Poučno

Vreme je da probudite sopstveni potencijal i ostvarite ono što želite

Čini vam se da vreme prolazi jako brzo dok vi ne uspevate da obavite sve što ste planirali? Radna nedelja počne i završi se za tili čas, a vikend i ne osetite. I to proticanje vremena je sve brže, imate utisak da gubite kontrolu nad svojim životom, obavezama i željama. Ponekad se čak osećate bespomoćno i demotivisano, jer vas vreme pobeđuje i kao da vam ne dozvoljava da se ostvarite i postignete sve što želite.

Pitate se da li će se ikada ovaj krug trke sa vremenom prekinuti, kada će vaš potencijal početi da se razvija i da li ćete postati ono što želite? Verovali ili ne, to zavisi isključivo od vas.

Vreme je u vašim rukama. Ako ste dobar planer i umete da postavite prioritete i ciljeve na pravo mesto, uspećete i da upravljate svojim vremenom.

Vaš pun potencijal nije nešto što postižete jednom i imate ga zauvek. To je putovanje ka oslobađanju. Put na kome savladavate sopstvena ograničenja i ograničenja koja vam drugi nameću. Da biste krenuli ka buđenju sopstvenog potencijala, potrebno vam je strpljenje, hrabrost, samosvest i odlučnost.

Svaki novi dan pruža vam priliku da iskoristite vreme koje imate i ostvarite svoje planove.

Otključajte unutrašnje prepreke koje se nalaze na putu ka ostvarenju vašeg potencijala i stvorite formulu za uspeh koji želite.

 

Fokusirajte se na širu sliku

Tačno je – svi živimo u vremenu kada se na dnevnom nivou javi toliko prepreka i smetnji koje je teško savladati i prevazići. Stres, gužva, loše vesti, strah, nervoza – skoro sve što se dešava u toku dana može vas navesti da odustanete od svojih planova. Međutim, upravo zbog svih tih spoljašnjih ometanja, više nego ikada važno je da se čvrsto fokusirate na ono što želite da ostvarite.

Kada znate zašto nešto radite i imate pravi cilj zbog koga se trudite i dajete sve od sebe, već ste na dobrom putu ka postizanju svog punog potencijala. Šta god da se dešava oko vas ili u vama, važno je da znate kako izgleda šira slika vašeg ostvarenja i života koji želite da živite.

 

Postavite konkretan cilj

Ako želite da iz dana u dan napredujete i ostvarujete svoj potencijal, neophodno je da imate kratkoročne i dugoročne ciljeve. I veoma je važno da ih jasno definišete. Na primer, umesto da kažete: „Želim da ostvarim svoj pun potencijal,” budite konkretniji i recite: „Želim da postanem najbolji pevač/glumac/marketinški stručnjak/prodavac/menadžer.”

Kada u ovim slučajevima merite svoj napredak, mnogo je lakše proceniti da li ste na pravom putu ka tome da postanete najbolji u konkretnom poslu nego ka tome da li ostvarujete svoj potencijal.

Obavezno zapišite svoje ciljeve. Kada nešto imate na papiru, to postaje stvarnije i realnije, jer cilj koji nije zapisan, ostaje samo želja.

 

Napravite plan

Kada postavite ciljeve kojima ćete ostvariti svoj pun potencijal, potreban vam je akcioni plan da biste ih postigli. I sada treba da se fokusirate na male i lako dostižne ciljeve. Na primer, ako želite da postanete najbolji prodavac, za početak se fokusirajte na prodajne ciljeve na nedeljnom, mesečnom, tromesečnom, šestomesečnom nivou i td. Isto je i sa ciljem koji ima onaj ko želi da postane najbolji pevač – uspešno će savladavati tehnike pevanja u određenim vremenskim intervalima.

Kakvi god da su vaši kratkoročni i manji ciljevi, oni treba da vas približe krajnjem cilju, a da u isto vreme budu dostižni. Uspeh se gradi na uspehu, tako da vas postizanje malih ciljeva motiviše da nastavite ka svom većem i da iz dana u dan unapređujete svoj potencijal i kvalitet života.

 

Naučite da upravljate svojim vremenom

Svakodnevnim planiranjem vremena u skladu sa onim što vam je važno, uspevaćete da ostvarujete svoj pun potencijal i da budete sve bliže velikom cilju.

Kada budete naučili kako da isplanirate svoj dan, nedelju, mesec, pa čak i godinu, imaćete vremena za sve. I ne samo to – imaćete dovoljno dodatnog vremena da radite i ono u čemu istinski uživate.

Dobro upravljanje vremenom je veoma važno, jer kada cenite svoje vreme, cenićete i sebe. Biće vam jasno šta tačno želite i koje su vaše prave životne vrednosti.

Pripremite se za uspeh i za ostvarenje punog potencijala svakog dana. To je moguće, kada znate šta vam je zaista važno.

 

Budite disciplinovani

Disciplina je nekome jača, a nekome slabija strana. Međutim, dobra vest je da se ova veština uči i vremenom usavršava. Šta god da radite, uvek će vam dobro doći i pomoći kada želite da budete bolji i živite kvalitetnije.

Razmišljajte o disciplini kao o odloženom zadovoljstvu. Na primer, krenimo od nečeg jednostavnog – na dijeti ste, a u frižideru imate parče čokoladne torte i sada treba da budete disciplinovani. Međutim, ovde se ne radi o tome da nešto ne smete, iako želite. Disciplina je u stvari vaša moć da priznate želju za tortom, ali da shvatite da je ta žudnja samo privremena i kada jednom prođe, bićete srećni zato što ste joj odoleli.

Tako je i sa ličnim potencijalom – možda nekada želite da izađete, da eskivirate posao ili gledate film, ali ako odolite tom iskušenju i nastavite da se trudite, pomerićete svoje granice i jednog dana ubirati plodove svig rada.

 

Pojednostavite sve što možete

Kada želite da ostvarite svoj pun potencijal, neophodno je da pojednostavite neke poslove. Uštedite vreme tako što ćete unapred isplanirati obroke, nabavku, sređivanje kuće i sve poslove koji su pod vašom kontrolom. Pronađite načine da svakodnevnu rutinu učinite jednostavnijom i lakšom. Na ovaj način moći ćete da se usredsredite na usavršavanje veština koje unapređuju vaš potencijal.

Kada ste rastrzani obavezama koje možete da delegirate ili pojednostavite, svakodnevno ćete doživljavati stres i frustraciju, što su u stvari glavne prepreke na putu ka ostvarenju potencijala i kvalitetnijeg života.

 

Budite spremni i na neuspeh

Ne postoji garancija za uspeh. Neuspeh je deo života i svima se dešava. Može biti težak, srceparajuć, demotivišuć i bolan. Dajte sebi dovoljno vremena da ga prihvatite i pustite. Zatim izađite iz negativnih emocija koje vas drže i ometaju. Zapamtite da je vaš cilj da postignete pun potencijal i uspeh o kome ste sanjali. Neuspeh shvatite kao priliku za učenje i malu preperku nakon koje ćete krenuti brže i odlučnije ka svom punom potencijalu.

 

Uspeh koji ćete postići zavisi samo od vas. Ako ne želite da jednog dana kažete: „Mogao/la sam da budem, ali nisam…”, onda već danas napravite važan korak ka promeni. Informišite se o programu za ostvarenje ciljeva LIFE PROJECT i rezervišite svoje mesto u jesenjoj grupi, jer je sada pravo vreme da krenete na put buđenja i oslobađanja sopstvenog potencijala.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *