Poučno

Verovanje u sebe je putovanje, ne destinacija

Kada neko želi da postigne uspeh u životu, mora da veruje u sebe, jer će svaki suprotan stav doneti loše ishode. Unutrašnja vera u sebe i svoje sposobnosti dovodi do ostvarenja spoljašnjih ciljeva i to je činjenica koju svi potvrđuju.

Međutim, ljudi lako gube veru kada dožive neuspeh, poraz i nesigurnost. Odustaju od svojih životnih ciljeva čim naiđu na prvu prepreku, a jedan od glavnih razloga je nedostatak vere u sebe. Ovo je posebno izraženo u savremenom svetu, kada zbog ogromne količine informacija i prikazivanja lažne savršenosti na društvenim mrežama ljud masovno sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti.

Međutim, nekoliko neuspeha jaku osobu neće dovesti do propasti. Koliko god da je teško da čovek nastavi dalje, uvek je moguće makar još jednom pokušati.

Naravno, bez jakog poverenja u sebe sve će biti mnogo teže i zbog toga postoje provereno uspešni koraci da ponovo izgradiš veru u sebe i ojačaš svoje samopouzdanje, ukoliko je iz nekih razloga poljuljano.

Nema potrebe da ostaneš u stanju nepoverenja u sebe, jer to nije prirodno i može biti opasno za tebe u svakom smislu. Možda si sada malo sumnjičava i razočarana, ali to je samo jedna stanica na putu ka jačanju vere i sigurnosti u sebe i svoje sposobnosti.

Prihvati svoju trenutnu situaciju

Kada želiš da se nakon gubitka ili neuspeha oporaviš, prvo što treba da uradiš je da prihvatiš svoju trenutnu životnu situaciju. To znači da se pomiriš sa time kako tvoj život sada izgleda i da budeš svesna onoga što te je dovelo do situacije u kojoj se nalaziš.

Bežanje od realnosti ne može ti doneti nešto dobro. Uzalud ćeš se truditi da pokažeš te ne dotiče povređenost, bol ili poraz. Tek kada priznaš sebi kako se zaista osećaš i šta ti se desilo, uspećeš da stvaraš novu energiju koja će menjati tvoj život.

„Prvo, prihvati tugu. Shvati da bez gubitka pobeda nije tako sjajna.”
Alisa Milano.

Razmisli o svojim prethodnim uspesima i srećnim trenucima

Ako osećaš potištenost i tugu zbog skorašnjeg gubitka ili poraza, iskoristi prošlost da se ponovo motivišeš. Seti se dana kada si umela da čestitaš sebi zbog nečega što si postigla. Razmisli kako to možeš da uradiš ponovo. Čovek se najčešće i najlakše seća teških trenutaka, ali lako može da razmišlja i svojoj sreći i uspesima. Iskoristi razmišljanje o svemu lepom što ti se dogodilo i podseti se da je moguće i da ćeš ponovo na licu imati pobednički osmeh. Svaki dan je prilika za stvaranje novih mogućnosti.

Komuniciraj sa sobom

Ti si osoba koja stvara ono što ćeš postati. To činiš svakodnevno, kroz svoja uverenja, stavove i reči koje upućuješ sebi. Zaista je važno kako se ophodiš prema sebi kada si sama i šta imaš običaj da kažeš ili pomisliš kada ugledaš svoj odraz u ogledalu.

„Mozak jednostavno najviše veruje u ono što mu kažete. I ono što kažete o sebi, to će i stvoriti. Nema izbora. Ako kažete sebi da ne možete, šta može biti jedini ishod?“
Shad Helmstetter.

Ne dozvoli da te strah zaustavi

Strah je samo privid. Njegovo prisustvo najčešće je glavni razlog tvoje nesigurnosti i slabe vere u sebe.

Možda će ti se u nekim trenucima činiti da si slaba, ne znaš kako da savladaš strah i preduzmeš neke važne korake. To je sasvim očekivano nakon neuspeha i preživljenog poraza. Međutim, kada shvatiš da je nemoguće stajati u mestu i neprestano biti u stanju straha i stresa, pronaći ćeš način da izađeš iz tog vrtloga. Savladavanje straha daće ti sigurnost i veru u sebe kojih možda nisi bila svesna.

Prepusti se i zauzmi pozitivan stav

Potpuno je razumljivo da je teško razmišljati pozitivno nakon poraza i gubitka samopouzdanja. Međutim, moguće je. Ne možeš nastaviti dalje ako sebi ne oprostiš prethodne greške. Kada se to desi, osećaćeš se bolje i sigurnije u sebe.

Budi zahvalna na onome što imaš i razmisli kako možeš da se osećaš bolje, srećnije i pozitivnije. U početku se potrudi da na neki način nateraš sebe da razmišljaš pozitivno. Razgovaraj sa prijateljima o svojoj situaciji i njenim pozitivnim stranama, a najbolje bi bilo da potražiš stručnu pomoć ili podršku mentora.

Pozitivan stav prema svemu najbrži je put do poverenja u sebe i jačanja samopouzdanja.

Potrudi se da se ne osvrćeš

„Ako ne možeš da letiš, onda trči. Ako ne možeš da trčiš, onda hodaj. Ako ne možeš da hodaš, onda puzi. Ali šta god da radiš, moraš da nastaviš da ideš napred.” 

Martin Luther King Jr.

Bilo je i biće mnogo situacija u životu zbog kojih nisi bila dobro. Međutim, ako ranije nisi odustala i uspevala si da pronađeš način da nastaviš dalje – zašto bi to sada dozvolila? Svaki put kada pomisliš da ne možeš više i da nemaš snage za nešto novo, seti se ovih redova.

Kada dođe period nesigurnosti, pada samopouzdanja i sumnje u sebe, unutrašnji kritičar je najglasniji. Uprkos svim tvojim naporima da se izdigneš i ne razmišljaš o porazu kroz koji si prošla, on će se truditi da te sputa i poljulja.

Ali ne zaboravi da si ti jedina osoba koja može da ga savlada i utiša. Pronađi način da na neko vreme zaboraviš poraz kroz koji si prošla. Iako to deluje nemoguće, videćeš da nije teško. Potrudi se da ne ulaziš u situacije i razgovore koji će te podsetiti na prošle događaje. Budi jaka i uporna u izbegavanju bilo čega što je u vezi sa tvojim gubitkom, ma kakav on bio.

Videćeš da postoji novi nivo života, u kome si ti drugačija osoba. Ne nabrajaj svoje greške i poraze, već napravi spisak dostignuća i ciljeva koje ćeš ostvariti.

Već je lakše, zar ne?

Ne zaboravi da razvijaš veru u sebe

Poverenje u sebe nije nešto što se stiče jednom i zauvek drži pod kontrolom. Problemi, neuspesi i razočaranja neizostavni su deo života. I svaki put kada prolaziš kroz neki izazov, preispitvaćeš svoje samopouzdanje i veru u sebe. Zbog toga treba da osvestiš da jedan poraz nije smak sveta i da je uvek moguće krenuti ispočetka ili na nov način.

Neizostavan korak u jačanju vere u sebe je lični razvoj, otkrivanje novih nivoa sebe, novih želja, ciljeva i potencijala.

Iako mnogima deluje da je moguće samostalno raditi na sebi i dolaziti do novih uvida, to u nekom trenutku postaje sve teže. Zato postoji program ličnog razvoja posle koga nećeš biti ista, već bolja, svesnija i sigurnija u sebe. To je RESET. Njegovu vrednost potvrđuju dosadašnji polaznici koji sada, između ostalog, znaju kako da se vrate sebi, ako nekada zalutaju i pomisle da više nisu jaki hrabri kao što su bili.

Informiši se o programu i načinu pohađanja, postavi pitanja i na vreme. Neka to bude najvažnija stanica na tvom putovanju kroz samopouzdanje.

Upis je u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *