Ciljevi

Zašto praćenje svoje strasti često nije dovoljno za postizanje uspeha

Vinsent van Gog stvorio je skoro 900 slika za deset godina, ali je uspeo da proda samo jednu u životu, i to za 400 franaka, sedam meseci pre svoje smrti. Sto godina nakon toga, njegova slika Portret dr Gašea prodata je za 148.6 miliona dolara.

Šta možeš da zaključiš nakon ovih činjenica? Da li je strast jedino što čovek treba da ima da bi postigao uspeh?

 

„U meni gori velika vatra, ali niko ne staje da se ogreje na njoj, a prolaznici vide samo oblak dima.“

Vinsent van Gog

 

Da nije bilo Van Gogove snaje, svet možda nikada ne bi čuo za umetnika koje je sebi odsekao uvo.

Strast je jedan deo slagalice do uspeha

Kada shvatiš da ne postižeš uspeh kakav želiš, a zaista strastveno uživaš u onome što radiš, možda je vreme da promeniš svoju „ideju o strasti”.

U ovome će ti pomoći činjenica da su neki vlasnici čitavih kompanija zbunjeni zašto njihova strast prema poslu nije srazmerna profitu koji ostvaruju. Mnogi menadžeri ne mogu da shvate zbog čega njihovi zaposleni nemaju dovoljno strasti u poslu. Ima i onih koje razočara činjenica da njihovi najbolji poslovni poduhvati ne donose uspeh, uprkos strasti koju imaju.

Svi će reći da je vrlo važno raditi nešto sa puno strasti i posvećenosti. Ali ako ne uočavaš znakove i poslovne prilike koje ti se pružaju i ako ne preduzimaš akcije u pravom trenutku, veoma teško ćeš postići svoje ciljeve.

Često nije dovoljno niti potrebno da radiš od jutra do mraka kada želiš da ostvariš svoje snove. Ako pre toga nisi napravila plan svojih akcija, zapisala ciljeve i detaljno ih razradila, teško ćeš stići do svog odredišta iz snova.

Gde ima strasti, ima i cilja

Pored strasti i velike želje da ostvariš uspeh u nekoj oblasti svog života, potrebni su ti fokus, jasni ciljevi i plan, kako bi znala na šta treba da obratiš posebnu pažnju.

Ako ti nije jasno kako da počneš i čime da se vodiš tokom postavljanja i definisanja cilja, za početak se potrudi da daš precizne i detaljne odgovore na sledeća pitanja:

  • Šta će mi ovaj cilj?
  • Kako će on promeniti moj život?
  • Šta sve treba da uradim da bih ga ostvarila?

Potrudi se da ovde zapišeš što više ideja, neka ih bude minimum 50. Što više razmišljaš o njima, više će ih biti i postajaće sve bolje.

  • Ko će mi pomagati da se fokusiram i sprečavati me da odustanem ili da skrenem sa pravog puta?
  • Koje akcije ćete preduzeti?

Ovaj spisak suzi na 3 do 5 početnih koraka. Nemoj da radiš prvo lake, već one suštinske i nemoj dodavati nove, sve dok ne ostvariš prve koje si zapisala.

  • Kada ću postići cilj?

Proceni kada bi mogla da završiš neke od zabeleženih aktivnosti i veži ih za konkretan datum. Ukoliko nešto ne postigneš ili shvatiš da ćeš malo kasniti, iskoristi priliku da pregledaš i analiziraš akcije i korake koje si preduzela.

Ovakva strategija postavljanja ciljeva pomoći će ti da kontrolišeš „lutanja” koja strast nekada može da izazove i da joj ne dozvoliš da te odvede daleko. Napravićeš jasnu strukturu i osigurati da ćeš ostvariti svoj plan, a u isto vreme ćeš i dalje pratiti svoju strast.

Kada treba slepo slediti strast, a kada je treba usmeravati

„Moja greška, moj neuspeh, nije u strastima koje imam, već u nedostatku kontrole nad njima.“

Džek Keruak

 

U svakom poslu i u svemu što radiš postoje aspekti koji nisu zabavni. Možeš da voliš svoj posao, porodicu, treninge, putovanja, dom, prijatelje ili hobije, ali to nekada podrazumeva i obaveze ili aktivnosti za kojima nisi luda.

Ako uzmemo za primer građenje karijere i stvaranje ličnog brenda, to podrazumeva da ćeš imati javne nastupe, razgovore sa velikim brojem ljudi, snimanja i fotografisanja. Ove aktivnosti možda ti nisu omiljene, ne snalaziš se dobro u njima, osećaš nelagodu, tremu i strah da ćeš pogrešiti. Ali to možeš da promeniš angažovanjem mentora za javni nastup.

Kada imaš strast prema svom poslu, znaš da si odlična u tome i želiš da se predstaviš drugima, potreban ti je fokus i cilj da postaneš dobar javni govornik i komunikator.

Ako izađeš na scenu bez govorničkih veština, tvoje znanje i poslovna dostignuća neće doći do izražaja i mogu biti pogrešno shvaćeni.

Preispitaj sebe i svoju strast

Izazovi sebe i zapitaj se da li te strast sprečava da ulažeš u nove veštine i navike. Na primer, razvijaš biznis ili brend na društvenim mrežama, kreiraš odlične objave, deliš vrednost i komuniciraš sa svojom publikom. Ali kada dođe vreme da otvoriš analitiku, proveriš rezultate, napraviš izveštaje i kreiraš kampanje – tvoj entuzijazam naglo počinje da opada i odustaneš od ovih zadataka pre nego što si počela.

Ovo je klasična prokrastinacija koju možeš da savladaš tako što ćeš prihvatiti da posao koji voliš ima i dosadne zadatke koje treba da obaviš.

Kada te privlače rezultati i ciljevi, nećeš imati problem da završavaš dosadne delove posla. I što više razumeš ko si i gde želiš da budeš, uspevaćeš da se izdigneš iznad svoje strasti i da je kontrolišeš.

Ovo nije rušenje snova, već nešto što će ti pomoći u sledećem:

  • Da nastaviš kada strast počinje da slabi.
  • Da sprečiš sunovrat u nešto što izaziva strast, ali ne daje rezultate.
  • Da stvoriš strast prema poslovima koje nekada nisi volela da radiš.

Pronađi način da tvoja strast postane pokretač uspeha

Strast u nekom poslu jeste pokretač, ali nekada može da stvori fiksne načine razmišljanja koji ne donose željene rezultate. Zbog toga treba da znaš kako da upravljaš njome i da joj ne dozvoliš da te usporava na putu do uspeha.

Tvoj zadatak je da budeš jača od svoje strasti, da joj ne budeš sluga, već dobar gospodar. Kada kroz program za ostvarenje ciljeva jasno definišeš ono što želiš, znaćeš i kako da vodiš svoju strast putem kojim će ona samo da raste zajedno sa tobom.

Informiši se na vreme o načinu upisa i o pohađanju programa, jer provereno dovodi do ostvarenja ciljeva i postavljanja života na nov i viši nivo.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *