Poučno

Veza sa majkom – ključ svih tvojih unutrašnjih nemira

Kontakt sa roditeljima je za svako dete nezamenljiva emotivna veza, najvažnija za razvoj i preživljavanje. Posebno je značajan odnos sa majkom, kako na samom početku života, u detinjstvu, tako i u kasnijim, zrelim životnim fazama. Međutim, iako se od ove veze očekuje da bude čvrsta, iskrena i besprekorna kao u filmovima, iskustva iz realnog života su veoma često sasvim drugačija. Mnoge odrasle žene i dalje se suočavaju sa svojim majkama koje svesno ili nesvesno narušavaju njihovo samopouzdanje i stvaraju nezdrave i toksične odnose.

Ako i ti ponavljaš neželjene obrasce iz detinjstva ili osećaš emocionalno nezadovoljstvo zbog odnosa sa svojom majkom, nisi sama. Milioni žena suočavaju se sa isitm problemom. Dobra vest je da tvoja veza sa majkom nije beznadežan slučaj. Ukoliko si spremna da pokreneš promenu i to zaista želiš, možeš da toksičan i narušavajući odnos sa majkom pretvoriš u zdravu i podržavajuću vezu. Za to ti je potrebno vreme, vraćanje u prošlost, mnogo rada na sebi i isceljivanje nekih rana na duši.

Ljubav koju ništa ne može zameniti

Tvoja najranija iskustva mapiraju tvoj osećaj sebe, poverenje u roditelje i odnose sa drugim ljudima. Od trenutka začeća, ti si postala deo porodičnog sistema. Ne postoji drugo stanje niti druga osoba u tvom životu koja može zameniti osećanje primarne ljubavi koja se rađa u odnosu sa roditeljem.

Već po rođenju, dobijaš od porodice sve što ti je potrebno za rast i razvoj, učiš da živiš sa drugim ljudima, prihvataš modele ponašanja i mišljenja. Usvajaš porodična pravila koja postaju tvoje jedino merilo u životu. Bez iskustva koje ostvaruješ kroz emotivno vezivanje sa roditeljima, ne možeš ostvariti kvalitetan kontakt sa drugim ljudima. Ukoliko kontakt izostane, ostaješ u stanju indiferentnosti, praznine i nerazumevanja prema drugima.

Proces emotivnog vezivanja je dvosmeran, jer s jedne strane postoji tvoja suštinska potreba za povezivanjem sa roditeljima, a s druge strane je sposobnost roditelja da prepoznaju i odgovore na tu potrebu.

Na taj način nastaju različiti stilovi emotivnog vezivanja u odraslom dobu, definisani kroz roditeljski odnos i partnerske veze. Kada prepoznaš svoj stil emotivne povezanosti, biće ti jasnije zbog čega su tvoji odnosi sa drugim ljudima takvi kakvi su i da li postoji mogućnost da ih popraviš i uspostaviš na drugačiji način.

Vezivanje za majku kao prototip svih veza u životu

Kada je dete blizu majke u ranom detinjstvu, oseća prijatnosti koja stvara sećanje na blaženstvo, jedinstvo, kompletnost, sigurnost i zaštićenost. Međutim, kada majka nije tu, odnosno kada dete nije u blaženstvu, aktiviraju se vibracije neprijatnosti koje se vezuju za određene situacije i postaju izvor svih projekcija u narednim godinama ili decenijama.

Ukoliko si u nekom trenutku života osetila odvojenost od majke, to je uticalo na vašu emotivnu povezanost, koja se javlja kao primarna potreba odmah po rođenju.

Uzrok tog odvajanja nije morao biti isključivo fizički. Možda si osetila da majka nekada nije bila tu za tebe, iz nekog razloga ste se udaljile ili te je razočarala. Šta god da se desilo, posledice odvojenosti su iste i iskustvo jedinstva je u nekom trenutku nestalo. Osećaj odvojenosti od majke uzrok je mnogih tvojih problema i poteškoća u ličnom ostvarenju tokom odraslog doba.

Da li je moguće osetiti novo iskustvo jedinstva sa majkom

Bez povezanosti sa majkom nije moguće živeti svoj autentičan život i ostvariti pun potencijal. Bez obzira na trud i žrtvovanje, izostanak iskustva jedinstva sa majkom ne dozvoljava ti da ostvariš zdrave partnerske odnose, pa ni zdrav odnos sa svojom decom. Sve što ti je u životu važno, ne može biti celovito ukoliko je tvoj odnos sa majkom narušen i konstantno utiče na druge oblasti tvog života.

Kada želiš da uspostaviš novo iskustvo jedinstva sa majkom, prvo što treba da uradiš je da se vratiš u prošlost, u vreme pre razdvajanja i da napraviš korak ka majci, onaj koji je nekad bio prekinut. Treba da je prihvatiš baš takvu kakva jeste i da se, umesto da dalje ideš sama, bez

majke, setiš kako ti je bilo divno u njenoj blizini pre razdvajanja.

Rano iskustvo razdvajanja pripada tvom životu i tvom razvoju. Ali pre iskustva razdvajanja postojala je srdačna veza sa majkom, koja je ostala zapisana u tvom sećanju i emocijama i na

koju se možeš vratiti i osetiti je.

Da bi dostigla ljubav i neograničenu sreću u ovom životu, potrebno je da prihvatiš majku upravo takvu kakva jeste, jer jedino na taj način možeš da prihvatiš i sebe.

Nakon što prestaneš da se ljutiš, treba da pogledaš iznad te ljutnje i ponovo ćeš moći da osvestiš iskustvo jedinstva, koje je tvoj konačni cilj.

 

Rad na najvažnijem odnosu u životu možeš početi sada, dođi na Masterclass – Odnos sa majkom, prototip svih odnosa. Pronaći ćeš odgovore na važna životna pitanja, razrešiti uzburkane emocije i unutrašnje nemire koji te uporno prate. Prijave su u toku, broj mesta je ograničen, a prilika za isceljenje i novi početak je jedinstvena.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *