Poučno

Zbog čega nemaš dovoljno vremena da se opustiš i odmoriš

Želiš da imaš dovoljno vremena da gledaš omiljene serije i filmove, čitaš dobre knjige, družiš se sa prijateljima ili da se baviš nekim hobijem. Međutim, iako znaš da ti sve ovo nedostaje i da bi bila mnogo srećnija kada bi se češće opuštala, uverena si da nemaš dovoljno vremena za uživanje.

Možda si u pravu, ali pre nego što to potvrdiš, hajde da vidimo koliko zaista vremena imaš i koliko bi mogla da ga imaš kada bi se samo malo potrudila i dozvolila sebi da se odmoriš. Obrati pažnju na neke od glavnih razloga uzaludnog trošenja vremena koje može biti dragoceno i iskorišćeno za odmor i uživanje.

Tvoje radno mesto je puno distrakcija

Pričljive kolege, nebitne poruke koje stižu, često ustajanje sa izgovorom da ti je nešto potrebno u stvari su samo ometači koji umanjuju tvoju mogućnost da završiš posao na vreme. Distrakcije u svom radnom okruženju možeš da eliminišeš ili da ih se delimično rešiš, tako što ćeš, na primer, tokom rada da slušaš muziku za fokus na slušalicama. Ukoliko te ometaju kolege, pronađi novi kutak za obavljanje najvažnijeg dela posla. Sve će biti lakše i opuštenije kada završiš ono što je najbitnije.

Kažeš „da” svemu što iskrsne

Nema potrebe da pristaješ na sve što se od tebe traži. Ovo se pre svega odnosi na pomoć ili uslugu za koju te neko pita. Pre nego što prihvatiš da izdvojiš svoje vreme, razmisli koliko je to što treba da uradiš važno i da li možda postoji neki tvoj prioritet. Ovo se takođe odnosi i na određena druženja ili beskonačne razgovore koji ničemu ne vode, samo troše tvoje vreme. Ako misliš da bi ti više prijalo da kod kuće gledaš dobar film, čitaš knjigu ili jednostavno sumiraš svoje misli, počni da govoriš „ne” i imaćeš više vremena za svoja zadovoljstva.

Pomešala si radno vreme i vreme za razonodu

Kažeš da radiš, ali čitaš zanimljivosti na online portalima, gledaš društvene mreže ili, još gore – igraš igrice. Sve što radiš tokom radnog vremena, a što nije u vezi sa poslom, samo ti uskraćuje trenutke istinskog opuštanja i odmora. Nema razloga da odlažeš i razvlačiš neke poslovne zadatke. Ako već znaš da sve ti treba da završiš, bolje je da zasučeš rukave, obaviš posao i kasnije se opustiš onako kako treba, sa pravim zadovoljstvom.

Ne planiraš svoj odmor dovoljno unapred

Umor je nešto što se u čoveku taloži, stvara negativnu energiju, opterećenost i iscrpljenost. Jedino što može da reši stanje umora je kvalitetan odmor. Dakle, potpuno isključivanje iz poslovnih tokova na desetak ili više dana. Međutim, zbog opterećenja poslom neko zaboravi da na vreme rezerviše i preda zahtev za svoj odmor pa čeka duže nego što bi trebalo. Ako se to i tebi dešava, potrudi se da ispraviš ovu grešku. Imaš pravo na odmor i treba da ga iskoristiš ne u trenutku kada si najumornija, već pre toga, da tvoja iscrpljenost ne bi došla do vrhunca.

Uplićeš se u tuđe poslove i životne drame

Razgovori o drugima, bilo da su tračevi ili istine, uvek bespotrebno troše energiju i donose informacije koje nisu korisne za život. Nakon takvih razgovora dugo razmišljaš o svemu što je ispričano, a umesto toga bi mogla da radiš nešto mnogo kreativnije i inspirativnije.

Tako je i kada dozvoliš nekoj osobi da ti priča o svojim problemima i dilemama koje ti ne možeš da rešiš. Takođe izgubiš mnogo svoje energije, iscrpiš se i umoriš od slušanja i dijaloga koji te nikuda nije doveo. Pronađi način da ovakve situacije prekineš u pravom trenutku i da se, umesto drugima, konačno posvetiš sebi.

Previše paziš na vreme

Naravno da je vreme veoma važno i da ga ne treba gubiti, ali ne bi trebalo ni da mu robuješ. Ako stalno gledaš svoj raspored i kritikuješ sebe zbog izgubljenih pet ili deset minuta, bićeš napeta, nezadovoljna i konstantno pod stresom.

Vodi računa o vremenu, ali potrudi se da pronađeš pravu meru u tome. Nije strašno ako nekada više vremena posvetiš poslu, a ostane ti manje za opuštanje. Biće obrnutih situacija. Budi fleksibilnija i blaža prema sebi kada je raspored u pitanju.

Proveravaš svoj telefon isuviše često

Problem skoro svake osobe koja ima pametni telefon sa mnogo aplikacija je to što teško može da funkcioniše bez njega. Neke aplikacije joj život čine jednostavnijim i lakšim, ali ima i onih zbog kojih gubi vreme ili stvara sebi dodatni stres. Česta provera mejlova, poruka na društvenim mrežama, novih objava ili vesti ne dozvoljava ti da se opustiš. Iako kažeš da odmaraš dok skroluješ na telefonu, tvoj mozak i dalje prima informacije i to najčešće opterećujuće ili nebitne. Pravi odmor i opuštanje počinju onda kada ostaviš telefon ili ga potpuno isključiš, jer na taj način nećeš dobijati nova obaveštenja.

Imaš previše hobija ili dodatnih aktivnosti

Prijavila si se za jogu, časove španskog, školu kuvanja, latino ples, književne radionice i online kurs ličnog razvoja. Želiš sve da probaš i misliš da to možeš da postigneš. Tehnički – moguće je, ako svoj raspored natempiraš tako da nemaš minut predaha, već samo juriš sa jednog časa na drugi. U realnom životu – previše hobija i aktivnosti van radnog vremena može da iscrpi jednako kao i posao.

Zato biraj šta bi najpre probala i prepusti se jednom hobiju tokom određenog perioda. Kasnije možeš da dodaš nova interesovanja i aktivnosti, ali važno je da pronađeš pravu meru za sve, pa čak i za opuštanje.

Kasno se budiš

Nažalost, kada se kasno probudiš, a već te čeka dan sa puno neodložnih obaveza, prvo što treba da svedeš na minimum su opuštanje i odmor. San jeste važan i ne treba ga se odricati, pre svega zbog zdravlja. Međutim, razmisli šta bi mogla da uradiš da bi se budila ranije. Jutro je svakako produktivnije od večeri ili noći. Ako postoji mogućnost da legneš ranije i da na taj način sebi obezbediš više sna, to bi bilo idealno. Ujutru i tokom prepodneva ćeš sigurno obavljati važnije zadatke nakon kojih ćeš moći da odmoriš.

Ne planiraš svoj dan

Dan bez planova može brzo da se pretvori u vreme koje trošiš radeći nešto što ti nije prioritet. Na taj način će ti dan izmaći kontroli i biće ti žao što ga na vreme nisi isplanirala i postavila neke glavne ciljeve.

Potrudi se da svako jutro započneš tako što ćeš zapisati najvažnije obaveze koje te očekuju. Ali ne propusti da postaviš granicu i zapišeš kada ćeš prestati sa radom i dozvoliti sebi da se odmoriš i relaksiraš uz omiljenu aktivnost.

Govoriš sebi da nemaš vremena za opuštanje i zabavu

Klasičan primer samosabotaže je kada ubediš sebe da nemaš dovoljno vremena da se opustiš i odmoriš. Ako si sebi ovo govorila dovoljno dugo, verovatno si već uspela da se ubediš u to da nemaš vremena za ono što ti pripada i što ti je neophodno. Međutim, i dalje imaš šansu da ovo uverenje promeniš. Budi uporna u pronalaženju vremena za relaksaciju. Delegiraj posao, napravi drugačiji raspored, odustani od nečega što ti nije toliko važno. Videćeš da je potrebno malo truda za korekciju obaveza i vremena, a da ćeš zauzvrat dobiti mnogo – odmor, opuštanje i vraćanje sebi.

Ako misliš da ne možeš sama ili ti je potrebna podrška, jer si odlučila da ovo bude godina tvog istinskog samoostvarenja, onda je RESET program ličnog razvoja izbor koji će ti pokazati pravi put do života kakav zaista zaslužuješ. Informiši se na vreme o upisu i budi spremna da rezervišeš svoje mesto u grupi iz koje izlaze ljudi spremni da svoje samopouzdanje i potencijal pokažu svetu na pravi način.

1 komentar na “Zbog čega nemaš dovoljno vremena da se opustiš i odmoriš

  1. Olgica Kanački kaže:

    HVALA PUNO . CENIM VAŠE VREME

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *