Poučno

Zašto je prisutnost supermoć savremenog doba

Da li ti se dešava da se često gubiš u razmišljanju o prethodnim događajima ili preterano brineš o nečemu što će se možda tek desiti? Ponekad imaš osećaj da se u tvojoj glavi ponavljaju pitanja, misli i neosnovane pretpostavke i da stvaraju užasan haos. U stanju si da uđeš u tu mentalnu buku tako lako i brzo da zaboraviš gde se trenutno nalaziš i šta se u stvari dešava pred tvojim očima u stvarnom trenutku.

Sigurno si nekada bila u ovakvim situacijama i to nije čudno, nisi jedina.

Međutim, preterano odsustvo iz realnosti može da stvori probleme. Zbog toga je veoma važno da naučiš kako da ostaneš prisutna u sadašnjem trenutku, da se fokusiraš na sebe i stvarnost u kojoj se nalaziš. Kada to savladaš, biće ti lakše da razumeš neke događaje iz prošlosti, da ih prevaziđeš i da se na pravi način pripremiš za ono što te očekuje.

Zašto je tako teško ostati prisutan

Čovekov um voli da sanjari ili da se vraća u prošlost, umesto da se fokusira na sadašnjost. Lakše mu je da pređe u sećanja na prošla iskustva ili da kreira scenario za budućnost, nego da ostane tu gde jeste. Kada dozvoliš da te okupiraju misli koje ti um „servira”, identifikovaćeš se sa onim što si bila i što ćeš biti, ali ne i sa onim što jesi. Da li je to ono što želiš?

Evo šta je važno da znaš – tvoj um se oslanja na prošlost i budućnost da bi izgradio osećaj sebe u stvarnosti. Bez tih vremenskih perioda o kojima razvija misli, on bi izgubio svoju svrhu i način funkcionisanja. Dakle, on pokušava da te okupira vremenskim periodima koji nisu sadašnji.

I sada kada znaš zašto je tako teško da ostaneš prisutna ovde i sada, shvatićeš i da nije tvoja greška što često odlaziš u mentalno putovanje kroz vreme. Ne greši čak ni tvoj um. On samo obavlja svoj posao. Ali tvoj zadatak je da svesnim vežbanjem veštine prisustva držiš svoje misli pod kontrolom i naučiš da budeš ovde i sada.

Prisutnost može da unapredi tvoj život

Nekima će zvučati čudno kada čuju da je prisutnost zaista supermoć savremenog doba. Kada naučiš da duboko toneš u svaki trenutak, otkrićeš osećaj mira koji uopšte ne zavisi od spoljašnjih uticaja ili okolnosti. Znaćeš kako da se oslobodiš briga i problema koji ti nisu potrebni, jer nećeš previše razmišljati o budućim scenarijima koji te opterećuju, a možda nikada neće ni dogoditi.

Neizbežne promene koje život donosi postaju mnogo lakše kada im priđeš iz perspektive sadašnjosti, umesto da reaguješ na osnovu prošlih navika, pretpostavki ili usvojenih uverenja. Osetićeš neverovatnu lakoću kada prihvatiš nešto bez otpora, umesto da trošiš energiju u želji da to što se dešava bude drugačije nego što je sada. Na taj način ostaćeš pribrana, fokusirana i svesna čak i usred najdinamičnijih promena.

Izazovi i problemi na koje nailaziš neće delovati nesavladivo kada se sa njima suočiš licem u lice, bez dodatnog tereta da ih unapred mentalno obrađuješ. Na ovaj način ćeš ti njima oduzeti moć, umesto da se desi obrnuto.

Pristnost će ti doneti i veštinu da pronalaziš jednostavna zadovoljstva i prilike za radost u svakodnevnim trenucima, što je prirodan rezultat svesti koja je usmerena na sadašnjost.

Suočavanje sa onim što se od tebe traži ovde i sada postaje lakše kada si svesna realne situacije i nisi u sukobu sa njom.

Izaberi ovde i sada, jer to je jedino što postoji

Kada neguješ svest o svojim mislima i emocijama u trenutku kada se pojavljuju, razvijaš smirenost i smanjuješ stres.

Prihvatanje onoga što jeste podstiče te da se sa izazovima koji dolaze nosiš korak po korak. Na taj način nećeš reagovati iz straha, već iz svoje kreativnosti i mudrosti. Umesto da živiš automatski i rasejano, znaćeš kako da u potpunosti uživaš u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Odnosi sa drugima takođe se produbljuju, jer će tvoja pažnja biti usmerena na njih i na sve gde oni jesu. Na poslovnom planu će tvoji talenti i veštine biti u potpunosti angažovani i fokusirani na ono što se dešava.

Sve je lakše i lepše kada si prisutna, kada si ovde i sada, ne zamaraš se onim što je bilo i što će biti.

Međutim, da bi postigla stanje prisutnosti i bila fokusirana na sadašnjost, tvoj zadatak je da radiš na nerazrešenim emocijama i odnosima iz prošlosti i da se oslobodiš negativnih uverenja. To je moguće kroz podršku i rad na sebi, a RESET program ličnog razvoja najbolji je i najefikasniji način da počneš novu i bolju etapu svog života. Pored online programa, dostupan je i RESET priručnik kao osnovna verzija programa. Šta god da izabereš, doći ćeš do promene koju želiš. To su potvrdili mnogobrojni polaznici ovog programa.

U sledećem tekstu dobićeš najvažnije savete za vežbanje prisutnosti, jer je uvek pravo vreme da naučiš kako da celim svojim bićem budeš u sadašnjem trenutku, fokusirana, zadovoljna i ispunjena onim što jesi i što ti se dešava.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *