probleme ili obradu informacija.
 • Emocionalno – kako čovek sazreva i razvija se, stiče bolju kontrolu nad svojim emocijama. Na primer, od emocionalnih reakcija kao što su napadi besa dolazi do izražavanja emocija rečima i odvajanja vremena da razmisli o svojim postupcima u tinejdžerskom dobu.

Znaci emocionalne nezrelosti

Emocionalna nezrelost manifestuje se na različite načine. Međutim, ukoliko je kod sebe povremeno prepoznaješ, možeš da kroz učenje i lični razvoj usvojiš nove navike i veštine koje će ti pomoći da je prevaziđeš.

Postoje četiri karakterisična znaka po kojima je moguće zaključiti da je osoba emocionalno nezrela:

 • Ne može da izrazi emocije. Po svaku cenu izbegava da bude u kontaktu sa svojim osećanjima. Teško joj je da prizna da je ranjiva i ne želi da prihvati i osvesti negativna iskustva kroz koja je prošla.
 • Krivi druge za skoro sve što joj se dešava u životu. Kada nešto krene naopako, emocionalno nezrela osoba ima običaj da automatski okrivi druge. Ne smatra da je odgovorna za svoje odluke ili postupke, čak i kada je kriva.
 • Ne traži pomoć. Ako neka osoba ne komunicira sa drugima u trenucima kada joj je potrebna pomoć, to bi moglo značiti da emocionalno nije dovoljno zrela. Boji se da će delovati slabo i nesigurno pa je pre u stanju da dovede sebe do tačke pucanja nego da zatraži pomoć od drugog.
 • Ne reaguje dobro na stres. Kada se neko lako uznemiri nakon stresnog dana, verovatno potiskuje neke svoje emocije. Vremenom zbog ovakvih reakcija i potiskivanja mogu nastati različiti problemi, strahovi i zdravstvene tegobe.

Faktori koji doprinose emocionalnoj nezrelosti

Kada osoba želi da napreduje i radi na sebi, neophodno je da shvati uzroke svoje emocionalne nezrelosti. Neki od najčešćih faktora su:

 • Traume iz detinjstva;
 • Emocionalna inteligencija;
 • Definicija uspeha;
 • Osećaj sebe i sopstvenog identiteta;
 • Sposobnost osobe da ostane prisutna u trenutku.

Ukoliko ti ovako navedeni faktori deluju nejasno, razmisli o sledećim primerima, odnosno o iskustvima koja bi se mogla povezati i sa tvojim životom.

 

Ako si se nekada našla u svađi sa bratom ili sestrom, da li si odvajala dovoljno vremena pre nego što nešto ishitreno kažeš i uradiš ili si dopuštala da te negativne emocije preplave? Možda si krivila brata ili sestru za svađu i iznosila neke argumente iz prošlosti, odbijajući da prihvatiš bilo kakvu odgovornost za vaš odnos.

 

Drugi primer je u vezi sa poslom. Kako se ponašaš i šta osećaš kada od nadređenog dobiješ negativne povratne informacije? Da li priznaješ da posao nisi odradila najbolje i prihvataš kritike kao nešto što će ti pomoći da budeš bolja? Ili možda odmah planeš, okriviš kolegu za svoje greške i menadžera nazivaš pogrdnim imenima zato što ti je uputio negativne komentare?

 

Razmisli da li instinktivno zauzimaš odbrambeni stav kada si na bilo koji način kompromitovana. Ako je tako, vreme je da počneš da radiš na svojim emocijama. Pokazivanje i preuzimanje odgovornosti dokazuje da se ne plašiš da napraviš grešku i da iz nje nešto naučiš i to je najznačajniji znak emocionalne zrelosti.

 

Ova tema je izuzetno važna i opširna i zbog toga ćemo joj se posvetiti iz više uglova.  U sledećem tekstu na blogu saznaćeš kako da emocionalno nezreli roditelji utiču na odrastanje i sazrevanje deteta i da li je moguće ublažiti posledice njihove emocionalne nezrelosti. Naravno, biće reči i o konkretnim načinima za poboljšanje i razvoj emocionalne zrelosti.

Do tada, predlažemo ti da razmisliš o upisu RESET programa ličnog razvoja koji će ti sigurno pomoći da napreduješ na svim nivoima svoje zrelosti i postaneš osoba kakva želiš da budeš. Upis je u toku, a iskustva i životi polaznika dokazuju da je RESET najbolja odluka koju su doneli na putu svog ličnog razvoja.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *